Bu işin en başında blog açarken dikkat etmeniz gereken ilk şey blogun hangi konuda olacağı ve sizin o konuya olan hakimiyetinizdir. Eğer bildiğiniz bir konuda blog açarsanız ilerleyen zamanlarda bir çok blogcunun tıkandığı gibi içerik sorunu yaşamazsınız. Kaderine terk edilen bloglar arasında kalarak her seferinde tekrar başlamazsınız. Yeni kayıt oluştururken öncelikle yazı başlığı seçmemenizi tavsiye ederim. Başlığı düşünürken asıl konuyu kaçırabilirsiniz çünkü. İçeriğinizi uzun uzun yazdıktan sonra en uygun başlığı o zaman seçersiniz. Yazılarda bol paragraflar ve media eklemesi yaparak görüntüyü zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca yazılarınızın içinde alt başlıklar halinde açıklamalarda bulunmanız faydanıza olacaktır. Blogunuzun konusu kapsam olarak fazla ziyaretçi çekmez gibi görünebilir ama etkili blog yazarak kalıcı ziyaretçiler elde edebilirsiniz.
✪ BAŞLIK
Seo açısından değerlendirecek olursak yazınızın başlığı aslında buz dağının görünen kısmıdır. Saatlerce emek verdiğiniz yazının okunması biraz da başlığınızın etkili olmasına bağlıdır. Ziyaretçilerde merak uyandıracak, bazen soru odaklı bazen de bilgi içeren tarzda başlıklar seçmeye çalışın. En etkili başlıkların yapılan araştırmalar sonucunda ortalama 6 kelime'den oluştuğu anlaşılmıştır. Başlığınızdaki seçtiğiniz anahtar kelimeler mutlaka içeriğinizle alakalı olsun. Ziyaretçileri kandırmak adına yanlış başlıklar vermek blogunuzu olumsuz yönde etkiler. Alt başlık kullanarak H1, H2, H3 taglarını kullanmanız uzun yazılarınızı düzene sokar yazıyı içerik olarak doğru şekilde sıralandığını arama motorlarına bildirir.
✪ İÇERİK
İlk paragrafa başlarken anlatacağınız konudan bahsedin ama açıklamayı bir sonraki paragrafa bırakın. Yazınızla alakalı görsel kullanmayı unutmayın ve en önemlisi görseli yükledikten sonra üstüne tıkladığınızda özellikler sekmesinde başlık ve alt başlık girmeniz gereklidir. Böylece Google botlarına görselle ilgili bilgi vermiş olacaksınız.
- Uzun uzun yazmanızı söylemiştim ama bunu rakama dökersek en az 500 kelime olmasına özen gösterin. Kısa yazarak da meramınızı anlatabilirsiniz ve çok uzun yazarak ziyaretçilerinizi kaçırabilirsiniz. 500 rakamı burada ortalama bir değerdir.
- Yazılarınızın içinde başka bir yazınıza link verebilirsiniz. Böylece hem yazınızı desteklemiş olursunuz hem de ziyaretçilerinizin merak ettiği diğer yazılarınızı okumaya teşvik edersiniz.
- Blogunuzun sağ tarafında bulunan yayın ayarları bölümünde arama açıklamasını eklemeyi unutmayın. Bu tanıtım yazısı niteliğinde arama motorları sonuçlarında başlık altında görünür. Bunun için blog için gerekli kodlar ve özellikleri nelerdir? yazımı okuyabilirsiniz.
- Seçtiğiniz anahtar kelimeleri yazınız içinde geçirmeye çalışın. Bunun içi ayrıca Google sonuçlarından da faydalanabilirsiniz. Şöyle ki "blog yazmak için gerekenler" şeklinde arama yaptığınızda sonuçların en altında ilgili aramalar bölümünde başka nasıl aratıldığını görürsünüz.
Yazılarınızı yazarken yayınlamadan önce ilgili aramalardaki sonuçları yazınızın içinde geçirin. Anahtar kelime için anlatımınız içinde diğer sonuçlardan da bahsedin. Böylece her türlü sonuçta Google da çıkma şansı yüksek bir yazıya sahip olursunuz. Tek dikkat edeceğiniz şey ziyaretçinizin sayfanıza geldiğinde anlam bütünlüğü bozulmuş, yazım yanlışlarına maruz kalmış ve anahtar kelime bombardımanına tutulmuş bir yazı ile karşılaşmamasıdır.
- Yazılarınıza kaynak gösterebilirsiniz.
- Yayınlamadan önce son düzeltmeleri yapmayı unutmayın.
- Yazıya verilen linki yani kalıcı bağlantıyı kontrol edin.
- Yazınıza en fazla 3-4 tane etiket verin
Hiç yorum yok
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.