Blogun Büyümesi İçin İçerik Planlama Nasıl Yapılır?

Share:
Blog-hedefleri-için-içerik-stratejisi

  Blog sayfasını oluşturmak için bir kaç fikir aldınız. Diğer blog sayfalarını incelediniz ve içeriklerinize uygun bir isimle blog sayfanızı oluşturdunuz. Uzun süreler içerikler eklemeye devam ettiniz ama herhangi bir içerik planlaması yapmayı düşündünüz mü? İçerik planlaması neden gerekir? Çünkü blog yazarlığı sadece kelimelerin ardı sıra dizilmesi ile oluşan paragraflar demek değildir. Oluşturduğunuz bu yazıları nasıl pazarladığınız ve sevilen blog sayfası olduğunuzdur. Blog yazarlığı için sabır kadar bu işe ilgili olmakta gerekir. Amaçladığınız büyüme ve kalıcı başarı için stratejiler üretmek ve bunun sonuçlarını beklemek zorundasınız.

  Her içerik yayına alınmadan önce detaylarıyla incelenmelidir. Eksikler düzeltilmeli ve gerekli eklemeler yapılmalıdır. Siz ne kadar önemserseniz gelen ziyaretçilerde o kadar önem verir. Blog planlaması yapmadan hızlı ve basit yazılar geçici şöhretler yaratır unutmayın. Yazılarınız güncel, eğitici ve sorunlara çözüm getiren kalitede olmalıdır. Ziyaretçi çekmek zordur ama gelen ziyaretçileri takipçi yapmak ve kalıcı olmasını sağlamak daha zordur. Bu nedenle içeriklerinizin stratejisine fazlasıyla önem vermelisiniz. Her blog yazarı başlarken kafasında ufak tefek planlama ile başlar ama zamanla beklediği geri dönüşü alamadığı için farklı yollara sapar. İçerik planlamasını ihmal eder ve her geçen gün eskiyi düzeltmek için çabalayarak geçer. Başarı istiyorsanız mutlaka stratejiniz ve planlarınız olmalıdır.

İçerikler İçin Strateji Nasıl Belirlenir?

  • Yorumlama ve anlatma yeteneğinize göre yazılarınızı uzun ve detaylı olabilir. Tam tersi kısa ama etkili yazılarda yazabilirsiniz. Burada önemli olan sizin koyduğunuz kurallardır. 
  • Ne zaman yazacağınız da içerik planlamasına girer. Haftada bir, ayda bir veya belirli günler gibi kendinize kotalar koyabilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız özgün olmak kaydıyla her gün içerik girmek daha iyidir. 
  • Yazıyı yayınladıktan sonra nasıl duyuracaksınız? Ben yazılarımı Facebook sayfamda ve Google+ sayfamda duyurmayı yeterli buluyorum. Bunların dışında diğer sosyal ağları kullanabilirsiniz veya reklam yaparak daha fazla kitleye duyurabilirsiniz. Örn; Facebook sayfasında bir gönderiyi öne çıkarmak için 5 tl harcadığınızda ortalama 2.000 ile 5.000 kişiye reklam yapmış olursunuz. Belirlediğiniz stratejiye göre kendinizi sıkmadan yazılarınızı farklı kitlelere ulaştırmanın önemli olduğunu unutmayın.
  • Trafik bir gün çok olur diğer gün az olabilir. Bu nedenle trafiği kalıcı hale getirmek için asıl yapılması gereken e-mail abonelerini veya GFC takipçilerini artırabilmektir. Güncel olmayan her blog sayfası hatırı sayılır bir aboneye sahip değilse trafik kaybeder. Bu kaybı ortadan kaldırmak için kendi kitlenize yönelmeniz daha iyi olacaktır. Çeşitli etkinlikler ve çekilişler ile abone kazanabilirsiniz. 

Başlangıçta Kısa Vadeli Hedefler Koymalısınız

  Büyüme gayesi olan her şirket gibi sizinde kısa, orta ve uzun vadeli planlarınız olmalıdır. Başlangıçta kısa ve ulaşılabilir hedefler koyarak motivasyon ve heyecanı zirvede yaşamak gerekir. Adımlar doğru atıldığında hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı ve ne kadar yolunuz kaldığını görebilirsiniz. Kısa vadede koyduğunuz hedefe ulaştığınızda çıtayı bir basamak daha yükselterek yeni hedefler belirlemelisiniz. Çok okunan ve çok kazanan blog olmak istiyorum diye yola çıktığınızda önceliğiniz çok okunan blog olmaya çalışmaktır. Çok kazanan blog olmak orta vadede ulaşacağınız bir hedef olduğu için kısa vadede böyle bir beklentiye girmek sizi başarısızlığa yöneltir.

  İlk başladığınızda kaliteli ve bir amaca hizmet eden içerikler paylaşmak ve bu içeriklere yorum almak ilk hedefiniz olmalıdır. Aynı dönemde 100, 500, 1000 gibi hedeflerle abone sayılarını artırmaya çalışmak gerekir. Diğer blog yazarları ile iletişime geçmeli ve misafir yazarlık yöntemini denemelisiniz. Misafir yazarlık ile hedeflerinize daha kısa sürede ulaşacağınıza garanti veriyorum. Takipçisi çok ve tanınmış blog sayfalarına hazırladığınız yazılar ile onların popülaritesinden faydalanırsınız.

