Arama Sonuçlarında Hızlı Düşüşlerin Nedenleri

Share:
google aramalarında ani düşüşlerin sebepleri


  Bu yazı dikkatinizi çekmediyse sorun yok demektir ama şu anda bu yazıyı okuyarak çare arıyorsanız yardımlaşmaya çalışacağız. Uzun süreler emek vererek bir yerlere konumlandırmaya çalıştığınız sayfanızı ani düşüşlere karşı korumak gerekir. Yapacağınız basit bir hata aylarca uğraşmanıza sebep olabilir. Çağımızda internet dünyası en önemli alan haline geldi. Hem rekabet arttı hemde verilen mücadele boyut değiştirdi. 

  Özellikle internet sitesi veya blog sayfası gibi başka kişilerle etkileşim halindeyseniz mutlaka konuya hakim olmak zorundasınız. Ani ve beklenmedik bir düşüş yaşandıysa bu büyük ihtimalle Google cezalarından birine takıldığınız anlamına gelebilir. Yaptığınız bir işlemden kaynaklandığını düşünüyorsanız düzeltme yollarını bulmak daha kolaydır. Her iki durumunda ortak noktası yarattığı zaman kaybı ve sıralamadaki düşüştür. 

  Siz nedenlerini ararken google bu durumu çoktan fark edip sizi cezalandırmaya hazırdır. Örümcekler bırakın doğru ve kaliteli siteyi içeriğinizdeki anlatım bozukluğuna bile karar vererek size sıralamada değer biçer. Kullanıcı beklentisi baz alınarak hazırlanmış bir sistem olduğundan üst sıralarda daima güvenilir ve etkileşimi kuvvetli sayfalar tercih edilir. 


Ani Düşüşlerin Olası Nedenleri?

1) Site Adresinin Taşınması veya Değişmesi

  İlk ve en önemli etken tabi ki bu çapta bir değişikliğe gitmektir. Tema değişikliği, içerik silme ve siteyi yeni bir alan adına taşımak her şeyi etkileyecektir ve riski yüksektir. Bu işlemi gerçekleştirmek için basit bir karardan önce hangi adımların atılması gerektiğini bilmek ve bunları doğru adımlarla uygulamak gerekir. Yönlendirmeleri yapmaz ve yeni sayfalar için altyapıyı hazırlamazsanız düşüş yaşamanız normal olacaktır. Bu işleme başvurmadan önce iyi bir fizibilite ve strateji ortaya koymanız gerekir. Aksi takdirde büyük düşüşler ve ziyaretçi kayıpları yaşarsınız. 

2) Anahtar Kelimeler

  Her sitenin ana temasını oluşturan bir konusu ve alt dalları vardır. Spordan bahseden birisi aynı zamanda tarihten de bahsederse çorbaya döner ve ne işe yaradığı belli olamayan sayfa olarak kabul görür. Hem hazırladığınız içeriğin belli bir oranda anahtar kelimeleri olmalı hemde genel olarak sitenizin ne ile alakalı olduğunu belirten anahtar kelimeler olmalıdır. Bol miktarda ve gereksiz yere kullanılan anahtar kelimeler sizi yükseltmez aksine düşürmeye sebep olur. Doğru, konuyla alakalı ve belli oranda kullanılan anahtar kelimeler işe yarar. Seçilen bir kaç anahtar kelime ile ben bu yazının ne demek istediğini ve yazıyı barındıran sitenin hangi alanda hizmet verdiğini anlamalıyım. 

3) Tekrarlanan İçerik, Özensiz İçerik

  Google sizin bugünkü yazınızı takip ettiği gibi bundan 3 yıl önce yazdığınız yazıyı da bilir ve sıralamada bir yer verir. Yazacak bir şey bulamadığınızda güncel kalsın diye özensiz ve tekrarlanmış içerik paylaşırsanız daha önce paylaştığınız içeriği de etkilersiniz. Benzer içeriklerde bir kaç yazı olunca orijinal hangisi kafa karıştırır ve sayfanız hakkındaki değerlendirme olumsuz olur. Sizin sayfanızı kaliteli yapan özgün içerikleriniz ve kullanıcıları sayfada tutma süreniz'dir.  Bunlarda bir aksilik olursa google sizi değerlendirirken aşağılara taşıyabilir. Bir yazınız diğerinin üstüne çıkmıyor ve bir adım ileri götürmüyorsa hiç içerik paylaşmayın daha iyidir. 

4) Kırık Link ve Zararlı Link

  Site sahibi olduğunuzda tek işiniz yazmak değildir elbette. İşin teknik kısmına da hakim olmak zorundasınız. İçeriklerinizi hazırlayıp paylaştıktan sonra geçen zaman içinde gelen ziyaretçileri, sıralamadaki yerini, verdiğiniz bağlantıların çalışıp çalışmadığını, bilgi verdiğiniz konunun hala geçerli olduğunu takip etmeniz gerekir. Daha önce kullanımda olan bir blog sayfasından bahsettiniz ve yönlendirmede bulundunuz. Aradan 1 sene geçti ve blog sayfası kapandı ama sizin haberiniz yok işte bu durumda google bu durumu eksi olarak görür ve sitenizi ciddiyetsiz kabul ederek sıralamadaki yerinizi düşürür. Yönlendirdiğiniz link içerik politikaları gereği veya yasal olmayan durumlara işaret eden uygunsuz sayfalara ulaşabilir. Arşivinizi belli aralıklarla gözden geçirmekte ve içeriklerinizi tazelerken verdiğiniz linklere de göz atmanızda fayda var.  

3 yorum:

  1. Maalesef en son bir iki güncelleme sonrası o düşüşü ben de yaşadım. Hem de gercekten epeyce fark oldu. Yazida geçenlerden linkler neden olabilir diye düşünüyorum başka bir nedeni var mıdır bilmiyorum ama emek verdiğimiz için cok sinir bozucu 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde bu aralar düşüş oldu ama hazırlıklıydım diyelim. Blog adresini tekrar blogspot olarak değiştirdim şimdilerde eski haline getirme çabasındayım. Umarım her şey yoluna girer, görüşmek üzere

      Sil
  2. Nedenini anlayamamakla birlikte bende de çok ciddi düşüşler var. Blogspot bir şeyleri değiştirmiş ama anlayamadım. Örneğin son yazımda yeni webmaster tools üzerinden google gibi getir işlemini defalarca yapmama rağmen bir türlü link googleye eklenmiyor. Bloggerin yeni arayüzü ve webmaster toolsun yeni hali beni cidden hoşnutsuz etti. Umarım istediginiz sonuçları alırsınız. Bu bilgi veren, açıklayıcı faydalı içeriğiniz için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.