Kişisel Blog Olmanın Raconu Var mıdır?

Share:
kişisel-blog-nasıl-olmalıdır
Kişisel Blog Olmanın Raconu

  Uzun yıllardır aralarda versem blog yazıyorum. Bu süre içinde gelişen ve çoğalan en önemli şey Kişisel Blog başlığı altındaki yazarlardır. Neredeyse herkesin kendi ismine ait veya blogun konusuna göre kişisel blogu var. Belki bazıları para kazanma yazılarını duyunca başlıyordur bu sevdaya. Belki de bazıları bilgi birikimini aktarmak için etkili bir mecra olduğunu düşünüyordur. Bana göre oluşturulan bloglara Kişisel Blog adı verilmesinin nedeni başarılı örneklerinin fazla olması. Benzerlik yakalamak ve başarısından pay almak için bu tür girişimlerde bulunanlar var. Aynı zamanda da kendini geliştirmiş ve sadece hedefleri doğrultusunda faydalı olan yeni bloglarda mevcut.

  Blog açmak için hiçbir kod bilgisine gerek yok. Sadece blog açtıktan sonra diğer blog yazarlarını okumak ve bazı ufak tefek araştırmalar yapmak gerekiyor. Daha sonrası çorap söküğü gibi kendiliğinden gelişiyor. Her açılan blog kişisel blog ünvanını alabilir mi? Kişisel blog olmanın bir raconu veya kuralı var mıdır? Detaylarına inersek nelerle karşılaşırız bunu açıklayalım.

Kişisel Blog Nedir?

  Kişisel Blog, yazarın kendi düşüncelerini hiçbir sınırlama getirmeden aktarması olarak tanımlanabilir. Her konuda yazacağı gibi teknik bilgilerden genelde uzak durur. Yazarın hayal dünyası, hayat tecrübesi geniştir ve kalemi kuvvetlidir. Ele alacağı konuyu kendi üslubuna göre yorumlar ve diğer bloglardan ayrılır. Geniş bir konu yelpazesi vardır ve sosyolojik yönü  kuvvetlidir.

  Ancak para kaygısına girildiğinde blog kişisel olmaktan çıkmaya başlar. İlgili olmadığı başka alanlara değinmeye çalışır. Halbuki bu tür blogların ziyaretçi sıkıntısı olmadığı gibi kaygısı da olmamalıdır. Hangi alanda yazarsanız yazın belli bir süre emek vermeden istediğiniz başarıya ulaşamıyorsunuz. Örnek aldığınız bloglar geldikleri aşamaya ulaşmak için kaç yılını harcamışlar sormak lazım. Ayrıca kişisel blog yazarlarının üslupları heyecan yaratmalıdır, yazarın ruh halini yansıtmalıdır. Aksi halde sıkıcı ve okunmak istenmeyen bir blog olursunuz. Yazıya başlarken hitap şeklinize karar vermeli ve o şekilde sonlandırmalısınız. Siz ile başlayıp sen ile bitirirseniz okuyucuda karmaşaya sebep olursunuz.

Kişisel Blog İsmi Nasıl Olmalıdır?

  Blog açmaya karar verdiğinizde hayati derecede önemli ilk kısım blog sayfanıza vereceğiniz isimdir. Burada yapacağınız hatanın dönüşü yoktur ve zaman geçtikçe zararlarını da faydalarını da görürsünüz. Bu nedenle kişisel blog açarken ya kendi adınız ve soyadınızı kullanırsınız ya da blogunuzun asıl ilgili olduğu konuya uygun seçenekleri gözden geçirirsiniz. Kişisel blog açmaya niyetiniz varsa tabi ki doğru olanı isminizi kullanmaktır. Bende blogumu açtığımda kişisel yazmayı düşündüğüm için kendi adımı kullandım ama daha sonra ilgili alanım üzerine yoğunlaşacağımı anladığım için Doğuş Hakan Yılmaz - Bilgilendiren Blog olarak başlık seçtim. Kişisel blog özelliklerini de barındırsa temelde teknik bilgiler içerdiğinden bana uygun değildi.

Teknik Özellikleri ile Kişisel Blog

  Her blog konusu ile kendi temasını yansıtır. Bir resim blogu ile video blogu aynı temaya sahip olmaz. Teknolojik bilgiler paylaşan blog ile film tanıtımı yapan blogun teması aynı olmaz. Kişisel bloglar daha çok yazılarıyla ön planda olduğundan sadeliği seçmeli ve ruhunun renklerini yansıtmalıdır. Tema konsept olarak benzer özellikler sunsa da yapacağınız ufak değişiklikler ile özgünlüğünüzü gösterebilirsiniz. Kendinize ait bir logo ve logo da kullandığınız renklere uygun bir şekilde tasarım yapabilirsiniz. Okuyucuların gözünü yormayacak renkler seçmeli ve yazıların okunabilir olduğuna emin olmalısınız. Bu konuda atacağınız her adım sizi tanımlamalı ve adeta markalaşmalısınız.

