Blog Adreslerinde Önemli Tasarım Yöntemleri

Share:
Bloglarda-tasarım-nasıl-olmalıdır

  Blog yazarlığına yeni başlayanların genelde ilk başvurduğu yöntem hazır tasarımlara yönelmektir. Zaman geçtikçe bu konuda kendini geliştirenler bazı değişikliklere giderler. Kimisi çok isteklidir ve değişikliği gerekli görüyordur ama yeterli bilgisi olmadığından hazır tasarımlara razı olur. Bu nedenle de gerekli gereksiz yollara başvurulur. Belki çoğu biliyordur ama bilmeyenler için nelere dikkat edileceği konusunda bir yazı yazmaya karar verdim.

Renkleri Doğru Seçmelisiniz

  Her yazarın kendini mutlu hissettiği renkler vardır. Yazılarını paylaştığı temasında bu sevdiği renkleri harmanlamaktan kaçınmaz. Eğer profesyonel manada blog yazarlığı yapmak istiyorsanız kendi zevkinizden çok ziyaretçilerin seveceği ve ilgi duyacağı renklere odaklanmalısınız. Blogunuzun ana sayfasına bakıldığında renklerin doğru yerleşimi çok önemlidir. Yazı alanı beyaz ve yazılar siyah olacak şekilde paylaşmak neredeyse kesin kuraldır.

  Seçtiğiniz görseller yazıya gerçek anlamda renk katmalı ve koyu tonlar seçilmeli. Yazı başlığında temanın genel tonlamasına uygun bir renk seçebilirsiniz. Temanızı seçerken alanları doğru şekilde ayrılmış, kafanızdaki eklentileri uygulayabileceğiniz yerleşime sahip ve eski temanız da eksik gördüğünüz yerleri tamamlamalı. Temada beğendiğiniz renk kodlarını tespit ederek değiştirmek istediğiniz yerlerde aynı renk kodunu kullanmalısınız. Kusursuz bir yazar olmak istiyorsanız kusurlu bir temadan kurtulmalısınız.

Yönlendirme Yapmalısınız

  Ziyaretçi okumak istediği yazı için gelir ama daha sonra kalıcı olması sizin elinizdedir. Temanızın durumuna göre sağda ve solda popüler yazılar, yazıların altında benzer yazılar, takip butonları, abonelik formu, konuları gösteren kategoriler eklemelisiniz. Ziyaretçilerin dikkatini çeken bu tarz girişimler kolayca ulaşım ve uzun süre sitede kalmayı sağlar.

Arama Kutusu Kullanılmalıdır

  Arama kutusunda arama yapıldığında blog yazılarınız içindeki bilgileri gösterir. Gereksiz görenler az değil ama olumlu katkı sağlayacak her şeyin yerleştirilmesi taraftarıyım. Merak ettiği bir konuyu blogunuzda çözebileceğini düşündüğünde arama kutusu ile ona bu şansı tanımış olursunuz.

Yazıların Fontları Önemlidir

  Elinizdeki tek sermaye yazdıklarınız olduğuna göre gerekli ilgiyi göstermek zorundasınız. Yazılarınız okunaklı ve doğru fontlarda yazılmış olmalı. Çok küçük veya çok büyük yazmayın onun yerine ortasını bulmaya çalışın. 12px veya 13px boyutu bir ölçü olabilir. El yazısı şeklinde yazıları paylaşmayın derim. Ne kadar sade ve düz o kadar okunaklı ve tercih sebebi olur. Kimseyi kaçırmak istemiyorsanız kullandığınız yazı alanına fazlasıyla özen göstermelisiniz.

  Ayrıca yazıları devamını oku şeklinde paylaşmayı unutmayın. Bazı bloglar güzel yazıyorlar ama ana sayfada 10-15 tane yazı paylaşıyorlar bir de üstüne devamını oku yapmadıkları için aşağı ininceye kadar yoruluyorsunuz gerçekten. Bazen denk geldiğimde yorum bölümünde değil de iletişim sayfasını kullanarak tavsiyelerimi söylüyorum. Sonuçta yazılarına o kadar emek vermiş böyle bir yorumu başkaları okusun istemem.

Alt Kısımı Atlamayın

  Footer denilen blogun alt tarafı için gerekli özen gösterilmiyor. Bir çok blog yazarı alt tarafı kullanmamayı tercih ediyor. Aslında tercih etmeyen blog yazarları da dahil neredeyse her ziyaret eden alt tarafa kadar iner ve aradığını bulamadığında çıkmak ister. Halbuki siz alt tarafı faydalı bilgiler ile kullansanız belki de aranılanı koymuş olacaksınız. Sayfanızın önemli yazılarını, kategorilerini, çok yorumlananları, sosyal medyalarınızı son olarak alt tarafta gösterebilirsiniz. Ayrıca blogunuz için oluşturduğunuz iletişim, reklam ver gibi sayfalardan önemli bulduklarınızı bu alanda paylaşabilirsiniz.

E-Posta Aboneliği Ekleyin

  Temanızın bir alanında mutlaka Feedburner kullanarak e-posta aboneliği formunu ekleyin. Tasarımı sizin bileceğiniz iş ama blog hakkında ufak ipuçları içeren abonelik formu kullanılmalıdır. Bu formlar ile kazanacağınız takipçilerin her gün yarısı ziyaret etse bile yeter. Ayrıca GFC gibi eklentiler de trafiğinizi artırmada faydalıdır. Bu formu kullanacağınız yer temanızın sağ veya sol tarafı ve yazı altında daha etkilidir. Beğenilen yazının hemen sonrasında böyle bir istekte bulunmak olumlu sonuç verir. Bloglar için Feedburner ayrıntıları ve bilinmeyenleri yazımı okuyabilirsiniz.

