Sayfaların Ziyaretçi Çektikleri Trafik Kaynakları

Share:
sitelerin-trafik-kaynakları

  Siteniz veya blog sayfanız için çeşitli kaynaklardan ziyaretçiler gelerek trafiğinizi oluşturur. Bu trafik kaynaklarının da geliş yöntemine göre farklılıkları vardır. Ziyaretçilerin sayfanıza hangi yöntemle geldiğini bilmek daha sonraki adımlarınız için ipucu verebilir. İsterseniz trafik kaynaklarını açıklamaya başlayalım.

1) Organik Trafik

  Yazılarınızın arama sonuçlarında listelenmesi ve tıklanmasıdır. Düzenli aralıklarla yazı paylaşan, güncelleyen ve bunlar için seo çalışmaları yapmış site veya blog sayfalarının en önemli kaynağıdır. Yazılarınızda anahtar kelime kuralına uymadığınızda alakasız arama sonuçlarında da yazılarınız görünür ve geri dönüşü çok faydalı olmaz. Ziyaretçiler yaptıkları aramalar sonucunda sayfanıza geldiği için onları takipçi olarak kazanmak çok zordur.

  Aradığı bilgiyi doyurucu şekilde sunmak ve sitenizle alakalı olumlu izlenim bırakmak gerekir. Sayfanızın daha fazla organik trafik kaynağına sahip olması için anahtar kelime analizi yapılmış yazılar paylaşmalı ve seo kriterlerine uyumlu hale getirmelisiniz. Üst sıralarda olmayan içerikler çok az trafik alacağından sizi ileri taşıması pek zordur. Siteniz konu olarak daraltılmış olsa da organik trafik alacak kapasitedir. Yeter ki bu kapasiteyi ortaya çıkaracak seo çalışmalarına gereken özeni verin.

2) İz Bırakan Organik Trafik

  Bu trafik kaynağı için bir isim bulmak için böyle bir seçim yaptım. Çünkü bir nevi bu kaynakta organik olarak değerlendirilir. Aralarındaki fark ise organik trafikte ziyaretçiler ilk kez sayfanıza gelir ve daha sonra ziyaretlerini tekrarlayacakları belli değildir. İz bırakan organik trafikte ise sayfanızdan haberdardır ve ihtiyaç duyduklarında ziyaret ederler. Sayfanızı bildikleri için arama çubuğuna sayfanızın ismini yazarak yenilikleri takip ederler.

  Bu trafik kaynağına sahip olabilmek için akılda kalıcı bir başlık ve alan adına sahip olunmalıdır. Paylaştığınız içerikler sayesinde alanında otoriter olduğunuzu göstermelisiniz. Yazılarınızın başlıkları merak uyandırmalı ve site başlığınız markalaşmak adına kolay hatırlanabilir olmalıdır. Blog veya siteniz aratıldığında ilk sırada çıkmalıdır. Genel olarak ilk sırada çıkıyordur belki ama yapacağınız güncellemelere dikkat etmeli ve sıralamanıza dikkat etmelisiniz. Bu tür ziyaretçiler düzenli okuyucularınız olduğundan onları kaçırmanız önemli kayıplara neden olur.

3) Direkt Trafik

  Sayfanızı ziyaret eden kişiler için yazılarınız çok önemlidir ve her zaman onlardan faydalanırlar. Sayfanızın linkini arama çubuğuna yazarak veya sık kullanılanlar listesine ekleyerek daha sonraki ziyaretlerini düşünürler. Direkt trafik kaynaklarını artırmak için bilinir olmak ve güncel kalmak gerekir. Sayfa başlığınız ve alan adınızla markalaşmanız gerçekleşmiş ve bir kaç yılın ardından konumunuzu hak etmişsinizdir.

  Blog yazarlığında blogspot veya wordpress gibi uzantılarla alan adı kullanmak dezavantajlıdır. Bu tür servisleri kullananlar sizi rahatlıkla bulur ama yazarlık yapmayan ve araştırma sonucunda size ulaşanları kazanmak daha zor olur. Akılda kalıcılık ve markalaşma için alan adı satın almak hanenize artı puan olarak yansır.

