Canonical Url Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Share:
canonical-url-nasıl-kullanılır

  Siteniz için seo çalışması yaparken unutulmaması gereken hamleler vardır. Bu hamlelerden birisi de canonical url eklemektir. Size ait bir siteniz ve sizi temsil eden içerikleriniz varsa kendinize nasıl daha fazla kişiye ulaşırım sorusunu sormalısınız. Bu sorunun cevabını bulmaya ve uygulamaya çalıştıkça seo yapmış olacaksınız. Sitenizin yapısını oluşturan linkler her anlamda karşınıza çıkacaktır. Kırık link, Backlink, Hacklink, Dofollow, Nofollow, 404 gibi.

Canonical URL Nedir?

  Bu yazıda adı sıklıkla duyulan tam anlamıyla önem verilmeyen bir seo kavramından bahsetmek istedim. Canonical url site içi seo çalışması yapılırken atlanmaması gereken bir aşamadır. Seo için tam uyumlu olan bu yapı sayesinde birden fazla fazla linkin aynı sayfaya gitmesini engellemek için bir tane ana link seçilmesi işlemidir. Böylece arama motorlarına eklediğiniz canonical url'nin tek ve doğru olan link olduğunu belirtirsiniz.

  Blog sayfalarında veya web sitelerde canonical url eklemediğinizde "duplicate content" yani kopya içerik muamelesi de görürsünüz. Aynı içeriğin birden fazla url ile ulaşılmasında kullanmanız için bu etiketi ilgili kod alanınızda <head> kodundan sonra eklemeniz gerekir. Sayfanıza uygulamak için meta etiketler gibi hazırlanmış Rel Canonical kullanabilirsiniz.

https://www.dogushakanyilmaz.com/seo-teknikleri
https://www.dogushakanyilmaz.com/seo-bilgileri

  Bu iki bağlantı da aynı sayfayı hedeflediği için 2 farklı link çakışmasından dolayı örümcekler hangisini dikkate alacağını bilemez. Burada hangi linkin baz alınmasını istiyorsak ona göre canonical url seçmemiz gerekiyor. 

etiketini kodlarımıza eklediğimizde botlar sayfanıza uğradığında 2 kategoriye ulaşsa bile sizin istediğiniz kategoriyi dikkate alacaktır. 

Örneğin sayfanıza hem https://dogushakanyilmaz.com/ linki ile hem de https://www.dogushakanyilmaz.com/ linki ile giriş yapılıyor olsun. Bu karışıklık sitenizi tümüyle olumsuz etkileyeceğinden tercih ettiğiniz linki bu etiket ile belirtmeniz gerekir. 

https://dogushakanyilmaz.com/
http://www.dogushakanyilmaz.com/
https://www.dogushakanyilmaz.com/index.php
http://www.dogushakanyilmaz.com/anasayfa.html 
https://dogushakanyilmaz.blogspot.com/

  Yukarıdaki bu linklerin hepsi aynı sayfayı açtığında seo çalışmalarınıza darbe vurursunuz. Linkleri hiç değiştirmeden ve silmeden sadece ekleyeceğiniz bir etiket yardımıyla bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Benim geçerli linkim aşağıdaki gibidir diyerek bu karmaşıklığa son verirsiniz. 




Aynı İçeriğe Ait Link Nasıl Tespit Edilir?

  İçeriğinizin site içinde farklı bir link yolu daha olduğunu düşünüyorsanız bu durumu sorgulamak için ücretsiz hizmet veren Seo Review Tools sitesinden faydalanabilirsiniz. Kopya içerik muamelesi görmemek için şüphelendiğiniz linki arama alanına yazarak "Perform Check" butonuna basın. 10 ayrı linki aynı anda sorgulayabilen bu araç sayesinde tespit ettiğiniz sorunu düzeltmek için rel=canonical etiketini kullanabilirsiniz.

  Sayfamda çok fazla link var ve tespit etmekte zorlanıyorum diyorsanız https://www.siteadresiniz.com/sitemap.xml linkini sorgulatarak tüm linklerinizi kolaylıkla gözden geçirebilirsiniz.

Canonical URL Ekleme Durumları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


  • Sitenizde veya blogunuzda aynı içeriğe sahip farklı linkler varsa
  • Aynı url adresine ait http:// ve https:// içerik varsa
  • Sitenizin www ile başlayan ve www ile başlamayan adresleri varsa. (Tercih edilen etki alanı seçilmelidir.)
  • Canonical etiket ile kodları arasına eklenmelidir. 
  • Etiketi paylaşırken adresi tam doğru yazdığınıza emin olun.  
 Not: Google bu yöntemin gerekliliğini her zaman belirtmiştir. Etiketi kullandığınızda kullanıcılara arama sonuçlarında belirttiğiniz url yapısının gösterilmesi kesin olmamakla birlikte daha yüksek ihtimal olduğunu kabul etmiştir. Linklerin düzeltilmesi için bizlerin fark etmediği ve Google tarafından otomatik yapılan işlemlerde vardır. Türkçe karakter dışında sessiz bir harfi büyük bile yazsanız Google onu doğrusuna dönüştürecektir. Örneğin https://www.dogusHakanyilmaz.con yazarak arama yaptığınızda düzelterek https://www.dogushakanyilmaz.com adresine yönlendirir.


4 yorum:

  1. Kalemine saglik çok faydalı bir yazı olmus

    YanıtlaSil
  2. İlk defa duyduğum bir kavram. Faydalı bir yazı olmuş. Blogumun seo açısından hayli eksiği var sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seo uygulandıktan sonra da takip edilmesi gereken bir işlem. Bu işlemler faydalı olacaktır.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.