Blogger Meta Etiketleri ve Seo İçin Faydaları

Share:
Seo-için-meta-tag-(etiket)-eklenmesi
Seo İçin Blogger Meta Etiketleri Ekleyin

Blogger meta tag nasıl eklenir? Blogger açıklama etiketi nasıl eklenir? Meta tag(etiket) nedir?  
  Her yeni blogun ve gelişmeye çalışan yazarın hedefi ziyaretçi kazanmak ve blogun kapasitesini yükseltmektir. Bu nedenle yapılan araştırmalar sonucunda Google da üst sıraları yakalamak için yollar aranmaya başlanır. Bu yolların sonunda her zaman SEO uyumluluğu ile karşılaşılır. Çünkü SEO ile getirilen kriterlere uymadan başarı yakalamak imkansız gibi bir şeydir. Bu yazıda meta etiketler nasıl eklenir ve neden önemlidir? açıklamalarını okuyacaksınız. Yazılarınız ve blogunuzun üst sıraları yakalaması için diğer yazılarımı okuyabilirsiniz.


Neden Blogger Meta Tag Eklemeli?

  Bildiğiniz gibi Blogger Google altyapısı ile çalışan ve Dünyada en çok kullanılan ücretsiz servislerden birisidir. Buna rağmen avantajları ve dezavantajları her zaman dile getirilir. Eksik taraflarından birisi de hazır SEO paketlerinin Blogger için olmamasıdır. Benim gibi blogger üzerinden blog sayfasına sahipseniz kendi SEO düzenlemelerinizi yapmalısınız. Bu düzenlemelerden çoğu kısmını meta etiketler ekleyerek hallediyoruz. Geri kalan SEO ayarları için sayfanın hızlı açılması, yazıların uzunluğu, başlık etiketleri gibi düzenlemeleri hayata geçirebilirsiniz. 


✪ Meta Tag (Etiket) Nedir? 

  Meta tag (etiket) blog sayfanızın kod alanına eklediğiniz ve sayfanız hakkında bilgiler içeren kod metinleridir. Her meta etiket içinde ilgili metini barındırır ve arama motorlarına bu bilgileri paylaşır. Ekleyeceğiniz meta etiketler ile sayfanız ne hakkında, hangi kategorilerde bilgi paylaşıyor bunu bildiriyorsunuz. Meta etiketleri <Head> kodunun hemen altına eklemelisiniz. İncelediğinizde belki daha önceden eklenmiş meta tagları görebilirsiniz. <meta content="...." şeklinde başlar ve içeriğine göre hepsinin bir anlamı vardır. Genellikle hazır temalar kullandığımız için içinde muhtemelen meta etiketler vardır. Bunu geliştirmek ve SEO paketi haline getirmek için yeni meta etiketleri şablonunuza eklemeniz gerekiyor. Kendi kullandığım ve ayrıca tavsiye edeceğim meta etiketleri sıralamak istiyorum. 

✪ Eklenmesi Gereken Blogger Meta Etiketleri

  Önceden bildiğiniz meta etiketlere yenisini ekleyebilir veya hepsini eskileri ile değiştirebilirsiniz. Burada önemli olan aynı etiketleri kullanmamanız. HTML kod şablonunuzda <Head> kodunun hemen altına aşağıdaki meta tagları (etiketleri) ekleyebilirsiniz. Bu etiketler benim gerekli bulduklarımdır isterseniz başka etiketlerde bulabilirsiniz.