  Ziyaretçilerin sizden vazgeçememesi için onlara rehber olacak kalitede doğru bilgiler hazırlamalısınız. Hazırladığınız içeriklerin doyuruculuğu sayesinde her alanda takipçileriniz artacak ve favorileri arasına gireceksiniz. Hatta ziyaretçiniz sizi başkalarına referans göstererek ve sayfasında sizden bahsederek hem backlink kazandıracak hemde daha hızlı yayılmanıza imkan tanıyacak.

4) Sosyal Alan Trafikleri

  Özellikle son 5 yılda büyük gelişmelere sahne olan sosyal medya siteleri biz yazarlarında en önemli trafik kaynaklarından biri haline geldi. Hazırladığınız sayfalarda paylaştığınız içeriklerin linklerine tıklayarak kazandığınız ziyaretçiler bu kapsamda değerlendirilir. Hesaplarınızda ne kadar çok takipçi olursa ve belli bir kalite çizgisini yakalarsa trafiğinizi o kadar etkiler.

  Bu mecralar o kadar değerlidir ki yazılarınızı bile bu alanlardan takip ederek sayfanıza gelip gelmemeye karar verirler. Bu kadar popüler ve milyonlarca kullanıcısı olan ağlarda kendinize yer edinmek bu nedenle çok önemlidir. Her yazınızın altında sosyal ağlarda paylaşmak için butonlar ve sizi takip etmelerini sağlayacak hesaplarınıza ait linkler sitenizin ana sayfasında yer almalıdır. Bu yolla gelen ziyaretçileri artırmak her zaman elinizi güçlü kılacaktır.

  Sosyal medya alanlarınızı etkili kullanmak için günün hangi saatlerinde ne kadar etkileşim aldığınızı sorgulamalı ve linklerinizi kısaltarak paylaşmalısınız. İçerikleriniz için özenle hazırladığınız görsellerin faydasını burada daha fazla göreceksiniz. Ziyaretçileri ikna edecek ilk şey başlığınız daha sonra ise dikkat çeken ve konuyla uyumlu bir görsel.

5) Yönlendiren Trafik

  Başka sitelerde yer alan banner kodunuz aracılığıyla veya linklerinize gelen tıklamalar sonucunda oluşan trafiktir. Dizin sitelerinde, imleme sitelerinde, tanıtımınızın yapıldığı diğer sitelerde veya blog sayfalarındaki tavsiyelerde bu yöntem trafik sağlar. Benim yürüttüğüm Blog Ajandası sitesinin en önemli trafik kaynağı yönlendirme şeklindedir. Üye olan arkadaşların sayfalarına ekledikleri banner kodları sayesinde trafik sağlanıyor.

  Sizin sitenize referans olunması ve sizden bahsedilmesi için ya para karşılığında o sayfada yer alırsınız ya da içeriklerinizin kalitesi ve faydası sonucunda yazarlar sizden bahsetmek isterler. Başka bir şekilde yönlendirme trafiği de sizin sitede bıraktığınız yorumlar olabilir. Bu trafiği düzenli olarak devam ettirmek ve artırmak için aktif olarak yazılar paylaşmalı ve diğer sitelerde varlığınızı göstermelisiniz. Forumlarda ilgilendiğiniz alanlarda yorumlar yaparak, sözlük ve imleme sitelerinde paylaşım yaparak, kaliteli dizin sitelerine kayıt olarak ve diğer sitelerde yorumlar yaparak bu trafiği hareketlendirebilirsiniz.

6) Abonelik Yoluyla Trafik

  E-postalarda yer alan linklerinize tıklayarak sayfanıza ulaşırlar. Sizden e-posta almaları için abone olmaları gerekir. Bunun için feedburner yöntemi ile elde edilen posta abonelerine yeni yazılarınız gönderilerek trafik alırsınız. Bunun dışında size gelen postaları cevaplarken altında bulunan imzanız sayesinde aldığınız tıklamalardır. Bu imza alanını ne kadar iyi kullanırsanız o kadar dikkat çeker ve markalaşma adımına yardımcı olur.