  Blogunuz için oluşturacağınız sayfalar içinde olmazsa olmaz olanı "Hakkımda" sayfasıdır. Kişisel blog olduğunuz için ziyaretçiler sizi daha yakından tanımak isteyeceklerdir. Yazılarını beğendiği kişi kimdir? neler yapar merak edebilirler. Bu nedenle bu sayfayı oluştururken samimi olun ve gelebilecek sorulara cevaplar vermeye çalışın. Bu sayfa ile gelen ziyaretçiyi kalıcı bir şekilde takipçi yapmak yine sizin elinizde unutmayın. Sayfalar hakkında detaylı bilgi için Bloglar için sayfa oluşturma rehberi yazımı okumanızı tavsiye ederim.

  Kişisel blogunuzda yazacağınız konular tamamen sizin kontrolünüzdedir. İzlediğiniz filmi yorumlarken veya okuduğunuz kitabı okurken farkınızı ortaya koymalısınız. Aynı şekilde yaşadığınız bir sorunu aktarırken çözüm yollarını da anlatmaya çalışın. Başınızdan geçen komik hikayeler, sınav stresi gibi sizi yansıtan olayları aktarabilirsiniz. İş hayatı tecrübelerinizi veya gündemi yorumlayabilirsiniz. Kendinize ait sözler, şiirler veya çizimlerden bir yol haritası çizebilirsiniz.

Kişisel Blog Nasıl Para Kazanır?

  Blog açarken amacınız para kazanmak ise hiç başlamayın. Çünkü sonucunda para kazanamayacaksınız. Kişisel blog olmanın zorluğunu kabullenmiş olmalı ve zevkini yaşamalısınız. Siz yazılarınızla başarılı oldukça istatistikleriniz gelişecek ve karşılığında bazı teklifler alacaksınız. Bana kalırsa kişisel bloglarda tanıtım yazısı biri reklam modeli seçilmemelidir. Yayınlayacağınız tanıtım reklamı takipçilerinizde olumsuz etki uyandırabilir. Çünkü onlar sizi sevdiği yazılarınız için takip ediyorlar. Reklam alacaksanız sidebar alanında veya temanızın altında veya üstünde ayırdığınız alanlarda reklam kodlarını paylaşabilirsiniz. Kendinize kota koymalı ve reklam alanlarını iyi belirlemelisiniz. Fazladan koyulan her reklam bütün blogları etkiler. Bu nedenle kişisel blog sayfanızı ve içeriklerinizi para için kurban etmeyin. Kazanç sağlayın ama önce fayda sağlayın..

Kişisel Blogun Özellikleri Nelerdir?
  1. Samimi bir dil ve akıcı anlatım olmalıdır
  2. Özgün içeriklerle güncel tutulmalıdır
  3. Sosyal medya dahil iletişim ağları açık olmalıdır
  4. Para kazanmanın esiri olmamalıdır
  5. Tema seçiminde diğer blogları incelemeli ve sadeliği korumalıdır.
  6. Blog yazarları ile dostluk kurmalıdır.
  7. Hakkımda sayfası özenle hazırlanmış olmalıdır.
  8. Yazım stilinden logosuna kadar kendisini yansıtmalıdır.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

32 yorum:

  1. Benim de ilgilendiğim alanlarda yazdığım bir kişisel bloğum var. Burada sadece hoşuma giden konularda yazıyorum. İnsanlara bilgi aktarmak gibi bir amacım olmadığından daha rahat yazabiliyorum. İnsanların kişisel bloğa yönelmelerinin sebebi belki de bu özgürlük alanıdır.

    Blog açarkan para kazanma amacının ön planda olmaması konusuna da tamamen katılıyorum. Bu, sadece keyif için yapılabilecek bir şey bence.

    Yazı için teşekkürler. Bizleri yormadan ve sıkmadan bu konuları anlattığın için ayrıca tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazı hazırlamanın ne kadar meşakatli bir iş olduğunu ancak yazanlar bilir. Verdiğim emeğime karşılık okuyarak yorumunla değer kettğın için teşekkürler. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ve güzel tarafı sadece yazmayı seviyorum.

