Adım Adım Kaliteli Blog Olmanın 25 Yolu

Share:
kaliteli-ve-iyi-blog-olmak
  Blog yazmaya ve kaliteli olmaya özen gösteren yazarlar için fikirlerimi paylaşmak istiyorum. İyi ve kaliteli blog sahibi olmak aslında zor değildir ama kolay da değildir. Herkes için geçerli bazı kriterler ve bu iş için sağlam bir sabrınız olması iyi başlangıç olur. Blog açmak bir dakika içinde yapabileceğiniz basit bir işlemdir. Gittikçe zorlanmaya ve sabrınızı sınamaya başlarsınız. Çünkü yeni bloglar tanırsınız ve yetersiz olduğunuz izlenimine kapılırsınız. Seo kurallarına uymayı öğrenmeye başlarsınız daha sonra kodlama ve kaliteli içerik üretme gibi yeni şeyler duyarsınız. Sizi sıkacak ve uzaklaştıracak her şey belirmeye başlar ama sabrınız varsa hepsini öğrenirsiniz ve kaliteli olma yolunda hızlı adımlar atarsınız.

Adım Adım Kaliteli Blog Sahibi Olmanın Yolları

 1)  Öncelik her zaman ilgilendiğiniz konuların olmasıdır. Her konuda yazarım derseniz hata yaparsınız ve ister istemez kopyala-yapıştır yaparsınız. Gelen ziyaretçilerde sizi nasıl algılayacağına karar veremez ve kalite konusunda sıkıntı yaşatmaya başlar. Bu nedenle önce konu belirleyin ve içerikleriniz bu konulara fayda sağlayacak şekilde hazırlanmış olsun.

 2)  İçerikleriniz mümkün olduğu kadar uzun olsun ve detaylı bilgiler içersin. Arama motorları için ve ziyaretçilerin aradıklarını bulabilmesi açısından önemlidir. Yazının ne kadar uzun olacağı ziyaretçiyi sıkmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

 3)  Hiçbir makale görsel desteği olmadan ilgi çekici olmaz. İlgi çekmeyen bir yazıda okunmaya değer bulunmaz. Hazırladığınız içeriklerinizi en güzel resimlerle süsleyin ve kalite için bir adım daha atın. Telif Hakkı Olmadan Kullanacağınız Fotoğraf Siteleri yazımı okuyabilirsiniz.

 4)  İçeriğinizi merak ettirecek güzel başlıklar seçmelisiniz. Kaliteli blog sahibi olmak için önce kaliteli içerikler ve ilgi çekici başlıklar gerektiğini unutmayın. Başlıklarda rakamlar vermek veya sorular sormak merak uyandırabilir.

 5)  İçeriklerinizi yayına alacağınız saatleri doğru belirleyin. Hiçbir araştırma yapmadan rastgele saatlerde yazıları paylaşmak istediğiniz verimi alamamanıza neden olabilir. Bu nedenle en uygun saatleri keşfetmelisiniz. Hafta sonları akşam saatlerinde hafta içinde öğle civarı gibi.

 6)  İçeriklerinizde imla kurallarına ve yazım yanlışlarına fazlasıyla özen gösterin. Kaliteli blog sahibi olacaksanız her detayı düşünmelisiniz. Üslubunuz akıcı ve sizi yansıtan türden olmalıdır.

 7)  Sürekli güncel kalmaya özen gösterin. Sizi takip eden ziyaretçilerinize her geldiklerinde yeni yazılar göstermeye çalışın. Siz yeni içerik ekledikçe yeriniz daha da sağlamlaşır. Ayrıca içeriklerinizde referans göstermekten çekinmeyin.

 8)  Öğrenmekten ve başka blogları okumaktan vazgeçmeyin. Her gezdiğiniz yerden yeni fikirler öğrenebilir ve kendinizi güncellemede yardımcı olabilir.

 9)  Kaliteli ve iyi blogların hemen hemen hepsinde E-mail abone listeleri vardır. Ziyaretçilerin yazılarınızı takip edebilmeleri için abone formları ekleyin. Hem otoritenizi korumuş olursunuz hem de trafiğinize olumlu katkı sağlamış olursunuz.

