Bloglar için verilen ipuçları genelde teknik çözümler üzerine ya da yazıların SEO ilişkisine yöneliktir. SEO'nun ne kadar önemli olduğuna neredeyse haftada 2 kez blog sayfam üzerinden değinmeye çalışıyorum. Bu yazıda blogun arka bahçesi, kimliği niteliğinde olan sabit sayfalardan bahsetmek istiyorum. Aşağı yukarı herkes bazı sayfaları oluşturarak blogunda kullanır ama eksik kalan yanları ve bilinmeyen sayfa çeşitlerini es geçer. Kendi oluşturduğum sayfaları da göstererek blog sayfa açma konusunda yardımcı olmak istiyorum.
✪ Blogger İçin Hangi Sayfalar Oluşturulabilir?
Hakkımda:
Hakkımda sayfası ile amaçlanan blogun yazarı hakkında kısa ve gerekli bilgiler vermektir. Bu sayfayı oluşturarak ziyaretçilere kendiniz ile alakalı bilgiler verip, tecrübelerinizi sıralayabilirsiniz. Özel hayatınızdan kısaca bahsettikten sonra blog geçmişinize veya hedeflerinize yer verebilirsiniz. Blog serüveniniz nasıl başladı?, blog potansiyeliniz nedir?, Hangi alanda popüler olmak istiyorsunuz gibi soruların cevaplarını da verebilirsiniz. Ziyaretçilerin veya takipçilerin size ulaşması için iletişim kanallarını açık tutmalı ve gelen soruları veya eleştirileri samimiyetle cevaplamalısınız. Blogumun Hakkımda sayfasını kurcalayabilir ve sorularınızı yöneltebilirsiniz.
Reklam Ver:
Reklam sayfası oluştururken amacınız hiç şüphe yok ki blogunuz üzerinden para kazanmaktır. Eğer adsense gibi yayıncısı olduğunuz reklam servisi varsa bu sayfa ile ek gelir elde edebilirsiniz. Adsense veya benzeri para kaynağınız yoksa da dünyanın sonu değil. Çünkü eğer kaliteyi standart hale getirdiyseniz ve içerikleriniz takipçi çekmeyi başardıysa ya size teklifler gelecek ya da hazırladığınız banner alanları ile para kazanabilirsiniz.
Sayfanızda nereye reklam ekleyeceğinizi belirleyip, fiyatlandırmasını hazırlamış olmalısınız. Ziyaret eden biri olduğunda bütün sorularının karşılığını bu sayfada bulmalıdır. Fiyatlandırma yaparken ziyaretçi trafiğinizi hesaba katmalı ve belirli kampanyalar uygulamalısınız. Blogunuzun güçlü yanlarını hatırlatıp, buna göre sizi tercih etmelerini sağlayabilirsiniz. Tanıtım yazısı yazarak para kazanabilir ya da tanıtımı blogunuz üzerinden çekilişle duyurabilirsiniz. Blogumun Reklam Ver sayfasını inceleyebilirsiniz.
İletişim:
İletişim sayfası hem zorunluluk hem de gerekliliktir. Oluşturacağınız basit bir form ile ziyaretçilerin size ulaşmalarını sağlayabilirsiniz. Blog yazarak hem eleştiriye hem de takdir edilmeye alışmalısınız. Her yazdığınız yazı sizin sorumluluğunuzda olduğundan gelen soruları da sabırla cevaplamalısınız. Bu formda gereksiz ayrıntılara yer vermeden adı, soyadı, web adresi ve mesajı gibi kısaca bilgiler yeterlidir.
Sayfanın üstüne uyarılarınızı ve dikkat edilmesi gerekenleri sıralayabilirsiniz. Alt tarafa direkt mail adresi ve her blog yazarının vazgeçilmezi sosyal medya hesaplarınızı paylaşabilirsiniz. Kişisel blog olmaktan öte bir durumdaysanız profesyonel davranabilir ve google haritalar, telefon numaraları, adres bilgileri ve mobil uygulama seçenekleri eklenebilir. Blogumun İletişim sayfası Jotform üzerinden yapılmıştır. İnceleyebilirsiniz.