      Sil
  2. Yararlı bir yazı, teşekkürler 😃, ben de para için başlayanlardandim fakat 6 ayda 0 TL kazanınca bu işin para işi değil biraz hobi işi olduğunu anladım, umarım gelecekte kazaniriz =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumun için teşekkürler meczup, gayet başarılı yazılara imza atıyorsun ve 6 aydır bu işin içindesin. Para kazanmak için zaten en az geçmesi gereken süre bu kadardı. Umarım 2. altı ayda gönülleri kazandığın gibi para da kazanmaya başlarsın.

      Sil
    2. Çok tesekkur ederim, çok mutlu oldum vallahi 😄

      Sil
  3. Kişisel blog yazarı olarak zevkle okudum, racon daha önce kullanılmamış bir ifade idi ama gerekliydi, kaleminize sağlık tam yerini bulmuş. Aman hırs olmasın, azmin önüne geçmesin diye biraz kaplumbağa hızıyla gidiyorum ama blogumu ve bana kattıklarını çok seviyorum. Blog yazma işini çok erteledim, kızlarımdan zaman çalmayayım diye ama ömrüm oldukça yazmak hatta sinerji oluşturacak potansiyellere değip fayda oluşturmak isterim. Bloglar bazen liman gibi, saklanıp iyi hissediyorsunuz bazen de gemi gibi istediğiniz yere açılıyorsunuz. Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yazılara verdiğimiz başlıklar yazıyı merak ettirebiliyor. Bu şekilde başlık vermemin amacı buydu ve teşekkür ederim ki yorum yaparak her zaman ki destek oldunuz. Kişisel blog olarak yazan ve yazdıklarıyla farklılık yaratan blog yazarlarındansınız. Umarım uzun soluklu ve bol yazılı bir blog sayfanız olur. Teşekkürler

      Sil
  4. Kısa yoldan her şeyi istediği gibi elde etme hırsı bu alanda da mevcut. Günümüz gençlerinde bunun özellikle çok yaygın olduğunu söyleyebilirim. Oysa ki her iş gibi (her ne kadar iş olarak görülmese de) blog yazmak da sabır, emek, aktarımdır. Bir anda takipçi artmaz, bir anda da (eğer amaç buysa) para kazanılmaz. Herkesin gözüne batan yerli ya da yabancı bu işten ciddi para/çıkar sağlayan bloggerlar aslında hiç de sanıldığı kolay bir iş yapmıyorlar. Uzaktan görünen kısım o.

    Not: "Bloglar için sayfa oluşturma" linki çalışmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başladığım zamanlarda para kazanmak için yazdım ve çok blog kapatmak zorunda kaldım. Anladım ki önemli olan takipçi kazanmak, bol yazı yazmak ve en önemlisi yazdığınız konuyu sevmek. Sanırım para kazanmak bunların doğal sonucu.
      "Bloglar için sayfa oluşturma" içinde herhangi bir link mi açılmıyor yoksa yazının kendisine mi girilmiyor. Denediğimde bir sorun göremedim..Teşekkürler yorum için.

      Sil
    2. Tamam şimdi anladım ve düzelttim..Teşekkürler

      Sil
  5. Evet Doğuş oğlum. Ben bu isminle hitap etmeyi seviyorum :) Çok detaylı ve gerekenleri içeren bir yazı olmuş. Tıpkı benim de çok maddeyi düşündüğüm gibi. Ama birilerinin bunu yazması gerekiyor ki, senin yazman beni sevindirdi açıkçası. Hepsine katılıyorum. Beklentiler çoğunlukla hayal kırıklığı getirebilir. Blog yazmak benim için öylesine zevkli bir şey ki anlatamam. Başka tür kaygılarım da yok zaten. Samimiyet benim olmazsa olmazım. Ben tüm çocuklarımdan memnunum. Hepinizi seviyorum. Düşüncene, emeğine ve kalemine sağlık oğlum. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece abla hoş geldin, seninde değindiğin gibi sıfır beklenti çok mutluluk..Yazdıklarından ve geri dönüşlerden zevk alıyorsan yazar olabilirsin zaten. Samimiyetin ve güzel şiirlerin için ayrıca teşekkürler. Değer kattın..

      Sil
  6. On numara bir yazı olmuş. Eline, yüreğine sağlık. İlk başta Android için oyun ve uygulama paylaşmak amacıyla açmıştım bloğumu. Para kazanma amacım yoktu. Fakat işler istediğim gibi gitmeyince silmek zorunda kaldım. Sonra 1 yıllık birikimimle kendime ait kişisel bloğumu açtım. Android ve Blogger konularında az da olsa birikimli olduğumdan dolayı birçok yazıya yer verdim bu konularla ilgili. Bu sebeple kişisel yazılarım daha az. Sayı verecek olursam 112 yazımın sadece 46'sı kişisel. Sanırım kişiselliğin dışında gözüküyorum. Ben de logonun altına "kişisel olan ama olmayan blog" yazdım. Kısacası kafama göre takılıyorum, canım neyi yazmak isterse...