 10)  Daha fazla kitleye ulaşmak ve kendinizi tanıtmak için çeşitli reklam yollarını deneyebilirsiniz. Sosyal ağlarınızı veya popüler blog sayfalarını reklam için düşünebilirsiniz. En iyi blog siteleri

 11)  Doğru hazırlanmış bir makale de bazı linkler olmalıdır. Yardım aldıysanız diğer bloglara kaynak gösterin veya yazılarınızdan linkler ekleyerek makalenizi güçlendirin.

 12)  Misafir yazarlık yaparak yeni kitleler keşfedin ve yeni backlinkler sağlayın. Özellikle rekabet halinde olduğunuz ve benzer konularda içerik paylaşan bloglara misafir yazarlık için öncelik verebilirsiniz.

 13)  Blog sayfanızda mutlaka sosyal medya paylaş butonları olmalıdır. Kaliteli ve iyi blog kavramı içinde kusurlar en aza indirilmelidir. Bu nedenle sizi takip edebilecekleri ve içerikleri paylaşabilecekleri butonlar eklemeyi unutmayın.

 14)  Blogun kalitesi sizin paylaştığınız konuya ne kadar hakim olduğunuza bağlıdır. Bu nedenle bilginiz olan konular paylaşın ki sorular geldiğinde cevapsız bırakmak zorunda kalmayın.

 15)  Her yıl belirlediğiniz hedefleriniz olsun. Ulaşabileceğiniz hedefler koyarak her sene yükselterek devam edin. İlk yıl 500 abone hedeflediğinizde ikinci yılda 1000'e çıkarın. İlk yıl 1000 abone deseydiniz ulaşamadığınızda kendinizi başarısız görebilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirdiniz.

 16)  Blog sayfanızda çeşitli eklentilerden faydalanın. Özellikle sidebar alanlarını mantıklı kullanın. Sayfa hızını da düşünürsek kod oranı yazı oranından fazla olmasın. Sadece gerekli gördüğünüz ve sayfanıza katkı sağlayacak eklentileri ekleyin ve sade olmaya özen gösterin.

 17)  Her şeyi düzenli bir şekilde yerine getiriyorsanız istatistiklerinizin artmasını ve geri dönüşlerin çoğalmasını zaman bırakın. Çünkü ne yaparsanız yapın arama motorlarından istediğiniz kadar hızlı olmasını bekleyemezsiniz. Her güncelleme ve dizine eklenme süreci ile beraber her detay için belli zaman geçmesi gerekir. Yazılarınızın sıralamadaki yeri ve gelen ziyaretçilerin çokluğu 1 yıl gibi bir sürede arzuladığınız orana ulaşabilir.

 18)  Blog sayfanızın bir logosu ve markası olsun. Özen göstermediğiniz hiçbir sayfa ve detay olmadığına dikkat edin. Logonuzu doğru yerlere serpiştirin. Kaliteli olduğunuzu göstermenin yolu ne kadar farklı olduğunuzla alakalıdır. Tamamen blog sayfanızı yansıtan tasarımlardan ve simgelerden faydalanın.

 19)  Ücretsiz blog sevislerinden veya ücretli alan adlarından olsun fark etmeksizin seçiminize dikkat edin. Blog sayfanızın ismine ve uzantısına özen gösterin. Özellikle .com şeklinde uzantılar kullanmak profesyonellik ve kaliteli izlenimini onaylar niteliktedir.

 20)  Yazdığınız sektörde en iyi olmaya gayret gösterin. Ziyaretçileriniz sorularına cevaplar aldıkça sizi tavsiye eder ve popülerliğiniz artarak ilerler.

 21)  Çoğu blog da iletişim sayfası göremedim. Eğer kaliteli ve iyi bir blog hedefliyorsanız iletişim ve hakkımda gibi yardımcı bir çok sayfanız olmalı. Sizinle irtibata geçilmesinin yolunu kolaylaştırmalısınız.

 22)  Kalite için belli başlı seo kriterlerini yerine getirmelisiniz. Bunlardan en önemlisi de tabi ki sayfa hızıdır. Blog sayfanız geç açıldığı sürece hiçbir zaman kaliteli damgası alamaz. Ziyaretçiler 3 saniyeden fazla sitenin açılmasını beklemiyorlar. Bu nedenle eklentilerin sayısına, resimlerin optimize edilmesine ve yazılara devamını oku gibi önlemler alarak sayfa hızı düşünülmelidir. Blogger Blog Hızlandırma İpuçları

 23)  Mobil uyumluluktan bahsetmemek olmaz. Her blog sayfası ve web sitesi artık mobil uyumlu olmak zorunda. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu akıllı cihazlardan geldiği için uyumsuz bir blog sayfası kaliteli olma yolunda ağır darbe alır.