Özenle Hazırlanmış Sayfalar Ekleyin

  Blogger kullanıcıları için şablonunuzda sayfalar sekmesini kullanarak hayati önem taşıyan bir kaç sayfa oluşturulmalıdır. Bu sayfalar ile ziyaretçilere ulaşmasını istediğiniz alana kolay yoldan götürürsünüz.

Hakkımda; Her yazar blogunda kendinden bahsetmeli ve biyografisini paylaşmalıdır. Hiç tanımadığınız insanlarla etkileşim ve iletişim için ön tanışma fırsatı yaratır. Bu sayfa ile ne kadar samimi olduğunuzu ve gelen herkesle bağ kurmak istediğinizi göstermiş olursunuz. Hakkımda sayfası için kendinizce bir yöntem belirleyebilir ya da sevdiğiniz blog yazarlarının sayfalarından ilham alabilirsiniz. Seo ve Blog İpuçları / Hakkımda

Misafir Yazarlık: Oluşturduğunuz bu sayfa ile hem başkalarına fırsat vermiş olursunuz hem de para kazanabilirsiniz. Eğer blog dünyasında yeni iseniz para kazanmayı şimdilik düşünmeyin ve başkalarının blogunuzda yazı paylaşmasına olanak tanıyın. Kalemini beğendiğiniz başka blog yazarı veya blog yazmasada çevrenizde bildiğiniz birisi için yazı paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Eskiden yazı paylaşmak için fazla şart yoktu. Şimdi SEO kriterleri ve profesyonellik yazıya dahil olduğundan her blog da istediğiniz gibi yazı paylaşamazsınız. Bu nedenle yeni başlayan bloglar kendi arasında koyduğu bazı kurallarla yazı paylaşabilir. Yazdığı yazıyı sizin blogunuzda paylaşmak isteyenler için Jotform ile oluşturduğunuz formu doldurmalarını sağlayabilirsiniz. Seo ve Blog İpuçları / Misafir Yazarlık

Reklam Alanı: Blogunuzda hedeflediğiniz noktaya geldiğinizde para kazanmak isteyeceksiniz. Blog yazarak para kazanılır mı? yazımı okuyarak veya başka reklamverenlerden para kazanmak istiyorsanız En kazançlı reklam veren siteler yazımı okuyabilirsiniz. Bu sayfada reklam koyacağınız alanları belirleyip, fiyatlandırmalısınız. Kendinize ölçü olarak popüler bir blog sayfasının fiyat politikasını alabilirsiniz. Bu sayfanın kıymeti blog sayfanızın aldığı trafik ve takipçiye göre artacaktır. Bu nedenle önceliğiniz iyi yazılar yazarak çok ziyaretçi yakalamak olsun. Seo ve Blog İpuçları / Reklam Ver

İletişim: Hemen her blog sayfasında iletişim sayfasını görürüz. Bazıları basit blogger şablonunu kullanır ama bana göre blogun her yerinde önem verdiğiniz profesyonelliği iletişim sayfasında da uygulamalısınız. Yine jotform aracılığı ile güzel bir form oluşturabilirsiniz. Size ulaşmak isteyenlere ne kadar özenli blog olduğunuzu bir kere daha göstermiş olacaksınız. İletişim sayfasını hem blogunuzun yukarı tarafında hem de aşağı tarafında kullanabilirsiniz. Seo ve Blog İpuçları / İletişim

Site Haritası (Arşiv): Blogunuzun geçmişini gösteren ve yazıları düzenli olarak sıralayan bu özelliği mutlaka kullanmalı ve sayfasını oluşturarak arama motorları, blogunuzla ilgilenenlere ve ziyaretçilere içeriğinizle alakalı detaylı bilgi verebilirsiniz. Yıllara ve aylara göre kategorilendirilmiş yazılarınızı listelemelisiniz. Sayfa olarak kullanmasanız da temanızın uygun bir yerinde arşiv paylaşmanızı öneririm. Seo ve Blog İpuçları / Site Haritası

Gizlilik politikası, Kullanım şartları, Sipariş ver, Tavsiye linkler gibi başka sayfalarda oluşturabilirsiniz. Merak ettikleriniz için blogumun sayfalarına bakabilirsiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

5 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı. Bahsettiğiniz her şeyi blogumda uygulamaya çalışacağım. Hala tema düzenleme konusunda sıkıntılarım var. Bir türlü sabit bir tema oluşturamıyorum ve ilerleyen zamanlarda temamın gittikçe yavaşlaması gibi teknik aksaklıklarla karşı karşıya kalıyorum. Bence tema blog için en önemli unsur ve üzerinde ciddi efor harcanmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim, tema seçmek ve istediğin gibi uyarlayabilmek az da olsa teknik bilgi gerektiriyor. Sizin blogunuzun teması gayet güzel. Fazladan eklenti de yok. Belki beyaz alanları daha azaltabilirsiniz. Başarılı ve iyi blog sayfasına sahipsiniz.

      Sil
  2. Ben static sayfalarımı (iletişim-reklam-gizlilik politikası) düzenlemek baştan yazmak isterdim ancak vaktim yok..bu da bana göre eksiklik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogunuz zaten kaliteli..sayfalarınızda gördüğün eksiklikler varsa hiç yapmamaktansa fırsat buldukça bir sayfayı düzeltebilirsin. Teşekkürler yorum için

      Sil
  3. Teşekkürler, takip ediyorum..Thank you and I follow you too

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.