Gizlilik Politikası:
Oluşturacağınız gizlilik sayfası blogunuzun neyi referans aldığını ve ne kadar ciddi olduğunuzu gösterir. Her kurumsal sitenin politikası ve uyarıları vardır. Bu sayfa aracılığı ile iletişim bilgilerinin nasıl toplanıldığı ve kullanıldığı bahsedilmelidir. Bu sayfayı oluşturarak sorumluluklarınızı ve prensiplerinizi gösterebilirsiniz. Blogumun Gizlilik Politikası kurallarını inceleyebilirsiniz.
Kullanım Şartları:
Yasal uyarı amaçlı oluşturulan bu sayfa size ve ziyaretçilere bazı haklar tanır. Özgün yazdığınız her yazı 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında korunmaktadır. Blog sayfasının faydalı olması için hazırlanması gerektiğini çoğu kez yazmışımdır çünkü blogunuzun verdiği zarardan sorumlusunuz demektir. İçeriklerinizi çalınmaya karşı korumak için uyarılarınızı paylaşabilirsiniz. Bu ne kadar çalınmaya engel olmasa da sonuçlarını önceden duyurmakta fayda vardır. Blog sayfanıza gelen yorumlardan gönderen kişi sorumludur. Bu uyarıyı ekleyerek yorum yapanları bilgilendirmelisiniz. Her blog kendi sayfasından sorumlu olduğu için verdiğiniz linklerden yine barındıran blog sorumlu tutulmalıdır. Blogumun Kullanım Şartları sayfasına göz atabilirsiniz.
Misafir Yazarlık:
Misafir yazar sayfası ziyaretçilerle bağ kurmak açısından çok önemlidir. Blog sayfanızı bir bakıma onların kullanımına sunmak gibidir. Bu paylaşımcı yanınız ile çoğu ziyaretçiyi blogunuzun parçası haline getirebilirsiniz. Misafir yazarlık ile hem siz kazanırsınız hem de yazan kişi kazanır. Bu sayfayı oluşturarak faydalarından ve neden sizi tercih edeceğinden bahsedebilirsiniz. Elde ettiğiniz istatistikler veya blogunuzun web dünyasındaki yerini örnek gösterebilirsiniz.
Hangi konularda yazılacağını sınırlandırmalısınız. Her blogun temel aldığı ana konular ve yan konular olmalıdır. SEO açısından blogunuzu zor durumda bırakmamak için içerik politikanızdan vazgeçmeden belirlediğiniz konularda yazmalarını isteyin. Yine SEO için kendinize koyduğunuz kriterleri misafir yazarların yazılarına da uyarlamalısınız. Örneğin; Kaç tane görsel eklenecek, kelime sayısı en az kaç olacak, özgün ve dil bilgisi kurallarına uyulacak gibi maddeler hazırlayabilirsiniz. Misafir yazıları size hangi formatta göndereceklerini gösterebilir veya misafir yazı içn benim hazırladığım gibi form oluşturabilirsiniz. Blogumun Misafir Yazarlık sayfasını inceleyebilirsiniz.
Site Haritası/Arşiv:
Site haritası sayfası çok önemlidir. Çoğu blog yazarı arşiv eklentisini kullanmak istemez. Fazladan koyulan her eklenti hem blogu yavaşlatır hem de gözden kaçabilir. Sırf eski yazılarınızı listelemek için site haritası oluşturmalısınız. Merak eden ziyaretçilere derli toplu bir şekilde yazılarınızda gezinme şansı tanırsınız. Ayrıca her ay ne kadar düzenli yazıyorsunuz ve içerik sayınız her ay belirli düzende mi ilerliyor önemlidir. Çünkü bazı reklam verenler blogunuzu ziyaret ettiklerinde dikkate aldıkları bir kriter de blogunuzun güncel olmasıdır. Blogumun Site Haritası sayfasını inceleyebilirsiniz.
