Blogger Blog Hızlandırma İpuçları

Share:
site-hızlandırma-yöntemleri

  Blogger 700.000'den fazla kullanıcıya sahip bir servis olmasına rağmen profesyonel anlamda yöntemleri ve eklentileri mevcut değil ne yazık ki. Avantajlarını da göz ardı etmemek gerekir tabi ama dezavantajlarıyla ilgilenmek ve eksikliklerini gidermeye çalışmak benim için daha önemli. Bir blog veya sitenin hızlı açılması en önemli seo kurallarından biridir. Zincirin ilk halkası hızlı yüklenen sayfadır. Bunu başardığınızda yeni halkalar ekleyerek başarıyı sürdürebilirsiniz. Blogger kullanıcıları için detaylı bir sayfa hızlandırma yazısı hazırlayarak nerelerde müdahale etmeleri gerekir? Hangi hamleler blog sayfasını güçlendirir? Eklediğimiz kodlar nasıl sayfamızı yavaşlatmaz? gibi bir kaç konuya birden değinmek istiyorum.

Görsel Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

 Blogger kullanım olarak normal şartlarda hızlı olsa da her kullanıcının verdiği kararlar doğrultusunda yavaşlamaya başlar. Bunlardan ilk olarak anlatacağım görsel optimize etmektir. Her yazının olmazsa olmazı görsellerdir. Hem yazınızı destekler hemde sadece görsel gören ziyaretçiler yazı hakkında ön bilgi alarak okuyacaklarına karar verirler.

 1)  Peki önemli olan görselleri nasıl optimize ederiz? Öncelikle her yazınız için eklediğiniz görsellere "Başlık metni" ve "Alternatif metin" eklemeyi ihmal etmeyin. İki alana da bilgi girdiğinizde bu seo puanınızı olumlu etkileyecektir. Görsel ekledikten sonra üstüne tıkladığınızda "Özellikler" bağlantısına tıklayarak açılan kutuya istediğiniz anahtar kelimeleri girebilirsiniz.
görsel-uyarlama-yolu

 2)  Görseli optimize etmenin bir diğer yolu da onu sıkıştırarak yer kazanmaktır. Böylece daha az yer kaplayarak sayfanın daha hızlı açılmasına olanak tanımış oluruz. Örneğin: sıkıştırılmadan önceki görsel 400 kb iken sıkıştırıldıktan sonra 60-70 kb'a kadar sıkıştırılabilir. Ben görsel sıkıştırmak için TinyPNG online sıkıştırma sitesini kullanıyorum. İsterseniz Optimizilla sitesini de sıkıştırma yapmak için kullanabilirsiniz. Örnek olması için yukarıdaki görseli ele alırsak ne kadar alan açtığımızı inceleyelim.


 Sıkıştıracağımız görseli seçtiğimizde bir kaç saniyede sıkıştırılmış fotoğrafı indirebilirsiniz. 121 kb görsel sıkıştırıldığında 52 kb'a düşerek size %57 fayda sağladı. Bu oran bazı görsellerde %80-85'e kadar çıkabiliyor. Sayfanızı hızlandırmak için görsellerinizi bu şekilde tekrar elden geçirmenizde fayda görüyorum.

 3)  Görsellerinizle ilgili bir diğer ipucu da görselin kapladığı alan ve bunun doğru görünmesi ile ilgili olacak.Görsellerin blog sayfasında standart bir görünüme sahip olması için ve boyutlarının doğru ayarlanması için önemli bir ipucu vereceğim. Eklediğiniz görseli orjinal boyut seçerek bırakırsanız uyumsuz ve ekstra büyük bir hal alabilir. Geniş yaparak bırakırsanız sayfayı tam doldurmaz ve küçük kalabilir. Bu nedenle eklediğiniz görsellerin boyutunu ayarlamak için üstüne tıkladığınızda boyutunu "Çok Büyük" olarak seçin. Daha sonra yazı alanındayken sol üstte yer alan "Oluştur ve HTML" sekmelerinden HTML'ye tıklayarak görselin koduna ulaşın. Aşağıdaki gibi görsel kodlarının içinden kırmızı ile belirttiğim yerleri width="640" yazan yeri width="100%", height="276" yazan yeri height="auto" olarak değiştirin. Bu şekilde ayarlama yaptığınızda görselleriniz tam olarak sayfayı doldurur ve genişlik ve yükseklik değeri otomatik dengelenmiş olur.