  RSS abonelerinize her yeni yazı için e-posta gönderilir. Gönderilen postada yazının özetini gösterir ve devamını okumalarını isterseniz trafik için daha etkili olur. Böylece sayfanıza ziyaretçi çağırarak diğer yazılarınıza ve yeniliklerinize göz atmasını sağlarsınız. E-posta yoluyla trafik almak için bir diğer yapılacak şey ise bildiğiniz e-postaları listeleyerek onlara yazılarınıza ait linkler göndermek şeklinde olabilir. E-posta bölümünde, sosyal medya hesaplarınızda, sitenizin kendisinde veya diğer alanlarınızda sizi yansıtan logolar, açıklamalar ve görseller hazırlayarak daha kolay akılda kalır ve sonraki ziyaretleri hedeflersiniz.

7) Ücretli Trafik 

  Bu trafik yönteminde reklam vererek kazanılan ziyaretçilerdir. Tanıtım yazısı yazdırarak veya sitelerde reklam alanları satın alarak elde edilir. Popüler ve bilindik sitelerde yer alacak banner kodunuz veya linkiniz trafik alır. Bunun dışında Google Adwords gibi yöntemle belirlediğiniz kelimelerin arama sonuçlarında sitenizin üst tarafta yer almasıdır. Bu yöntem paralı olasa da oldukça etkilidir çünkü organik sonuçlarında üstünde gösterildiğinden iyi tıklama alır.

  Bu yöntemler zaman içinde size sıkı takipçiler kazandırabilir. Ziyaretçiler bu linklere kendileri istedikleri için tıklarlar ve sayfanız tatmin edici olursa tekrar gelirler. Hit satın alma gibi işlemler takipçi artırmaya benzer hiçbir zaman benimsemezler ve sadece belli bir zaman rakam olarak kalırlar.

8) Video İçerik Trafiği

  Dünyanın en çok kullanılan video içerik paylaşma platformu olan Youtube sayesinde trafiğiniz oldukça yükselebilir. Artan kullanıcı sayısı ve insanların okumaktan çok izleyerek öğrenme eğilimleri bu durumu haklı çıkarıyor. Youtube üzerinden videolar paylaşarak çok sayıda takipçi kazanarak trafik sağlamanın yanı sıra maddi getirisi de var.

  Sitenizde hazırladığınız içerikler için videolu anlatım da hazırlamanız ve kanalınızda paylaşmanız sizi farklı kitlelerle de buluşturacaktır. Hazırladığınız içeriklere gösterdiğiniz özeni videolarınıza da göstererek ziyaretçilerin izlemekten keyif almalarını sağlamalısınız. Youtube üzerinden bir miktar bütçe ile reklam vererek ziyaretçi kazanabilirsiniz. Google adwords gibi etkili yöntemdir ve bilinir olmanızda büyük fayda sağlar.

9) Sarmal Trafik

  Sosyal ağlar aracılığı ile gelen ziyaretçilerdir. Farkı ise sizin sayfanızdan gelen ziyaretçi değildir başkalarının sayfalarından yönlendirilerek gelen ziyaretçilerdir. Facebook sayfanızda paylaştığınız içerik başkaları tarafından kendi sayfalarında paylaşıldığında ve tıklama aldığında oluşan trafiktir. Twitter, Pinterest, İnstagram veya diğer sosyal medya hesaplarınız içinde aynı durum geçerlidir.

  Sayfanızdaki her yeni gelişme ve içeriği sosyal alanlarınızda duyurmanız bu nedenle çok önemlidir. Arama sonuçlarından sayfanıza gelen organik trafik beğendiği yazıyı kendi sayfasında paylaşarak sarmal trafik sağlayabilir. Bu trafiği kaçırmamak için yazıların altına veya üstüne sosyal hesaplarda paylaşma butonları mutlaka eklenmelidir. Böylece yazınız takipçinizin takipçisine kadar ulaşır. Sosyal medya hesaplarınızı aktif kullanarak ve ziyaretçilerle etkileşim halinde kalarak sayfanıza sarmal trafik sağlayabilirsiniz.



5 yorum:

  1. Faydalı olmuş kalemine saglik

    YanıtlaSil
  2. faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Yine blog yazarlari icin faydali bir yazi olmus 😊

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler, beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  5. İz Bırakan Organik Trafik konumunda hissetim şuan kendimi

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.