Etkili Paragraf Nasıl Oluşturulur? Önemi Nedir?

Share:
Paragrafın önemi nedir?

  Blog dünyasında bilgili olmak tek başına yeterli olmuyor. Nasıl görsel seçildiği, yazıların nasıl öne çıkarıldığı, sosyal medyanın etkili kullanılması ve etkili başlık seçme gibi konular ipuçları şeklinde sunulur. Bu konularda dikkat edilmesi gereken belli başlı yöntemler vardır. Yazınıza iyi bir başlık seçmek ziyaretçi çekmek için ilk ve önemli adımdır. Anahtar kelimelerinizi başlık içinde geçirerek merak uyandıracak ve içerik hakkında ipuçları verecek yollar bulmalısınız.

  Başlığınızı yazdıktan sonra çektiğiniz ziyaretçileri tatmin edeceğiniz asıl yer yazının kapsamı ve paragrafların doğru ayarlanmasıdır. SEO için yazmaktansa yazdıklarınızı SEO'ya uydurmanızı tavsiye ederim. Site içi SEO bilgilerine uyulmalıdır ama ziyaretçiler bunun farkına varmamalıdır. Paragraf oluştururken dikkat edilmesi gereken bir kaç noktaya değinmek istiyorum. Etkili paragraf nasıl oluşturulur? Paragrafların önemi nedir? Sorularına yanıtlar aramaya çalışalım.

Paragraflar Neden Önemlidir?

  Seçtiğiniz konuda bir yazıyı yazdıktan ve yayınladıktan sonra görüntü bütünlüğü çok önemlidir. Yani etkili başlık, yazıyla alakalı görsel ve doğru yerleştirilmiş paragraflar ile yazının toplamıdır. Bu bütünlük sağlandığında yazınıza önem verildiği, doğru bilginin bu yazıda olduğu ve ziyaretçilerin aradıklarını bulacağına olan inancı karşılanacaktır. Eğer sunduğunuz bilginin ilgi uyandırmasını ve her kelimesine kadar incelenmesini istiyorsanız önce yazdıklarınıza güvenin sonra da yol haritası paragraflarınıza.

  Uzun paragraflar çoğu insana ızdırap olur. Almak istedikleri bilgileri kısa yoldan veya kategoriler halinde hemen almak isterler. Açıklama yaptığınız kısımlar genellikle es geçilir ve hemen sonuç alınmak istenir. Halbuki paragraflara önem verenlerde az değildir. Bu sebeple okunmasını istediğiniz her paragrafta cümle yapısına,verdiğiniz bilgilerin tutarlılığına dikkat etmelisiniz. Yazınızı oluştururken okunmasını istediğiniz için yayınladığınızı unutmayın.

Cümlelerin Gücünü Yadsımayın

  Devrik cümlelerden faydalanılmalı ama sık sık kullanılmamalıdır. Anlatmak istediklerinizi 4-5 cümle içinde anlatmaya özen gösterin. Çünkü uzattığınız diğer cümleler genelde okunmadan kaderlerine terk edilirler. Kullandığınız ilk cümle ve devamındaki diğer cümleler birbirini takip etmelidir. İlk cümleden itibaren bilgi verdikçe merak ettiren özelliğini sürdürmelidir. Doğru ve özgün cümle kurabilmek için yeterli kelime dağarcığına sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

Anlatmak İstediğinizi Uzatmayın

  Arama motorları üzerinden faydalanmak üzere bilgi arayan kişiler beklenti içindedirler. Siz yazınızın ilk paragrafından itibaren o bilgileri barındırmazsanız hayal kırıklığı yaratabilirsiniz. Paragrafı 5 cümleden oluşturmak istesek ilk cümle ipucu vermeli ve ilerleyen cümleler doyurucu bilgiler sunmalıdır. Bu zinciri bozmadığınızda paragrafların okunmasını sağlarsınız. Böylece ziyaretçinin algısında tutarlı ve doğru bilgileri istediği gibi bulabildiği blog veya site olursunuz. Bir daha ki ziyaretini garantiye alırsınız. Fikir birliği olması açısından bir paragrafı bitirirken ve yeni paragrafa geçerken konuyu sürdürmek yerine devamı olan yeni bilgiler sunmaya çalışın.

Paragraflardan Sonuna Kadar Faydalanın

  Her yazının bir başlığı ve alt başlığı olabildiği gibi her paragrafında kendi çerçevesi içinde ana fikri ve mesajı vardır. Etkili paragraf oluşturmak istiyorsanız açtığınız paragrafın içinde anlatmak istediğiniz yazılarak bitirilmelidir. O paragrafın görevi ve üstlendiği misyon ne ise oraya kadar yazmalısınız. Eğer fazladan mesaj vermeye kalkar ve önemli detayları o paragrafta göstermeye çabalarsanız yazının güç kaybetmesine neden olursunuz. Bilgileri çabuk harcarsanız okunmayan paragraflar kervanına yenileri eklenir ve okuyucu sadece almak istediğini arar ve bulur bulmaz da gitmek ister.

Cümleler Yazıyı Yönlendirmeli

  Yazı içinde devrik cümle veya kısa cümleler kullanılabilir. Bütün yazı bu şekilde oluştuğunda büyük sıkıntı meydana getirir. Uzun cümle kurmak okuyucuyu sıkmaz aksine bağlar. Yalnız cümleyi kurarken nasıl bağladığınız, hangi kelimeleri seçtiğiniz ve bağlaçlardan nasıl faydalandığınız önemlidir. Cümle içinde şaşkınlık belirten veya onaylayan kısımlarda noktalama işaretlerini kısa cümleleri kullanarak renk katabilirsiniz ama yazıyı renk kartelası haline de getirmemek gerekir.

  Her paragrafın bir görevi olduğundan bahsetmiştim. Şimdi son olarak bitiş paragrafından söz etmek istiyorum. Bu bölümde vermek istediğiniz bilgiler verilmiş, ziyaretçiler tatmin olmuşlardır. Artık yapmanız gereken yazıyı bitirirken son olarak vermek istediğiniz mesaj veya ipucunu vurgulamaktır. Yazdıklarınızın yeterliliğinden emin olduğunuza göre bitirmeden önce son ve önemli detayı paylaşabilirsiniz. Tavsiye edeceğiniz başka bir kaynaktan söz edilebilir veya link verebilirsiniz.

Konuyla alakalı Blog yazarken bilinmesi gereken ipuçları yazımı okuyarak devam edebilirsiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sitenizi takip ediyorum. Danışmak istediğiniz bir şey varsa iletişim üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

      Sil
  2. kısa cümleler kısa paragraflar kısa yazılar iyidiir benceee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu da kısa ama öz içerikler..teşekkürler yorum için

      Sil
  3. Aslında biraz da konuya bağlı bazen gerekli örnekler içeren yazılar yazarım genelde de yazılarım kısa sayılmaz hele cepten bakınca yine mi çok uzun yazdım diye düşünmüyor değilim ama sevgili kardeşim belki yazım tarzına kullanılan üsluba da bağlı olabilir yani uzun ama alıcı kısa ama akıl karıştırıcı gibi..yazın çok iyi emeğine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı yazılar uzun olabiliyor ama paragraf, numaralandırma veya alt başlıklar şeklinde okunması can sıkmaz..üslup çok önemli çünkü anlatamadıktan sonra içeriğin hiçbir cazibesi kalmaz..katılıyorum ve teşekkür ediyorum yorum için

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.