İnternet bilginin depolandığı çok büyük bir alan. Her gün milyonlarca veri akışı sağlanarak her şey güncellenir ve yeni bilgiler eklenir. Saatlerce emek verdiğiniz ve tüm detayları ile hazırladığınız çok önemli bir yazı yayımladınız. Bu bilgi internete düştüğü anda eski olmaya mahkum olur. Zaman içinde yaşanan gelişmelere göre güncellenmez ve kaderine terk ederseniz geriye sadece birbirini kovalayan cümleler kalır. Öyle yazılarımız vardır ki bizi bir adım ileri götürür ve iyi istatistikler getirir. Hatta bu türden bir kaç yazı sayesinde tanınır bir sayfa olmaya başlarız. Yazınız eski önemini kaybettiğinde sizinde o yazıya olan ilginiz kaybolmaya başlar. Eğer aldığınız verimi sürekli kılmak istiyorsanız ve güncellemek konusunda fikir almak istiyorsanız okumaya devam edin.
Yazılarınızın Kıymetini Bilmelisiniz
Eski yazılarınız ile yeni yazılarınızı kıyasladığınızda hangisi daha önemlidir sizce..Büyük ihtimalle büyük bir heyecanla hazırlıyor olduğunuz yani yazılar dersiniz. Aslında işler hiç sanıldığı gibi değildir. Düşünsenize size ne kadar trafik getireceği belli olmayan bir yazıyı uzun zamandır ne kadar trafik getirdiği belli olan bir yazıya tercih ediyorsunuz.
Tüm blog yazarları şöyle geçmişe baksalar gelen ziyaretçilerin çoğunun eski yazılardan kaynaklandığını görürler. Eski yazılarınız kıymetlidir. Arşivinizi bir kumbaraya benzetecek olursak biriken para eski yazılar o gün attığınız para yeni yazıları temsil eder. Sizce hangisi daha kıymetli?
Eski yazılarınızı değerlendirirken dikkat etmeniz gereken ve kendinize sormanız gereken bir kaç soru olabilir. Öncelikle en başarılı olduğunuz yazılar hangileri onu tespit etmelisiniz. Daha sonra google search console veya başka araçlarla insanların neleri aradığını ve hangi kelimelere yoğunluk verdiğini incelemelisiniz. Ziyaretçilerin nasıl geldiğini öğrendiğinizde içeriğinizin ne kadar doyurucu olduğunu şimdiye kadar ki istatistiğinden tespit edebilirsiniz. Daha önce popüler olan veya şimdilerde popüler olabileceğini düşündüğünüz yazılarınız için çalışmalara başlayabilirsiniz. Böylece olası trafik kaybının önüne geçebilirsiniz.
Arama Motorları Nankördür
Özellikle Google gibi sıralama yaparken çok önemli algoritmalar kullanan bir sistem için geçerlidir. Kullanıcı deneyimine odaklanan Google en iyi içeriklere ulaşmak için süzgecinden geçirir ve sizi üst sıralara taşır. Yaşadığınız bu gurur bir anda yok olabilir. İçeriğiniz güncel değil ve içindeki bilgiler geçerli değilse google da bunu dikkate alarak sizi alt sıralara gönderecektir. Sıralamada üstlerde kalmak için yeni yazılar daha şanslı olsa da eski yazılarınızı güncel tutarak rekabet etmeye devam edebilirsiniz.
Eski İçerikleriniz Nasıl Güncel Kalır?
Eski yazılarınız için her gün yarım saat veya 1 saat vakit ayırarak eski popülaritesini kazandırabilirsiniz. Yapacağınız bir kaç hamle ile sıralamadaki yerinizde iyileştirmeler yapabilirsiniz. Öncelikle değişiklikten korkmayın.
- Yazınızı paylaşırken verdiğiniz başlık hala dikkat çekiyor mu? Başlığınız güncel değil ve yeterince ilgi uyandırmıyorsa değiştirmelisiniz. Hit kaybı yaşamamak için eski yazı başlığı ile paylaştığınız yazı linkini yenisine yönlendirmeniz gerekir.