<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/><b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<b:if cond='data:blog.pageType != "error_page"'>
<title><data:blog.pageName/> - <data:blog.title/></title>
</b:if></b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == "error_page"'>
<title>Page Not Found - <data:blog.title/></title></b:if>
<b:if cond='data:blog.pageType == "archive"'><meta content='noindex' name='robots'/></b:if>
<b:if cond='data:blog.searchLabel'><meta content='noindex,nofollow' name='robots'/></b:if>
<b:if cond='data:blog.isMobile'><meta content='noindex,nofollow' name='robots'/></b:if>
<meta content='width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1' name='viewport'/>
<meta content='Blog açıklamanız buraya yazılacak' name='description'/>
<meta content='Anahtar kelimeleriniz buraya yazılacak' name='keywords'/>
<meta content='Doğrulama kodunuz yazılacak' name='google-site-verification'/>
<meta content='Doğuş Hakan Yılmaz' name='Author'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='Turkey' name='geo.country'/>
<meta content='tr_TR' property='og:locale'/>
<meta content='en_US' property='og:locale:alternate'/>
<meta name="language" content="turkish"/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
<meta content='noodp' name='robots'/>
<meta content='1 days' name='revisit-after'/>
<link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/>
<link expr:href='data:blog.homepageUrl' rel='openid.delegate'/>
<link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/>
<link expr:href='data:blog.homepageUrl + "feeds/posts/default?alt=rss"' expr:title='data:blog.title + " - RSS"' rel='alternate' type='application/rss+xml'/>
<link expr:href='"http://www.blogger.com/feeds/" + data:blog.blogId + "/posts/default"' expr:title='data:blog.title + " - Atom"' rel='alternate' type='application/atom+xml'/>
<link href='https://plus.google.com/+DoğuşHakanYILMAZ/posts' rel='publisher'/>
<link href='https://plus.google.com/+DoğuşHakanYILMAZ/about' rel='author'/>
<meta content='https://www.facebook.com/dogus.hakan.yilmaz' property='article:publisher'/>
<meta content='https://www.facebook.com/hakan.umos' property='article:author'/>
<meta content='@dhyblogger' name='twitter:site'/>
<meta content='@dhyblogger' name='twitter:creator'/>

<meta content='Blog açıklamanız buraya yazılacak' name='description'/> kodu içindeki alana blog açıklamanızı yazın. Yalnız bu kodu eklerseniz Ayarlar- Temel üzerinden açıklama bölümünü silip kaydetmeniz gerekir. İkisi de aynı anlama geleceğinden tekrara düşmüş olur. Açıklamanız 150-160 karakter arasında kalmalıdır.
* <meta content='Anahtar kelimeleriniz buraya yazılacak' name='keywords'/> anahtar kelimelerinizi eklerken aralarına virgül koymayı ve 15-20 kelimeyle sınırlamayı unutmayın.
* <meta content='Doğrulama kodunuz yazılacak' name='google-site-verification'/> Google Search Console doğrulama kodunu gireceksiniz.
* <meta content='Doğuş Hakan Yılmaz' name='Author'/> Blogun yazarının adını yazın.
* <link href='https://plus.google.com/+DoğuşHakanYILMAZ/posts' rel='publisher'/>
   <link href='https://plus.google.com/+DoğuşHakanYILMAZ/about' rel='author'/> bu kodlara google+ profil linkinizi ekleyin. 
* <meta content='https://www.facebook.com/dogus.hakan.yilmaz' property='article:publisher'/> blogunuz için oluşturduğunuz facebook sayfanızın url adresini ekleyin.
* <meta content='https://www.facebook.com/hakan.umos' property='article:author'/> kişisel facebook hesabınızın url adresini ekleyin.
* <meta content='@dhyblogger' name='twitter:site'/>   <meta content='@dhyblogger' name='twitter:creator'/> bu kodlar için twitter hesabınızın profil url adresini ekleyin. 
* meta etiketlerin bitiş noktaları /> işaretiyle olur. Bu işaretten sonra yeni bir meta etiket girildiği anlamını taşır. <b:if ile başlayan meta etiketler </b:if> olarak kapatılır. 

