Kırık Link Tespiti ve Kırık Link Düzeltme

Share:
kırık-link-nasıl-kontrol-edilir

  Kırık linkler yani hatalı linkler bir sitede en sevilmeyen görüntüdür. Hem kullanıcı deneyimi için olumsuz sonuçları hem de site sahibi için yarattığı seo sorunları kötü bir durumdur. Eğer kırık link konusunda bir yönetim şekliniz ve hazırlığınız yoksa yolunuzu değiştirmenin vakti gelmiş demektir! Kırık linklerinizi tespit etmek ve bu hatalı linkleri düzeltmek için açıklamaya başlayalım.

Kırık Link Nedir?

  İngilizce anlamı Broken Links olan bu sorun sayfaların silinmesi veya linklerinin değiştirilmesi sonucu ortaya çıkan hatalardır ve neredeyse tüm sitelerin başına gelmiştir. Sistemler ne kadar gelişmiş olsa da yönlendirme yapılmadığında kırık linklere rastlamak mümkündür. Daha önce yayınladığınız ve daha sonra sildiğiniz bir yazınız olabilir. Aynı şekilde sildiğiniz yazının linkini başka bir yazınızda paylaşarak bağlantı verdiğinizde kırık link oluşabilir. Sitenizde bir yazıya yorum yapan ziyaretçinin paylaştığı link daha sonra geçerliliğini yitirmiş olabilir. Böyle durumlarda herhangi bir düzenleme yapılmayan kırık link yönetiminde kullanıcının karşısına aşağıdaki gibi hoş olmayan görüntü çıkar.

404-hatası-görseli

  Böyle bir görüntü yerine esprili bir yaklaşım ve yönlendirme linki kullanabilirsiniz. Böylece ziyaretçi'deki hayal kırıklığı giderilmiş ve ilgilendiği konuda araştırma yapmasına fırsat tanımış olursunuz. Kullanıcılardan kaynaklanan kırık linkler sitemize olumsuz puan yansıtmasa da ziyaret süresini ve sitenin imajını olumsuz etkiler. Her sitenin 404 sayfası olmalıdır. Bu alan ziyaretçilere hata olduğunu bildiğinizi ifade eder. Vereceğiniz bağlantı sayesinde de ziyaretçi çıkmadan önce ana sayfaya yönlendirilebilir.

  Bu görüntünün hiç oluşmaması için kırık link kontrolü ve tespit edilen linklerin düzeltilmesi gerekir. 404 sayfası uygulayacağınız seo teknikleri için gereklidir ancak linklerin düzeltilmemesi ve yönlendirmelerin yapılmaması da seo için olumsuzluk yaratır. Öncelikle nerelerde hata olduğunu tespit ederek başlayabiliriz.

Kırık Link Tespiti

  Hata veren kırık linkleri düzeltmek için öncelikle onları tespit etmelisiniz. Manuel yöntemle bunları bulmanız çok zor ve zaman kaybıdır. Sistemli çalışma yapmadan sadece tesadüflere bırakarak düzeltmeye çalışmak kesinlikle başarısız olacaktır. Ücretsiz olarak sunulan ve kısa sürede tespit yapabilen bir çok site vardır. Bu sitelerin sunduğu araçlar sayesinde güven içinde sorunun kaynağını bulabilirsiniz.

1) Broken Link Check

  https://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php adresinden ulaşabileceğiniz site sayesinde tüm kırık linkleriniz kısa zamanda listelenecektir. Ana sayfada sitenizin linkini ve güvenlik kodunu yazdıktan sonra işleme başlamak için "Find Broken Links now" butonuna tıklayın.

kırık-link-tespiti-için-site

  İşlem sırasında tüm linkleriniz taranacağından yavaş yavaş hatalı olanları göreceksiniz. Bu site ile kırık linkin hangi yazınızın içinde olduğunu veya nereden kaynaklandığını görebilirsiniz. 404 veya diğer hata kodlarını size söyleyerek hangi işlemi yapmanız gerektiğine yardımcı olur. Bu site uluslararası geçerliliği olan ve ödüllü bir tespit sitesidir.


