Geçmişten Bugüne Google Güncellemeleri

Share:
google-algoritma-yenilikleri

  Bizler internet dünyasında yeni sayılsak da Google 1998 yılında kuruldu. O zamandan bugünlere gelinceye kadar hep yenilik ve daha fazla büyüme hedefiyle ilerledi. Kendisini her zaman sorguladı ve kullanıcı odaklı olmayı bizlere öğretti. Gelen ziyaretçilerin daha hızlı ve kaliteli zaman geçirmeleri için en doğruyu ve en günceli önlere taşıdı. Bugün dünyanın en büyük şirketlerinden biri ve herkesin çalışmak isteyeceği hayal gibi bir yer. Peki google adından bu kadar söz ettirmek için neler yaptı? Hangi güncellemeleri yaparak ilerleme sağladı? Geçmişten bugüne google güncellemeleri neler oldu okuyalım.

Kronolojik Google Güncellemeleri

  •  Google Araç Çubuğu - 1 Aralık 2000: Gelecek yıllarda seo algoritmalarını gerçekleştirecek olan Google, tarayıcı araç çubuğunu ve birlikte pagerank'ı başlattı. Ardından webmaster izlemeleri başlayınca Google Dance başladı. Google Launches The Google Toolbar 
  •  Güncelleme Tartışmaları - 1 Eylül 2002: Adlandırılmış ilk güncelleme olan Boston'dan önce 2002 yılının sonbahar aylarında bir karışıklık yaşandı. Detyalar tam bilinmiyordu ama pagerank güncellemesinden daha çok ses getirmişti. Pagerank değerleri sıfırlandı ve sıralamalar değişti. Herkes şaşkındı. Google spamlarla mücadele etmek için kolları sıvadı. 2002 Google Update Discussion
  • Boston - 1 Şubat 2003: Google güncellemelerine verilen ilk isimdi. Google büyük bir aylık güncellemeyi hedefleyerek ilk bir kaç günde algoritma değişikliği ve ana endeks yenilemelerini birleştirdi. Daha sonra güncellemeler sıklaştığından aylık fikir önemini yitirdi.
  • Cassandra - 1 Nisan 2003: Temel bağlantı kalitesi sorunları çözülmek istendi. Cassandra ayrıca gizli metinler ve gizli linkler üzerine giden bir güncellemeydi.
  • Dominic - 1 Mayıs 2003: Bu ay içinde bir çok değişiklik gözlemlenirken Dominic yapısı belirsizliğini koruyordu. Google botları web taraması yaparak pek çok sitede aykırılıklar tespit etti. Google geri bildirim yolunu değiştirerek insanların raporlarını dinleyerek bilgi almak istedi. 
  • Esmeralda - 1 Haziran 2003: Bu güncelleme google tarafından düzenli olarak devam ettirilen sürecin sonuncusu gibiydi. "Google Dance" "Everflux" ile değiştirildi. Bu güncelleme büyük altyapı değişikliğinin habercisi oldu. 
  • Fritz - 1 Temmuz 2003: Aylık Google Dance güncellemesi sona erdi. Google veriler merkeze geldiğinde 2000-2003 yılları arasında endeks güncellemeleri ayda bir kez eğilimindeydi. Aylık etkinlik yerine google endeksinin bir kısmının hemen hemen her gün yenilenmesinin önü açılarak günlük değişiklikler üretilebilecek. Explaining algorithm Rules the Web
  • Supplemental Index - 1 Eylül 2003: Performanstan ödün vermeden daha fazla belgeyi dizine almak için ek dizin ortaya çıktı. Google 3.1 milyardan 3.3 milyar web sitesine geçiş yaptı. Arama motoru savaşlarının başladığı seo konusu haline geldi. Search Engine Size Wars & Google's Supplemental Results
  • Florida - 1 Kasım 2003: Büyük güncellemelerle geçen son 10 yılın ilk büyük güncellemesiydi. Arama motoru sonuç sayfaları anlaşılmadık derecede değişiklik gösterdi. Çok sayıda web site sıralama kaybetti ve normale dönünceye kadar zor anlaşıldı. Bu güncelleme çoğu algoritmanın sonunu getirmişti. What happened to my site on google
