Dijital Unutkanlık ve Güvenlik

Share:
akıllı-teknoloji-unutkanlık-yapıyor

  2000'li yıllara adım attığımızda milenyum çağı denildiğinde anlamalıydık zaten başımıza gelecekleri. Çağımız her geçen gün daha dijital bir hal almaya devam ediyor. Böyle olunca da bilgiye kolay ulaşmak nedeniyle unutkanlık hastalığına kapılıyoruz. Eskiden aradığımız bilgiler için ansiklopediler karıştırırdık ve haberleri daha çok gazetelerden alırdık. Şimdilerde bir tıkla her şeye ulaşmak mümkün. Bilgiye kolay erişmek hem önemini yitirmesine sebep olurken hem de yalan yanlış bilgilerinde çıkmasına neden oldu.

  Sanırım sorunun kaynağı kolay ulaşılan bilginin aynı zamanda da kolay unutulması. Benzetmek gerekirse kitap okuyarak hikayeye dahil olamıyoruz artık hemen özetine geçmek istiyoruz. Yapılan araştırmalarda bu yönde bilgiler ortaya koyuyor. Kaspersky Labs'ın  6.000 kişi ile yapılan bir araştırmasında kişilerin yaklaşık %40'ı kendilerine sorulan soruların cevaplarını hatırlamak yerine arama motorlarından yardım aldıkları saptanmış. Arama motorunu kullanan her dört kişide biri işi bittikten sonra cevabı daha çabuk unutuyorlar.

  Hatta akıllı cihazlar yüzünden yitirdiğimiz hafızamız en yakınlarımızın cep telefonlarını bile hatırlamamıza müsaade etmiyor. Bu kadar önemli bilgilerin akılda tutulamaması dijital unutkanlık için alarm verdiğimizi gösteriyor. Beynimizin kalıcı hafızasına daha fazla özen göstermeli ve her şeyi cihazlara bırakmayı reddetmeliyiz. Keşke her şey eskisi gibi olsa ve bilgiler kitaplar arasından seçilerek bulunsa. Daha az bilgiye erişerek daha kalıcı bilgi sahibi olsak.


Dijital Güvenlik Neden Önemli?

  Geçtiğimiz günlerde Facebook hesabım çalındı. 2007 yılından beri Facebook üyesi olan birisi olarak ilk defa başıma böyle bir şey geldi. Kendimi dokunulmaz zannediyordum ama öyle değilmiş. Evde blog yazarken telefonuma durmadan mesajlar gelmeye başladı. Bazen sosyal medya beğenmeleri nedeniyle bu tür mesaj sesleri duyduğum için önemsemedim ama sıklaşmaya başlayınca merak ettim ve telefonu açtım. Facebook hesabıma giriş yapmak istediğimde şifremi kabul etmiyordu. Şaşkınlık içinde hemen hesabı durdurmak ve şifre değiştirmek için çabaladım. Yakınlarımı arayarak hesabımın çalındığını ve gelen mesajları ciddiye almamalarını söyledim. Şifremi değiştirip güvenlik önlemlerini artırdıktan sonra gönderilen mesajlara baktım ki neredeyse herkese kandırmaya yönelik mesajlar atılmış. Hakkımda bilgi paylaşarak kandırmaya çalışmış ama benim arkadaşlarım bu konuda bilinçli davranmış ve inanmamış allahtan.

  Banka hesaplarınız, mail şifreleriniz ve sosyal ağlarınız için bilinmesi zor parolalar belirleyin ve çoğu ayarlar otomatik olarak "Herkese Açık" şeklinde ayarlandığı için gerekli düzenlemeleri yapmayı unutmayın. Özellikle sosyal ağlarınızda kişisel bilgilerinizi paylaşmayın ve sadece arkadaşlar görebilir seçeneklerini uygulayın. Bazı bilgiler için teyit amaçlı sunulan sms hizmetlerinden faydalanın. Hiç beklemediğiniz anda bu tür olaylarla karşılaşmamak için hemen kullandığınız hesaplar için güvenlik önlemlerini alın derim.

(Bu konularda paylaşmak istediğiniz ve eklemek istedikleriniz için yorum yapmayı ihmal etmeyin.)

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. çok doğru. her şeyi unutuyoruz maalesef :/ çok da kitap okuyorum ama yok, her şeyi unutuyorum :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski usül defteri kalemi alıp, notlar almak lazım. Unutmamak için her şeyi aynı yapmakta iyi değil..

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun.Bizim de kulaklarımıza küpe olsun bu yazı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dikkatli olmak lazım. Umarım böyle bir şey yaşamazsınız.

      Sil
  3. Dikkatli olmak şart. Hele hele ki bu devirde.

    Gmail de iki adımı doğrulama sistemi var. Buradan herkesin onu aktif etmesini de şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gmail benim de artık ikili doğrulama şeklinde ayarlı. Oturum açmak istediğimde sms bilgisi geliyor. Önlemini almak şart çünkü kötü niyetli insan da çok ne yazık ki.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.