Hızlı Mobil Sayfalar İçin Google AMP Nedir?

Share:
google-amp-ne-işe-yarar

Google AMP Nedir?

  Akıllı telefonlarımızda sizi bekletmeden yüklenen siteyi elde etmemizi sağlayan teknolojidir. Elde edilen verilere göre 2016 yılından itibaren 250 milyondan fazla alan adı 2 milyar amp sayfası yayınlayabilmiştir. Google teşvik etmek amacıyla amp sayfalarına öncelik tanımaktadır. Google AMP kullanarak mobil'deki kullanıcı sayısını artırmayı amaçlamakta. Bu nedenle AMP kodlama sistemi kullanan siteleri ön belleğinde saklamakta ve kullanıcı mobilden bu siteye erişmek istediğinde, erişimi daha hızlı mobil sayfalar haline getirmektedir.

  Teknolojinin gelişmesi aynı zamanda da hayatımızın daha da hız kazanmasına neden oluyor. Artık anlık gelişmelerden anlık memnuniyetler veya üzüntüler duyuyoruz ve hızlı tüketiyoruz. İnsanların sabırsızlaştığı günümüzde bilgilerin hızlı bir şekilde verilmesi çok önemlidir. Sitelerin bilmesi gereken en önemli istatistik ziyaretçilerin %25'inin 6 saniyede açılmayan yüklenmeyen sayfaları terk ettiğidir. Google güncellemeleri ile her zaman kullanıcı odaklı olmaya yöneltmiştir. 2016 yılında da mobil sayfaların düşük hızlı olmasına çözüm üretti.


  Çözümün ismini de "Accelerated Mobile Pages" yani kısaca AMP olarak belirledi. AMP ile hedeflenen bir saniyenin altında açılan sayfa ve normal sitelerden 10 kat daha az veri kullanımıdır. Türkçe karşılığı hızlandırılmış mobil sayfalar olan bu güncelleme sayesinde ziyaretçi kaybınız en aza inmiş olacak. Google AMP, web sitesinin istediği kaynaktan yüklenmesine değil, kendi envanter sürümünden yüklenmesine izin verir. Google AMP bu nedenle en hızlı web teknolojileri ile oluşturulmuştur. Örneğin yavaş yüklenmeler söz konusu olduğunda önemli bir ünü olan JavaScript, AMP tarafından engellenmiştir.

  Google, Facebook ve Apple gibi teknoloji devleri, bu soruna dikkat çekerek birbirlerine karşı bu alanda üstünlük kurmaya çalışıyor. 2015’te Instant Articles’la kullanıcıların karşısına çıkan Facebook, bu platform sayesinde yayıncıların hızlı yüklenenmobil sayfalar ile interaktif makaleler hazırlamasının yanı sıra içerik ve iş modellerini kolayca kontrol edebilmelerini sağlamak istedi. 1 ay sonrasında Apple da harekete geçerek Apple News’u duyurdu. Fakat en büyük ilgi, Google’ın internette gezinme biçimimizi değiştiren Accelerated Mobil Pages (AMP) projesi etrafında yoğunlaştı.


3 yorum:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.