Takip Et:
Takip sayfası blogunuzun bulunduğu mecraların tanıtımıdır. Her ziyaretçi olmasa da önemli bir kısmını blogunuza bağlamak çok önemlidir. Ziyaretçiyi takipçiye çevirmek için yazılarınıza özen göstermeli ve hangi yollarla sizi takip edeceklerini göstermelisiniz. Bu sayfanın kıymetli tarafı sunulan alternatiflerdir. Googl friend connect ile takipçi kazanmak istersiniz belki ama bunu daha çok blog yazarları bilir. Bu nedenle güncel tuttuğunuz sosyal ağlar olmalı ve takip çeşitlerini artırmalısınız. Sosyal medya hesaplarınızı ve feedburner gibi hesaplarınızı paylaşırken kapak fotoğrafı gibi görsellerden destek alabilirsiniz. Blogumun Takip Et sayfasını kontrol edebilirsiniz.
S.S.S. :
Sıkça sorulan sorular blogunuzun konusuyla alakalı bilgiler içermelidir. Blogunuzda hangi konulara değiniyorsanız hazırladığınız sorularda bu yönde olmalıdır. Blogunuz ile alakalı soruların cevaplarını da bu sayfada paylaşabilirsiniz. Böylece genelde merak edilen soruların yanıtlarını vererek ziyaretçileri önceden bilgilendirebilirsiniz. Oluşturduğum sayfada eklemeyi düşündüğüm başka sorular olmakla birlikte S.S.S sayfamı kontrol edebilirsiniz.
Destek Ol:
Blogunuzun ulaştığı kitleyi artırmak ve daha fazla geri dönüş alabilmek için takipçilerinizden ve ziyaretçilerinizden destek olmalarını isteyebilirsiniz. Burada önemli olan sunduğunuz alternatiflerin çeşitli olmasıdır. Birden fazla yol gösterirseniz uygun olanı seçme fırsatı sunarsınız. Destek sayfası oluştururken nerelerde yükselmek istiyorsanız onun bağlantısını verin. Yazılarınızın kalitesine ve faydasına güveniyorsanız kitlenizi geliştirmek üzere böyle bir sayfa oluşturabilirsiniz. Blogumun destek ol sayfasını inceleyerek yeni fikirler üretebilirsiniz.
✪ Blogger İçin Sayfa Nasıl Oluşturulur?
Blogger servisini kullananlar için sayfa nasıl oluşturulur sorusuna cevap vermek gerekirse kısaca göstermek isterim. Blogger kumanda paneline girdiğinizde Kayıtlar, İstatistikler,Yorumlar sekmelerinin altında Sayfalar sekmesine tıklayın. Açılan bölümde "Yeni sayfa, Yayınla, Taslağa döndür" seçeneklerini göreceksiniz. Yeni sayfa seçeneğine tıklayarak oluşturmak istediğiniz sayfaya başlık verebilir ve yazı alanını istediğiniz gibi doldurabilirsiniz. Profesyonel görünümlü bir sayfaya sahip olmak istiyorsanız görsellere, yazıların renklerine, kalınlıklarına alt başlıklara özen göstermelisiniz.
Not: Yukarıda yazdığım sayfalara ilave etmek istediğiniz veya eksik gördüğünüz noktaları yorum yazarak bana bildirebilirsiniz.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Eline sağlık, bu konu oldukça önemli..
YanıtlaSilYeni ya da eski bloggerlar için önemli bir konu bence.Kendi blogumu gözden geçireceğim hemen.Paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilBildiğim ve uyguladığım sayfalar bunlar şimdilik. Zamanla yenilerini keşfettikçe ve bloguma uyguladıkça güncellerim. İyi bloglar
Sil