2) Dr. Link Check

  https://www.drlinkcheck.com/ adresinden siteye ulaşabilirsiniz. Zaman aşımı, sunucu hatası veya 404 gibi kırık linklerinizi kısa süre içinde tespit edebilirsiniz. Ayrıca bu sorgulama ile hangi bağlantı türlerinde kaç tane linkiniz var ve kaç tanesi takip ediliyor veya edilmiyor görebilirsiniz. Web sitesi kontrolünde 2.500 link ile sınırlı daha fazlası için yükseltmeniz gerekiyor.

kırık-link-düzeltmenin-önemi

  Yukarıdaki görselden toplam 21 tane kırık link olduğunu anlıyoruz. Bu şekilde yaptığımız tespitle kırık linklerimizi düzelterek seo için faydalı bir adım daha atmış olursunuz. Ziyaretçilerinizin bulunamayan bir sayfa ile karşılaşmasını engellemiş olduk.

3) W3C Link Checker

  https://validator.w3.org/ linkinden ulaşarak diğerlerinden daha kapsamlı sorunları listeleyebilirsiniz. Açılan sayfada arama çubuğuna site adresinizi yazarak "Check" butonuna basın. Kod hataları ve kırık linkler sıralanmış olacak. Doğru sonuçlar alacağınız güvenilir bir sitedir.

kırık-link-için-w3c

# Kırık linkler tespit edildikten sonra sıradaki işlem seo uyumluluğu için bu hataların düzeltilmesidir.

Kırık Link Düzeltme

  Kırık linkler hem kullanıcı açısından hem de arama motorları tarafından hiç sevilmez. Sizinde elinizde böyle araçlar olduktan sonra bunları ortadan kaldırmak kolay olacak. Kırık linkler silinmiş veya değiştirilmiş bağlantılardır. Link doğru çalışmadığından ilgili sayfaya aktaramadığını gösteren bir uyarı verir. Bunları düzeltmek için Robots.txt ile botlara bildirebilirsiniz. Nasıl olacak?

→ User-agent: *
→ Disallow: / https://www.dogushakanyilmaz.com/2018/11/kaldırmak-istediğiniz-sayfa.html

  Yukarıda eklenen link artık botlar tarafından önemsiz kabul edilir. Arama motorlarından silmek istediğimiz linkleri "Disallow" kodu ile sonuçlandırabiliriz. Dizine eklenmesini istemediğiniz bir kategori olursa aşağıdaki gibi bir bölüm açabiliriz.

→ User-agent: *
→ Disallow: / https://www.dogushakanyilmaz.com/Seo-Bilgileri

Blogger servisi kullananlar için kırık linklerden daha doğru bir şekilde kurtulma yöntemini anlatıyorum. Bu hatalı linki silmek yerine doğrusuna yönlendirmek şeklinde olacak. Aşağıdaki görselde örneği olduğu gibi hatalı/ kırık olan link kaynak, çalışan ve doğru olan link hedef olacak şekilde yönlendirme sağlıyoruz. Böylece silmek veya dizinden kaldırmak için uğraşmak yerine doğru linke yönlendirmiş oluyoruz.

kırık-linkleri-doğru-olana-yönlendirme

Bu yazı Seo Teknikleri ve Blog İpuçları | DHY tarafından yazılmıştır. ✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

9 yorum:

  1. Faydalı bilgi olmuş bazen bu durumu yaşıyordum.Sağol Doğuş ,harika anlatmışsın.Artık bu sorunu yaşamayacağım

    YanıtlaSil
  2. Bu çok iyi bir yayın verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ilk fırsatta ben de kontrol edeyim bu yeni blogunda pek yok sanırım ama yine de bakmakta fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, sayfalarımızın hak ettiği değeri görmesi için bu tür çalışmalar her zaman yapılmalı.

      Sil
  3. Teşekkürler; benim de ihtiyacım olan bir konu aslında bu kırık link meselesi...

    YanıtlaSil
  4. Cok dikkatli okumam lazim pintereste ekleyeyim 😄

    YanıtlaSil
  5. Blogger sitemde mega-menu tanımlaması broken link hatası veriyordu. aslında yoktu ama ahrefs öyle görüyordu. ben mega menüyü kapattım. Ama mega menü kullanmak istiyorum Temada tanımlama şöyle

    if (type.match('mega-menu')) {
    $this.attr('href', '/search/label/' + label + '?&max-results=' + postPerPage);

    Buraya + label + yerine mega-menu yazılıyor ama bu da link konfigürasyonunu bozuyor. mega-menü çalışıyor ama bozuk link varmış gibi taranıyor. Nasıl bir çözüm uygulayabilirim.
    Site adresi: https://oyundelisi.org/

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.