✪ Blogger Meta Etiket Diğer Yöntemleri

1. Bir yazıda fazladan meta etiket eklenmesinin yanlış olabileceğini okumuştum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama önemseyenler için yukarıdaki etiketler yerine bu yöntemleri yerine getirin. Öncelikle Blogger Kumanda Paneli>Ayarlar> Arama Tercihleri yolunu takip edin ve "arama açıklamaları etkinleştirilsin mi" bölümünü Evet seçerek açılan kutuya blog açıklamanızı buraya yazın.
blogger-ayarlar-bölümü-meta-etiketler

Açıklamayı yazarken 150 kelimeyi geçmediğinizden emin olun ve yukarıdaki bölümde verdiğim <meta content='Blog açıklamanız buraya yazılacak' name='description'/> kodunu şablonunuzdan silin. Açıklamanızı yazarken blogunuzun kapsamını iyi değerlendirin ve kaydedin. Google da arama yaptığınızda blogunuzun url'sinin altında buraya yazdığınız açıklamayı görürsünüz. 

2. Yapılması gereken diğer yöntem daha öncede bahsettiğim ama tekrar vurgulamayı uygun gördüğüm yazı için açıklama eklemektir. Hazırladığınız yazı ile alakalı açıklama ekleyerek arama motorlarına daha fazla bilgi vermiş olursunuz. Bu alana yazı başlığınızın farklı versiyonlarını ekleyerek farklı sorgulamalarda da yazınızın çıkmasını sağlayabilirsiniz. 


arama-açıklaması-nasıl-doldurulur

3. Anahtar kelime ekleyerek blogunuzun hangi konuları barındırdığını bildirin. Bu işlemi yapabilmek için yukarıda verdiğim kodlar içindeki <meta content='Anahtar kelimeleriniz buraya yazılacak' name='keywords'/> meta tag(etiket) kodunu <Head> kodunun altına ekleyin. Buraya en fazla 20 tane anahtar kelime ekleyin. Blogunuzun genel havasını yansıtan kelimeleri ekleyin. Sayfanızı tanıtmak ve doğru bilgi vermek için bu etikette önemlidir. 

  Bunlar dışında önce yazı başlığınız görünsün sonra blog başlığınız şeklinde bir ayarlama gerekebilir. Çünkü arama yaptığınızda önce blog başlığınız görünürse ziyaretçiler yazıyı tam fark edemeyebilirler ve olası trafik kaybına neden olabilirsiniz. Bu ayarı yapabilmek için Blog için gerekli kodlar ve özellikleri nelerdir? yazımı okuyabilirsiniz. 

Önemli: Yazının en başında verdiğim meta etiketleri ekleyerek şablonunuzda daha önceden bulunan aynı olanları silin. Bu kadar meta etiket eklemek istemiyorum ve zararlı olduğunu düşünüyorum diyorsanız diğer yöntemleri uygulayarak meta etiketleri eklemeyin. 

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

9 yorum:

  1. Yine çok ama çok faydalı bir yazı, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı çok. Kafam rahatken incelemem lazım:) Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. çok teşekkürler hakan bey...

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, ben seo hazır bir özel tema kullandığım için yukarıdakilerin çoğu mevcuttu lakin şu dikkatimi çekti:
    Meta content: 1 days ile başlayıp google pluslara kadar olan kısım...
    Bu günlük indexlenmeyi mi sağlıyor? Kod bilgim olmadığı için anladığım kadarıyla seo ve indexlenmeye maksimumda uygun halde olmak istiyorum da :)

    Teşekkürler bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog sayfanızı inceledim ve meta etiketkeriniz iyi yerleştirilmiş. Sadece sosyal ağlarınız eklenmemiş. İsterseniz 1 days olan ve sosyal ağların olduğu meta etiketleri de ekleyin. Günlük indekslemek için yazıları yayınladıktan sonra Google search console üzerinden Google gibi getir'e ekleyerek yapabilirsin. O meta etiket robotları günlük çağırmak için ama her gün güncellemiyorsan gerek yok.

      Sil
    2. Evet sosyal ağları da ekledim şimdi :) O dizin olayını bilmiyordum, kendi eklensin diye bekliyordum :D Tüm sayfaları tekrardan ekledim şimdi çok sağolun :)

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.