  • Austin - 1 Ocak 2004: Diğer güncellemede görmezden gelinenler temizlenmek istendi. Görünmez metinler, meta etiket doldurma gibi sayfa içi seo aldatmacalarını kontrol altına almaya devam ediyordu. Google kullanıcılara en alakalı sonuçları iletmek istediği için bu algoritmalarda düşen veya yükselen sitelerle ilgilenmez. Google update austin
  • Brandy - 1 Şubat 2004: Google büyük bir dizin genişlemesi başlattı. Eş anlamlı kelimeleri anlama yeteneğini geliştirdi ve anahtar kelime analizini daha üst seviyeye çıkardı. Bağlantı da çapa ilişkisine olan ilgiyi artırdı ve değişikliğe gitti. How to beat google's brandy update
  • Nofollow - 1 Ocak 2005: Spamla mücadele etmek ve giden bağlantı kalitesini kontrol edebilmek için Google, Yahoo ve Microsoft birlilte nofollow özelliğini açıkladılar. Spam bloglar da dahil olmak üzere bağlantılar için temizliği ifade eder. Geleneksel anlamda bir etkisi olmasa da yavaş yavaş bağlantı grafiğini düzene sokmuştur. Google, Yahoo, MSN Unite On Support For Nofollow Attribute For Links
  • Bourbon - 1 Mayıs 2005: Googleguy arama kalitesinde değişiklik başlattığını duyurdu. Bourbon'un kopya içerikli ve canonical olmayan bağlantıların işlenme biçimini değiştirdiğini bildirdi.
  • Kişiselleştirilmiş Sonuçlar - 1 Haziran 2005: Arama sonuçlarını otomatik olarak ayarlamak için doğrudan kullanıcıların arama geçmişlerini takip etti. Başlangıçta siz fark etmeden küçük etkiler yaşandıysa da ileride daha etkili kullanılacak bir yöntem oldu. 
  • XML Site Haritaları - 1 Haziran 2005: Google web yöneticilerinin ve site sahiplerinin dizine eklemek istedikleri sayfaları beslemeleri için search console programı yayınlandı. Bu değişiklik ile amaç; daha iyi sayfalar toplamak, sayfaların güncellenme sıklığını takip etmek ve yeniden gözden geçirmeleri bildirmek için program ücretsiz sunuldu.
  • Google Yerel/ Haritalar - 1 Ekim 2005: Google, sonunda yerel seo'da bir takım değişiklikler olacak olan Google haritaları birleştirdi. Google Local’in ve Google Maps’in arkasındaki teknolojileri birleştirerek resmi Google Yerel’in lansmanını duyurdu. Google Local, kullanıcılara tümleşik yerel arama sonuçları ve ayrıntılı sürüş talimatları gibi alakalı bilgilere erişim sağlar ve sürüklenebilir haritalar, uydu görüntüleri, klavye kısayolları ve daha fazlası gibi özellikleri içerir. Google'ın web dizinindeki alakalı yerel bilgilerle ve Sarı Sayfa dizinleri gibi işletme listelerinin yanı sıra harita verileriyle Google Local, kapsamlı bir yerel arama ve haritalama ürünüdür.
  • Evrensel Arama - 1 Mayıs 2007: Google, arama sonuçlarında bugüne kadarki en köklü değişikliği gerçekleştirerek, web sayfalarını toplayanlar arasında haberler, videolar, görüntüler, yerel ve kitap arama motorlarından gelen listeleri birleştirecek bir “Evrensel Arama” sistemi sundu. 
  • Google Suggest (Öneri Özelliği) Getirildi - 1 Ağustos 2008: Yıllardır test olarak kaldıktan sonra sonunda arama kutusunda yazdıklarınızla ilgili sonuçlar gösterilmeye başlandı. Siz olimpiyatlar diye yazmaya başladığınızda "Olimpiyat Tarihi" Olimpiyat 2012" gibi farklı ve ilgili sonuçlar listelenmeye başladı. 
  • Re- Canonical Etiketi - 1 Şubat 2009: Google, Microsoft ve Yahoo ortak olarak canonical etiketini duyurdular. Bu etiket sayesinde kullanıcılar hiç etkilenmeden arama sinyalleri botlara gönderiliyor. 
  • Anında Önizleme - 1 Kasım 2010: Google arama sonuçlarında bağlantıların sonunda büyüteç eklendi. Büyüteç'e tıklayarak arama sonucunun önizlemesini sağ tarafta görebiliyorsunuz. Böylece doğru sayfa veya bilgiye erişmek daha kolay oldu. 