<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<a href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwCIA3MoEx4e_XWWFKRkjGY7HsycI1LjnQw9X0feAPbMUXVvQMOLcZ7hQGTLpMj8wPqj7r4whYOYky-SI8EHtjpnpZxjJjY1fP-8B5NeD1SUcEqvFvG_fFwvuG9cgO7Gbf0c4h2bvRYyE/s1600/tinypng-%25C3%25B6rnek-g%25C3%25B6rsel.png" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" data-original-height="455" data-original-width="1055" height="276" src="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwCIA3MoEx4e_XWWFKRkjGY7HsycI1LjnQw9X0feAPbMUXVvQMOLcZ7hQGTLpMj8wPqj7r4whYOYky-SI8EHtjpnpZxjJjY1fP-8B5NeD1SUcEqvFvG_fFwvuG9cgO7Gbf0c4h2bvRYyE/s640/tinypng-%25C3%25B6rnek-g%25C3%25B6rsel.png" width="640" /></a></div>
CSS ve HTML Kodlarını Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

 Blogger kullanıcıları için bir diğer konu da gereksiz eklentiler ve fazla yer kaplayan kodlardır. Blog sayfamızı güzelleştirmek ve daha faydalı olmak için çeşitli eklentiler kullanırız. Burada önemli olan eklediğimiz kodların sıkıştırılarak boyutundan kazanmak ve mümkünse işe yaramayan kodları hiç eklememektir. Bir blog sayfasında içerikler 100kb ama kullandığınız eklentiler 200 kb ise sayfanızı yavaşlatır ve arama motorlarına sayfa hakkında olumsuz izlenim bırakabilir. Bu nedenle gereksiz her eklentiyi kaldırın ve kullandıklarınızı da mutlaka CSS Minifier veya HTML Compressor yardımıyla sıkıştırın.

 İşleme başlamadan önce temanızın yedeğini almayı unutmayın herhangi bir aksilikte geri dönüş şansınız olsun. CSS kodlarını sıkıştırmak için kodların nerede olduğunu bulmanız gerekecek. Eklediğimiz kodlar genelde <b:skin><![CDATA[/* ve  ]]></b:skin> kodlarının arasında yer alır. Tema kodlarınız içinde ilk kodu aratarak ikinciye kadar olan bölümü tutarak yukarıda verdiğim sıkıştırma yöntemlerinden biri ile sıkıştırın ve aynı yere sıkıştırılmış halini tekrar ekleyin ve temayı kaydedin. Bundan sonra her ekleyeceğiniz eklentinin css kodlarını görsellerde olduğu gibi sıkıştırdıktan sonra ekleyin. 

 HTML kodları genelde az yer kapladığı için sıkıştırmaya gerek kalmayabilir. 20 kb bir HTML kodu sıkıştırıldığında bile belki 18 kb'a kadar düşecektir. Burada html kodları ile ilgili önemli detay gereksiz olanları kaldırmaktır. İçi boş olup da ekli kalan varsa onları da kaldırın. Özellikle dışarıdan çağrılan bağlantılı eklentilere fazla yer vermeyin. Blog sayfanıza ait yazıları ve takip yolları yeterli olacaktır. 

Diğer Blog Hızlandırma Teknikleri

 #  Blog sayfanızda flash içerik kullanmayın ve gördüğünüz yerden hemen uzaklaşın.
 #   Google Adsense kullanıyorsanız en fazla 3 tane ekleyin. Diğer reklam servislerini kullanıyorsanız özellikle pop up açılan reklamlardan uzak durun yine fazla sayıda reklam eklemeyin. 
 #   Blog sayfanızın hızı için ana sayfadaki kayıt sayısını sınırlandırmayı unutmayın. Bazı bloglarda kayıtlar sınırlandırılmadığı için yüklenme süresi oldukça fazla olabiliyor. Ana sayfada en fazla 7 yayın göstermeniz yeterli olur.
 #  Sınırlama getirdiğiniz 7 yayın içinde devamını oku özelliğinden faydalanarak yazının bir kısmını göstermeyi ihmal etmeyin. Böylece uzun bir yazının bir kısmı görünerek sayfanız hızlı açılmış olacak.
 #  Ayrıca Google Friend Connect kullanıyorsanız işe yaradığını biliyorsunuzdur. İşe yaramasına rağmen bu eklenti çok yer kaplar ve sayfa hızı için kötüdür. Bu eklentiyi kullanmak yerine bağlantı adresini görselle sunmak daha iyi bir yol olur. Şöyle ki http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=4951684529463807565 bağlantısını kullanarak sayfanızı takip etmelerini yine sağlayabilirsiniz. Bu bağlantıdaki blogID numarasını kendinizinki ile değiştirin ve verdiğiniz bağlantı ile destek bulmaya çalışın. BlogID numaranızı bilmiyorsanız kullandığınız bir eklentiyi açarak bağlantı adresinde size ait blogID numarasına ulaşabilirsiniz. 

