Uzun Zaman Sonra Blogger'da Yenilik

Share:
Blogger yeni güncelleme

  Blogger üzerinden bilgi aktarmaya başladığımda 2008 yılına denk geliyordu. O zamandan bugüne kadar blogger bir çok yeniliğe gitti. En önemli atılımlarını Google satın aldıktan sonra göstermeye başladı. Dünya çapında blog yazarlığı konusunda lider servislerden biri olması nedeniyle çok sayıda yazar tarafından tercih edilmektedir. Hatta bu sayfalar üzerinden kazanç sağlayarak ek gelir elde edenlerde yok değil.

  Güncellemeler, değişimler derken blogger şimdiki halini aldı. Bu kadar büyük değişikliklere alışık olmadığımız için biraz fazla geldi gibi. Şimdilik eski sürüm ve yeni sürüm arasında tercih imkanı var ama kısa zaman sonra (Haziran sonuna doğru) bu arayüzle yolumuza devam etmek zorundayız. Temelde büyük bir değişiklik göze çarpmıyor sadece daha kullanışlı ve basit bir format yakalanmak istenmiş. Rakiplerini incelediğimizde böyle değişimlerin kaçınılmaz olduğu da bir gerçek. Düzeltilemeyen ve kullanıcıları başka yollara sevk eden tek kötü tarafı temalardı ve yine kötü taraf olarak öyle kaldı gibi görünüyor. 

  Yeni Sürümde Ne Gibi Değişiklikler Var?


  Blogger ana sayfada yapılan değişiklikler yine iyi bir hava katmış ama yayınlardaki aşağı doğru akan yazılar hiç uygun olmamış. Ben istediğim yazıya hızlı ulaşamazsam takibi daha da zorlaşır. Bu konuda aslında önemli bir hata var. Ama aynı şekilde "Ayarlar" sekmesinin ardı sıra gelmesi hoşuma gitti. Neyin nerede olduğunu aramaktansa hepsini bir arada görmek bence güzel olmuş. İstatistikler bölümü önceden bana yeterli gelmezdi yine yeterli değil ama daha derli toplu görünüyor. Bu alanda beni düşündüren bir kısım tekil ve çoğul ziyaretçi oranlarını görememek oldu.

yeni detayları ile yazı alanı

  Asıl değişikliğin yaşandığı yeni yazı paylaşma alanı olan editör bölümünde iyi değişiklikler var. Bunlar genel olarak seo açısından düşünülmüş ve bizim için bir kazanç niteliğinde olmuştur. Tablo kısmı hoşuma gitti ve ara ara kullanmaya çalıştığım bir özellikti. Başka yerlerde bu işlemi tamamlayıp yazı alanına taşımak bazen zor olabiliyordu. Bu nedenle bu geliştirme önemli kazanım oldu biz blog yazarları için. Yazıyı önizleme kısmındaki değişiklik daha ayrıntılı olmuş ve hangi formatlarda nasıl göründüğü eklenmiş. Bir diğer değişim ve beğendiğim önemli noktalardan biri H başlık etiketlerindeki H1 özelliği ve giderilen karmaşıklık. H1 (Büyük Başlık), H2 (Başlık), H3 (Alt Başlık), H4 (Küçük Başlık) gibi net adlandırmalar verilerek seo açısından yazılarına ayar verenlere kolaylık olmuş. 

  İçerik hazırlarken bağlantı yaparak bir çok yönlendirme yaparız. Bu özellik önceden de vardı ama şimdi yanında Anchor Oluştur/ Düzenle (Çapa) butonu eklendi. Normal bir bağlantı dışında bunu ilgili başlığa götürmek için kullanabiliriz. Bazen uzun uzun yazılar hazırlayarak bir çok başlık altında toplarız. Bu hem seo açısından değerli hemde okuyucuları sıkmamak için gerekli bir yoldur. Anchor butonu sayesinde hiçbir kodlama yapmadan kitaplardaki gibi "içindekiler" bölümü oluşturarak yazının haritasını çıkarabilirsiniz. Bu açıklamadan da anlayacağınız gibi buradaki anchor oluşturma normal bir tıklanan metin değil, içerik ile alakalı kimlik bildirmedir. 

  Kısaca değerlendirmem gerekirse benim beklediğim bir güncelleme olmadı ama bir adım ileriye taşıdı diyebilirim. Arayüz değişimine odaklanan bir anlayış nedeniyle teknik açıdan eksik kalan yanları çok var. 
  1. Özellikle yeni sürümde de eklentiler konusunda oldukça geri kalan bir servis olarak bizi kodlarla uğraştırmaya devam edecek. 
  2. Temalar konusunda oldukça başarısız olduklarını söylememe gerek bile yok çünkü uzun vadeli yazarlardan çok az bir kesim blogger temalarını tercih ediyor. 
  3. Bunların dışında etiketleme ve kategorileme konusunda kafaları karışan sırf bu sorunlar nedeniyle hatalar yaparak gerilerde kalan yazarları da düşünmemişler. Ayrıca bir ana kategori bölümü eklenirse işler basitleşir. 
  4. Ha aklıma gelmişken bir de yazıları renklendirme bölümünde iyice kıtlığa gitmişler. Daha önce kullandığım hiçbir renk artık yok. Aslında kodlar içinden rengi düzeltmek mümkün ama yeni sürüm derken eskisinden kötü olmasını anlamam mümkün değil. Blogger kendini yenilediği ve profesyonel anlamda güncellediği sürece bizlerde daha etkili olacak bu servisi daha çok kişiye sevdireceğiz. 

7 yorum:

  1. Anchor nedir bilmezdim. Yazınızı okuyunca öğrenmiş oldum. Teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  2. Dediğiniz gibi devamlı değişiklikler yaşıyoruz. Buna da alışacağız elbette ama isteyenler eski sürümü kullanabileceklermiş galiba. Ben öyle anladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilik eski sürümle devam edebilirsiniz. Alışma için sanırım Haziranın sonuna kadar süre tanımışlar. Tavsiyem bu sürede yeni sürüme odaklanmanız olur. Zorunlu olduğunda daha çok zorlanabilirsiniz. Teşekkürler yorum için

      Sil
  3. Yeni blogger arayüzü ile içerik içerisine fotoğraf yüklendiğimde anasayfada fotoğraf gözükmüyor. Eski blogger arayüzünde ise bu sorun yok. Sizce neden kaynaklanıyor. Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz fotoğraf Anasayfada gözükmüyor.
    https://www.bozovahaber.net/?m=1

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.
    Ben ilk etapta bazı aksayan noktalardan kaynaklı olacak, bu yeniliği hiç sevemedim. Blogger yaptığı yeniliklerle bizleri ilk etapta perişan ettiği için, Blogger'e karşı bir güvensizlik ve akabinde bir ön yargı oluştu. İlerleyen zaman sürecinde taşlar yerine oturduktan sonra her şey güllük gülistanlık oluyor.

    Yeniliklerle ilgili yaptığınız bu paylaşıdan dolayı kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey zamanla daha güzel olur, biraz sabır göstermek hepimiz için hayırlısı..Blog yazarlarının geleceği ve kalıcılığı için daha büyük ve önemli adımlar atılması gerekiyor. Teşekkürler yorum için

      Sil
  5. sayenizde Anchor ne olduğunu. Yazınızı okuyunca öğrenmiş olduk. Teşekkürler hocam

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.