Yeni Seo ve Eski Seo Arasındaki Farklar

Share:

Eski seo teknikleri nasıldı? Yeni seo neleri kapsıyor? Etkisi kalmayan seo teknikleri
 Seo son yıllarda gittikçe önem verilen ve sıralama için yapılması gereken bir çalışmadır. Eskiden yapılan seo teknikleri ile şimdilerde yapılan seo teknikleri arasında epey farklar var. Eskiden yapılan bir çok şey aslında hatadan ibaretti. Bu nedenle özgün olmayan ve kalitesiz yazılarla karşılaşıyorduk.

Eski Seo Teknikleri

1) Eskiden etiket kullanımında sınır yoktu. Aklınıza gelebilecek her alanda etiketler veriliyordu. Hatta bende 6-7 yıl önceki blog sayfamda yazı paylaşırken ziyaretçilerin göremeyeceği şekilde etiketler verirdim ve yazılarım bu şekilde ön sıralara çıkardı. Ne kadar çok etiket o kadar çok ilk sıra hedefleniyordu.

2) Özgün içerik konusunda oldukça cimriydik. Bu nedenledir ki kopyala yapıştır yaparak bir çok konuda yazıyı blog sayfanızda paylaşabiliyordunuz. Herhangi bir cezası olmadığı için ve bu konuda bilgilendirilmediğimiz için çoğu blog yazarı kopyala-yapıştır metoduna başvuruyordu. Bir kaç yazımda kopyala yapıştır yanlışına düşerek ilk sıralarda yer aldığım olmuştu.

3) 3-4 yıl öncesine kadar özgün makale bulmak çok zor oluyordu. Neredeyse herkes kopyala-yapıştır yaptığı için aynı sonuçları farklı sayfalarda görmek mümkündü. Bilgi çöplüğü haline gelen internet büyük ve önemli bir hamle ile kurtarıldı. Getirilen kriterler sayesinde yöntemler de değişmeye başladı.

4) Pagerank konusu o zamanların en popüler istatistiği'dir. Bunu elde etmek için kaliteli olmanıza gerek yoktu çok sayıda link alarak pagerankı büyük ölçüde yükseltebiliyordunuz. Blog sayfalarında o zamanlar 32x32 boyutlarında logolar ile link değişimleri olurdu. Böylece bol yazı ve link değişimi yaparak pagerank değerimi 4 yapmışlığım olmuştu ama kalite neredeyse sıfır gibiydi.

5) Yazılar hazırlanırken paragraflara, görsellere veya yazım yanlışlarına bu kadar dikkat edilmezdi. Başlıklar bile kopyala-yapıştır olduğundan merak uyandırmaz veya yanlış bilgiler verebilirdi.

6) DMOZ gibi kaliteli siteleri bünyesinde barındıran dizin kaynakları değerliydi. Gelişmiş algoritmalar olmadığı için dizin siteleri bilgi açısından güvenilirdi. Tüm kullanıcılar bu tür dizin sitelerine kayıt yaptırmak için uğraşırdı. Artık DMOZ kapandı ve arama motorları kalite için çok farklı kriterler getirdi.


Yeni Seo Teknikleri

1) Yeni seo tekniklerinde artık abartılı etiketler verilmiyor hatta etiketler genel kategori olarak kullanılmaya başlandı. Bu konuda bilgi alabileceğiniz yazımı okuyabilirsiniz. Blog Yazılarını Nasıl Etiketlemeliyim? Yazıların başlıklarından açıklama alanlarına kadar kelime sınırı getirildi. Artık cezalar ağır ve caydırıcı olduğundan ziyaretçinin göremeyeceği şekilde etiketler verilemez oldu. Özellikle meta etiketler ile çoğu bilgiler kolay yoldan alınır oldu.

2) Blog ve web site sahipleri bilsin ki özgün içerik en önemli şartlardan biri oldu. Kopya içerikler için ayrıca cezalar mevcut ve özgünleşmeyen bloglar bu cezadan kurtulamıyorlar. Google getirdiği bu kriter ile bilgileri çeşitlendirdi ve sonuçlarda yeni fikirlere yol açmış oldu. Arama sonuçlarında ilk sırayı almak için yazıların özgün olması ve diğer seo bilgilerinin uyarlanması gerekli oldu. Ziyaretçiler için iyi tarafı bilgilerin daha kesin olması ve çeşitli olması oldu. Penguen güncellemesi ile kalite ilk önceliğimiz haline geldi.

3) Makale'nin uzunluğu ile birlikte görsel ve videolarla renklendirilmesi desteklendi. Böylece yazılar daha fazla okunur hale gelmiş oldu. Son zamanlarda insanlar okumak yerine izlemek ve daha çabuk tüketmek gibi alışkanlık kazanmaya başladı. Sırf bu yüzden bile yazılar hazırlanırken paragraflara, renklendirmelere ve görsellere özen göstermeliyiz.

4) Pagerank güncellemesi kalktığı için backlink yöntemlerimiz de değişti. Artık eskisi gibi çok sayıda backlink almak kıymetsiz oldu. Doğru olan kendi sektörünüzde olan veya alakalı olduğunuz sektörlerde yer alan yerlerden link almak oldu. Başka kategorilerde sitelerden link almak ile benzer kategorilerde sitelerden link almanız arasında önemli farklar oluştu. Kolay yoldan yükselmenin önüne geçen google kaliteyi öncelik yaptı ve referans yöntemini getirmiş oldu.

5) Eskiden sosyal medya ile web siteler arasında bu kadar yakınlaşma yoktu. Özellikle akıllı telefonlardaki gelişmeler ile artık her şey iç içe geçti. Sosyal medyasız bir hayat düşünülemez oldu. Bilgilerin çoğunu artık bu alanlardan öğreniyoruz ki sırf bu yüzden bile seo açısından çok önemli bir hal almıştır. Sosyal medya olmadan seo yapmak her zaman eksik bir çalışma olarak kalır.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. Yazınızı ilgiyle okudum. bazı şeylere benim kafam basmıyor zaten, yazmaya devam ediyorum içimden geldiği gibi. zaman zaman facebook ile kıyaslarım google'ı. Google nitelik açısından oldukça iyi face'e göre. face artık bir çöplük gibi; faydalı, zararlı ne varsa dolu. mideme kramplar giriyor face'i açtığım zaman. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkiside ayrı mecralar ama Google getirdiği kriterler ile kaliteyi artırıyor ve bir sıralama yapıyor en azından. Facebook veya diğer sosyal ağlar olduğu gibi kabul ettiği için seviye kötüye gidiyor. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  2. Aradaki farkları böyle okumak iyi geldi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Yıllar geçtikçe bayağı geliştirmiş Google SEO konusunu. Artık emek, istikrar ve özgünlük var. Eskiden hiç anlamazdım, uğraşmazdım zaten. Şimdilerde ise çok da bir şey yapmaya ve anlamaya gerek kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden daha çok uğraştırıyordu şimdi bir kaç detay bilerek yoluna devam edebilirsin. Teknoloji her alanda gelişiyor ve bilgiler çoğalıyor. İlerleyen dönemlerde bakalım nasıl gelişmeler olacak. Teşekkürle yorum için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.