- İçeriğinizi hazırlarken odaklandığınız anahtar kelimeler hala geçerli mi? Değişen konuya göre anahtar kelimelerde farklılıklar olabilir.
- Her yazıyı güncelledikten sonra yazının sonunda "bu yazı .../.../.... tarihinde güncellenmiştir" gibi ibareler ekleyebilirsiniz.
- Özellikle yazı içindeki kırık linkleri kontrol edin. Hala geçerli değilse verdiğiniz bağlantıları değiştirin veya silin.
- Her gün yeni şeyler öğrendiğimizden kaynaklanan değişiklikler olabilir. Örneğin; Hazırladığınız görsel o zamanlar için gözünüze hoş gelse de zamanla edindiğiniz tecrübe ile daha iyisini hazırlar hale geldiğinizden yenisi ile değiştirin.
- Ben başlık veya yazı içinde bilgi değiştirdiğimde bunun arama sonuçlarına hızlı yansıması için "Google Gibi Getir" yapıyorum. Böylece robotların gelmesini ve yazımı yeni hali ile indekslemesini beklemiyorum.
- Devamlı yeni içerikler üreterek diğerlerini eski olarak görmek yerine belli bir kapasiteye ulaştıktan sonra eski yazıların yerini korumasını sağlayın. Yukarıdaki bölümde de söylediğim gibi yeni içerikle ne kazanacağınız belirsizdir ancak daha yararlandığınız yazınız daha kıymetlidir. Uzun vadeli düşündüğünüzde eski yazıları güncel tutmak sizi daha az yoracaktır.
Bu yazı Seo Teknikleri ve Blog İpuçları | DHY tarafından yazılmıştır.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hatırlatma ve bilgilendirme için teşekkürler...
YanıtlaSilRica ederim, arada bir hatırlamak lazım.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBaslik degistirmek iyi degil diye duymustum yanlis mi hatirliyorum bilmiyorum bu yuzden hep basligimi ellememeye calisiyorum tesekkurler bilgiler icin
YanıtlaSilYazı başlığını değiştirmek hit kaybına neden olur. Bu nedenle herhangi bir değişiklik yapıldığında yönlendirme yapmak gerekir.
SilYine mükemmel bir yazıyla karşımıza çıktınız. SEO konusunda eski yazıları güncellemek arama motorlarının çok sevdiği stratejilerden biridir. Daha önceleri böyle bir stratejiyi denememiştim fakat SEO konusunda yeni bilgiler edindikçe bunları bloguma uygulayorum. Yazı için çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilTeşekkürler bildiklerimi ve öğrendiklerimi tavsiye olarak hatırlatmaya çalışıyorum. Eski yazılar yayınlandıktan sonra unutulduğu için eski trafiğini kaybedebiliyor. Yeni yazı paylaşmak kadar eskileri güncel tutmakta önemli. Elimizden geldiği kadar geçmişe dönersek daha başarılı sonuçlar alırız. İyi çalışmalar dilerim.
SilArada eski yazılarımı düzenleyip tekrar yayınlıyorum, acaba doğru mu yapıyorum diye düşünüyordum.Eski yazılarınızı güncelleyin demekten kastınız bu mu? Yanlış anlamadım umarım. Sevgiler
YanıtlaSilEski içeriklerinizi gündeme uyarlamak diyelim. Adsense ile ilgili bir yazı yazdınız mesela daha sonra bu yazınızı geliştirecek yeni bir bilgi edindiğinizde yaptığınız güncellemeden bahsediyorum. İlk zamanlar ki bakış açısı ile sonradan tecrübeli olan bakış açımız bile değişiyor o nedenle güncellenmek ve değişmek iyi olur. Teşekkürler yorum için
SilAa evet kesinlikle doğru söylüyorsun. Sonradan bakış açımız değişiyor. İlk yazdıklarıma dönüp baktığımda ne kadar değişim yaşadığımı farkediyorum. Bazı yazılarımı degiştiriyorum, düzeltme yapıyorum. Dediğiniz gibi güncelleme yapıyorum. Önerileriniz için teşekkür ederim.😊
Sil