  Her ulaştığınız hedef sizi yeni hedeflere yöneltir. Bu nedenle hedef koyarken yeni olduğunuzu veya merdivenin hangi basamağında olduğunuzu unutmayın. Başarı için adım adım ilerlemek gerektiğini unutmayın.

Kitlenizi Tanıyın ve İçeriklerinizi Hazırlayın

  Blog açarken hangi konularda yazacağınızı belirlemiştiniz. Hedeflediğiniz kitlenin beklentilerini ne derecede karşılıyorsunuz? Hangi içerikleri okuyor hangilerini sevmiyorlar bilmelisiniz? Aldığınız geri dönüşler ve yorumlar ile ne tür içeriklerin daha çok okunduğunu anlayabilirsiniz. Yazılarınız hangi eksikleri gideriyor? Bu şekilde kendinize sorduğunuz sorular ile harika içerikler üretebilirsiniz. Blog sayfasının sahibi siz olabilirsiniz ama yazı yayınlandıktan sonra okuyucuya aittir. Okuyucuyu ikna eden yazılar planladığınızda Google gibi arama motorları da size değer verir.

  İçeriklerinizden maksimum faydalanmak için çarpıcı bir başlık bulmalısınız. Blog Başlığının Seo Uyumuna Dikkat Edin. Okuyucuların fikirlerini paylaşabilmesi için yoruma açık olmalısınız. Pop up veya sabit formlar ile abone sayınızı artıracak hamlelerde bulunmalısınız. Aynı şekilde hem ziyaret süresini artırmak hem de diğer yazılarınızı okutmak için benzer yazıları listelemelisiniz.

İçerik Planlaması İçin Yazının Son Hali

  Makalenizi hazırladıktan sonra görsel veya video ile desteklenmelidir. Yazının sıkılmadan okunması için biçimsel hamleler yapmalısınız. Örn: Bir film tanıtımı yaparken fragman eklemediğinizde filmin konusu veya özeti çok dikkat çekmeyecektir. Yazınızı güçlendirmek için bazı bölümlerde eski yazılarınızdan faydalanmalısınız.

  İçeriğin kusursuz olması onun çok okunacağı anlamına gelmez. İçeriğinizi kitlenize sunduktan sonra daha geniş alanda yankı bulmasını sağlamalısınız. Sosyal medya hesapları bu girişim için en etkili yöntemdir. Bir çok sosyal ağda yazıyı tanıtmakla uğraşmayın. Kullanımını sevdiğiniz ve sık kullandığınız 2-3 tane sosyal ağ yeterli olacaktır. Blog sayfanızla entegre olmuş sosyal ağ seçildikten sonra yazınızı paylaşmalı ve kalan zamanda yeni içerikler üretmeye devam etmelisiniz. Düzenli ve istikrarlı bir blog olmak istiyorsanız üretmeli ve taslak yazılar oluşturmalısınız. Böylece hazırda yayınlamayı bekleyen yazılarınız olur ve bazı zamanlarda kurtarıcı görevi üstlenir.

Blogun Büyümesi İçin İçerik Macunu

  Aylık ayırdığınız belirli bütçeler ile trafiğinizi artırabilirsiniz. Blog sayfanız ile kazandığınız paranın bir kısmını blogunuzun gelişimi için harcamanız faydalı olacaktır. Ücretsiz ve etkili bir yol olan SEO yapılması gereken hamledir. Yeni başlayanlar için Seo yapmak doğru olmasa da ilerleyen dönemlerde başvurulması gereken çalışmadır. Yazılarınız boyut atladığında ve popüler olmaya başladığınızda farklı blog sayfalarında veya sitelerde yazınızdan bahsedildiğini göreceksiniz. Bu şekilde aldığınız trafikler zor ama kalıcı başarılar sağlar.

  Etkili ve kitlenizi kucaklayan türde hazırladığınız bir içerikle misafir yazarlık yapmalısınız. Aldığınız geri dönüşleri gördüğünüzde tekrar misafir yazarlık yapmak isteyeceksiniz. Google da gezinirken günde 5.000 ile 10.000 arasında ziyaretçisi olan blogları görmüşsünüzdür. Bu blogların çoğunun ortak noktası 1000+ aboneye sahip olmalarıdır. Kendi oluşturdukları kitle sayesinde günlük tekil hit olarak 5.000 kişinin büyük çoğunluğunu bu şekilde kazandıklarını unutmayın.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

9 yorum:

  1. Blog yazmaya başlayacaklar için bu tarz yazılar ciddi yol gösterici. Ben yazmaya başladığımda hiçbir şeyden haberim yoktu:) Çok araştırmadım da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğumuz sizin gibi araştırmadan başladık zaten. Şimdi bildiklerimizi paylaşmak ve yenilere yol göstermek görevimiz. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  2. Güzel bir yazıydı tekrar tekrar okunabilecek.
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, elimden geldiği kadar öyle olmasını istedim.

      Sil
  3. Ben de yapamıyorum strateji.Sağ olsunlar ortalama 1000 civarı gibi okunuyorum.Sanıyorum bana da yetiyor.Tabi ki önemli tavsiyelerdi.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1000 civarı okunma iyi sayılır tabi. Demek ki strateji olsa iki katı olacak:)

      Sil
  4. Yol gösterici bir içerik olmuş, kendimize de notlar aldık içerisinden emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş.
    Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.