 24)  Google adsense veya başka servislerden aldığınız reklamları akıllıca yerleştirin. Fazlasıyla eklediğiniz her reklam ziyaretçiler gözünde olumsuz izlenim bırakır. Bu nedenle reklamların sayısına ve yerleşimine dikkat edin.

 25)  Blog tasarımınıza özen gösterin ve sık sık değişiklikler yapmayın. Eğer iz bırakmak istiyorsanız en mantıklı yol tema tasarımı ve logodur. Bunlarda sık değişikliğe giderseniz en baştan başlar kendi izinizi silmiş olursunuz. Kararlı ve istikrarlı olmaya çalışın.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵



14 yorum:

  1. Güzel ve önemli detaylar paylasmissiniz. Ancak kisi kendini dogru olarak yorumlayamıyor maalesef. Rica etsem sitem hakkında yorumda bulunur musunuz? Ama dogru neyse onu söyleyin olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, Her blog sayfasının değerlendirmesi farklı olabilir. Sizin sayfanız için söyleyeceklerim hiç sabit sayfanız yok mesela..Hakkımda, iletişim, reklam gibi..Oluşturduğunuz sayfa olmadığı için eklediğiniz 90x90 reklam linkinde benim reklam sayfamın linki kalmış. Eğer bilgi vermezseniz reklam almanız zor olur. Bunun dışında yazılarınız ve takipçilerinizle bütünleşen güzel blog sayfasısınız.

      Sil
    2. İşte bu konular bana çince gibi geliyor. Anlamadığım için yapamıyorum. Bir de pc yok. Mobilden kullandıgm icin sayfa ekleme de yapamıyorum. Anlamıyorum tabi orası da ayrı.

      İletisim sayfam var sanki ama mail yoluyla olması lazim.

      Peki sizden aldıgm reklam alanı kodunu yapamadıysam silmelimiyim?

      Sil
    3. Benim reklam sayfamın linkini barındırdığı için ve sizinde reklamla ilgili bir sayfanız olmadığı için kullanmanıza gerek yok sanırım.

      Sil
    4. O zaman silmem mantikli :) tesekkr ederim yardımlarız ve görüsünüz için.

      Sil
  2. Özellikle tema değiştirmek fenaymış. Ben de tecrübeyle öğrenmiş oldum.
    Gerçekten sıfırlama gibi birşey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tema değiştirmek, alan adı değiştirmek, blogun başlığını ve açıklamasını değiştirmek gibi şeyler epey olumsuz etkiler.

      Sil
  3. İletişim kısmını ekleyeyim bende

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten en ince detayına kadar düşünülüp oluşturulmuş bir yazı. Ve bir o kadar da faydalı. Blogger hızlandırma yazınızı da okuyacağım en kısa zamanda. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür yazılarım için detaylar önemli oluyor benim için..Diğer yazarlardan farklı olmasını sağlamaya çalışıyorum. Blog hızlandırma yöntemleri umarım işinize yarar.

      Sil
  5. Yine çok güzel bir yazı olmuş, tüm gereken bilgiler bir arada :)
    Hakkımda, iletişim, gizlilik politikası, kullanım şartları gibi statik sayfalar olması gerektiğini ben en başlarda yabancı bloggerları okuyarak öğrenebilmiştim. Sizin de bu şekilde toparlayacı bir yazı yazmış olmanız çok yararlı olmuş bu açıdan.
    Bir de mutlaka bir profil fotoğrafı olmalı, okuyucular sizin kim olduğunuzu gördüğünde daha iyi iletişime geçebilir diyordu tavsiye niteliğindeki yabancı kaynaklar.
    Ben bir süre koymuştum fotoğraf ama sonra yazılarımdan çok o fotoğraf ilgi alacak gibi geldi kaldırdım (ki ilgi aldı da)
    Çok teşekkürler bu yazı için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben profil için sadece kendi yazdığım hakkımda sayfasını kullanıyorum bunun dışında her hangi bir bağlantı yok. Çoğu blog sayfasında eksikler görüyorum en azından eksikleri olanlar için faydalı olur diye düşündüm. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.