Örnek Bağlantı: "GFC ile Takip Et" şeklinde ya da görsel eşliğinde bağlantı verebilirsiniz. Örnek olması için Kiremithanem tarafından hazırlanmış GFC görsellerine bakabilirsiniz. 
<a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=4951684529463807565">GFC</a> ile Takip Et

<a href="https://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=******************" target="_blank"><img alt="" border="0" src="Hazırladığınız görsel linki buraya eklenecek." /></a>

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

18 yorum:

  1. Bu yaziyi da bir iki kez okumam lazim. Ihtiyacim olabilecekleri pintereste listeliyorum. Gercekten bu bilgiler icin cok tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, bilgi paylaşıldıkça faydalı ve değerli oluyor.

      Sil
  2. Alexa eklentisi üzerinden blogların hızına bakarım zaman zaman. Sizinki 2.938 saniye ile yavaş kategorisinde. Benimki ise çok yavaş kategorisine giriyor. Yukarıdaki taktikleri uygulamam lâzım özellikle görsel sıkıştırmayı.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexa çok hızlı güncellemiyor. Benim yaptığım değişikliklerden kaynaklanıyor biraz da. Geçtiğimiz haftalarda fast olarak görünüyordu. Hedefler için bazı eklentiler vazgeçilmez oluyor bunların etkisi de 5 saniyenin altında kaldığı sürece sorun etmiyorum. Görsel sıkıştırma ile sayfa düzeni bu işte kilit noktalar.

      Sil
  3. Ben de izleyiciler için aynı şekilde düşündüm ve kaldırdım farklı bir şekilde koydum yan tarafa Blogger ikonunu sosyal medya adreslerinin yanına ekledim...
    Css ve Html küçültme taktiği için de teşekkürler, nasıl küçülteceğimi bilmediğim için denememiştim, daha doğrusu tabii cesaret edemedim, şimdi denerim...
    Yine güzel bir yazı olmuş :)
    Ben de resimler için compressjpeg.com'u kullanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfa hızına fazlasıyla önem vermek gerekir. Herkes kendince yöntemler geliştirebilir. Bilinçli blog yazarı olmanız çok güzel. Teşekkürler yorum için

      Sil
  4. Bir site için hız her şeydir. Tasarımdan fedakarlık edip, hıza yönelmemiz şart. Blogger alt yapısıyla kullandığım sitelerimde söylediğiniz şeyleri uygulamaya çalışacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel görünsün diye veya belki lazım olur diye kullandığımız eklentilere tıklayacak 30-40 kişi için bilmeden yüzlercesinden vazgeçiyoruz. Sayfa hızlı oldukça değeri artar umarım herkes bu konuya dikkat eder. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  5. Bu resimler olmasa... Resim olmadan site hızı 0.7 saniye olurken resimlerle 2.5 saniyeye kadar çıkıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet fazlasıyla etkiliyor ama görseller olmadan da yazı olmuyor. Bu nedenle mümkün olduğunca sıkıştırma işleminden geçirmek lazım görselleri.

      Sil
  6. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Blogger arkaşdalarımız için faydalı olmuş.Bende bu yöntemleri uyguluyorum.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Kesinlikle çok faydalı bilgiler. Ben de ilk deneyimim olduğu için blogger ile açtım bloğumu. Ancak zamanla hem yetersiz, hantal, yavaş ve indeks alma hızının wordprese göre çok düşük olduğunu gördüm. Şimdide wp'ye transfer ile uğraşmamak için bloğumu taşımıyorum. İleride yeni bir blog açmak istersem kesinlikle wp.org tercih edeceğim. Yazınız için tekrar teşekkürler. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Wordpres dah profesyonel bir hizmet sağlıyor diyebiliriz. Blogger sistem olarak daha tecrübeli ve bazı avantajları var ancak yakın zamanda iyi bir güncelleme yaşaması gerekir. Başarılar dilerim.

      Sil
  9. Çok sağol üstat. Sitem 10 dakikada %40lardan %70lere çıktı.
    https://fullindirfullsenindir.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş. Resimler site hızı için önemli...

    YanıtlaSil
  11. Söylemeliyim ki, çoğunluk insan görmezden geliyor. Yani SEO sadece tek bir faktörü optimize etmek değildir. Tüm çabalarınızı her bir faktöre koydunuz, sonra sonuçları alacaksınız. Burada vurguladığınız noktalar dikkate alınmaya değer. Her noktanın uygulanması, Google arama sonuçlarında daha iyi bir sıralama elde etmenize yardımcı olacaktır.

    YanıtlaSil
  12. Faydalı bilgiler için teşekkür ediyorum. İşime yaradı saolasın.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.