  • Panda/ Farmer - 23 Şubat 2011: Google artan şikayetler doğrultusunda düşük kaliteli içeriğe sahip sitelerin yüksek kaliteli içeriğe sahip sitelerden önde olmasını engellemek için değişiklik yaptı. Panda güncellemesi sonuçların %12'sini etkiledi.
  • Google +1 Düğmesi - 30 Mart 2011: Facebook ve Twitter da dahil olmak üzere sosyal siteler arasındaki rekabete Google +1 ile cevap verdi. Facebook beğen düğmesine karşılık +1 ekleyerek kullanıcıların sosyal çevrelerinde etkileşim almalarını sağladı.
  •  Google + - 28 Haziran 2011: Sosyal medyalardan bazılarının başarısız olmasından sonra google, kendi sosyal ağı google+ ile Facebook üzerine gitti. İçeriği çevrenle paylaşmak ve diğergoogle ürünleriyle doğrudan bağlantılı olmak gibi avantajlarıyla 2 hafta içinde 10 milyon kullanıcıya ulaştı.
  •  Tazelik Gücellemesi - 3 Kasım 2011: Google ödüllendirici bir algoritma yayınladı. Bu algoritma ile sonuçların %35'inin etkileneceğini duyurdu. Bu güncelleme ile amaç yeni ve güncel içeriklerin ön plana çıkarılmasıydı. 
  •  Sayfa Düzeni - 19 Ocak 2012: Bu güncelleme sitelerinde çok fazla reklam barındıran ve kullanıcıların içeriğe ulaşmasını engelleyecek şekilde reklam yerleşimi yapan siteleri cezalandırdı. Arama sonuçlarında kaliteyi ön plana çıkarmak için adımdı.
  •  Penguen - 24 Nisan 2012: Yüksek kaliteli siteleri ödüllendiren başka bir adımdı. Siteleri anahtar kelime doldurma dahil bir dizi spam faktörünü içeriyordu. Aşırı seo uygulamalarına karşı bir önlemdi. 
  • Sayfa Düzeni - 6 Şubat 2014: En ağır güncellemelerden olan sayfa düzeni için yenisini duyurdu. Sayfanın üst kısmında fazla reklam olan siteleri ve ağır çalışanları cezalandırıyor.
  • HTTPS/ SSL Güncellemesi - 6 Ağustos 2014: Google güvenli sitelere öncelik vereceğini ve şifreleme eklenmesinin az da olsa sıralama artışı sağlayacağını duyurdu. Bu artışın küçük başlayacağını ancak olumlu sonuçlar alınırsa artacağını bildirdi.
  • Mobil Güncelleme - 22 Nisan 2015: Mobil cihazlarda arama yapıldığında mobil bilgi içeren sayfalarda en alakalı ve zamanında sonuç almak gerekiyor. Mobil dostu olma özelliği sıralama sinyali olarak değerlendirildi. 
  • Google %50 HTTPS'ye Geçti - 16 Nisan 2017: Google arama sonuçlarının artık yarısı https / güvenli bağlantı oldu. Bu oran 2017 sonunda %75 seviyesine çıktı. Arama sonuçları artık güvenli bağlantılar üzerinden sıralanmaya başlayacaktı. 
  • Güvenlik Uyarıları - 17 Ekim 2017: Chrome 62 lansmanıyla google, güvenli olmayan formdaki sitelere gelen ziyaretçileri uyarmaya başladı. Google tarafından https'ye verilen önem artarak devam ettiğinden site trafiği üzerinde etki eden bir gelişme oldu ve "güvenli değil" uyarıları eklendi.
  • Mobil Hız Güncellemesi - 9 Temmuz 2018: Mart ayında mobil dizin ekleme sürecini başlattıktan sonra mobil sayfa hızı güncellemesini başlattı. Sayfa hızı mobil sonuçlar için sıralama faktörü oldu. Bu güncellemenin sadece en yavaş siteleri etkilediğini ve diğer türlü arama sonuçlarında çok büyük bir etki yaşanmadığını duyurdu. 
  • Güvenlik Uyarıları - 24 Temmuz 2018: Kullanıcıları güvenli olmayan sitelere karşı uyarak google, artık https dışındaki tüm siteleri "güvenli değil" olarak işaretlemeye başladı.   

6 yorum:

  1. bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Ne cok güncelleme yapmislar. Bence hala bazi bazi eksikleri var özellikle de blogspotta.

    YanıtlaSil
  3. Bilgilendirme için teşekkürler.
    https://senkurnakliyat.com/hizmetlerimiz

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.