    Para kazanma konusuna geleyim; Blogger ile ilgili birçok şeyi bilmeme rağmen Adsense ile ilgili gram bilgim yok. Bu sebeple kurcalamıyorum fazla. Paradan başka kazanılacak daha önemli şeyler var blog dünyasında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, birikimli ve işini bilen birisi olduğun blog sayfandan belli gerçekten..Beğendiğim yazıların ve tasarımın var. Samimi yorumunla değer kattın.. Uzun yıllar bu iş için ter dökmek ve iyi yerlere gelmek dileğimle..

      Sil
    2. Rica ederim. Yazılarımı ve tasarımımı beğenmene sevindim. Ben de senin yazılarını beğeniyorum. Temanı da daha önce kullanıyordum, sorunsuz ve eksiksiz. Gayet güzel.

      Sil
  7. Bir kişisel blog olarak tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Ben de kişisel blog yazan biri olarak bu yazıyı kendim için çok yararlı buldum.Bu arada söylemeden geçemeyeceğim başlık çok çarpıcıydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlığın sıradışı olmasını istemiştim. Yazımı beğenerek yorum yaptığınız için teşekkürler..

      Sil
  9. çok faydalı bir yazı olmuş..blog yazarlığının meslek olarak görülmesinin temelini oluşturan bir yazı olmuş..elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayrıca bu yazınızın başlık ve linkini kendi yazıma da ekledim.. En altta "Faydalı bazı yazılar" kısmına başlık ve link verdim..
      " http://ertugrul-yildirim.blogspot.com/2017/06/blog-yazarlg-fikirler-ureten-internet.html " Bu gerçekten faydalı bi yazı olmuş..kaleminize sağlık..

      Sil
    2. Yazını daha önce okumuştum..Çok detaylı ve doğru açıklamalarla dolu..Bu yazının sonrasına benim yazımı da eklemen mutlu etti..Teşekkürler

      Sil
  10. Bu konuda o kadar hevesliyim ki bu yazıyla doğru yolda olduğuma daha da inandım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hevesiniz kırılmasın ve uzun yıllar bu mecrada kalın dilerim.

      Sil
  11. Kişisel blogun ne olduğunu bile bilmeden açtım blogumu :) Süreç içinde de yeni yeni şeyler öğreniyorum :) Teşekkürler güzel bilgileriniz için :)

    YanıtlaSil
  12. Anne bebek bloğu olarak actım. Ama zamanla içimden gecenleride paylasmak istedigime karar verdim. Ve düşüncelerimr yenik düşerek kisisel blog oldum diyemicem insallah olurum diyorm. :) Emeginize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog sayfasının ana temasının belirlenmesi teknik olarak faydalı olur ama istediğiniz gibi yazamadıktan sonra da zamanla eziyete döner. Kişisel blog daha çok konu seçmeyen ve öznel yorumlarda bulunanlardır diyebiliriz. Sizi iyi bir blog yazarı olarak görüyorum, gerisi de önemli değil zaten. Teşekkürler

      Sil
  13. Merhaba,

    "Kişisel Blog, yazarın kendi düşüncelerini hiçbir sınırlama getirmeden aktarması olarak tanımlanabilir" demişsiniz ama burası Türkiye, başınız derde girebilir. Örneğin Barış diye blogger arkadaş blogunda hükümeti eleştirdi diye hakkında hakaret davası açıldı.

    Bu arada bir bilgi vereyim bir; Freedom House düşünce kuruluşunun raporuna göre Türkiye "kısmen özgür" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" arasına alındı. Yani burası benim blogum istediğimi yazarım diyemezsiniz burada. Yazdıklarınız yukarılarda birilerinin hoşuna gitmezse fetöcü diye yaftayı yapıştırırlar müebbeti verirler :) Ohal de var zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serdar Bey, siyasi konularda içerik paylaşmadığım için yorumunuz için pek cevabım yok ama blog yazarları yazdıkları konuları seçmekte özgürler ama yazdıklarından her zaman sorumludurlar. Teşekkürler yorum için.

      Sil
    2. Ben de siyasi konularda yazmıyorum zira burada konumuz kişisel bloglar. Yani benim kişisel blogum var diye düşüncelerimi hiç bir sınırlama koymadan yazarsam başıma bir şey gelmeyeceğinin garantisi yok. Bu yüzden diyorum ki burası Türkiye, burada tanımlar değişler. Türkiye'de kişisel blog yazarıysan otosansür kullanmalısın.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.