"SEO" Kurallarına Göre Blog Sayfası Nasıl Açılır?

Share:
Adım-adım-blog-açmak

  Blog yazarlığı ile popüler olmak ve bunu iş haline getirmek çok kolay değildir ama ücretsizdir. Yıllardır blog ile ilgilenen birisi olarak günlük tutmaktan bahsetmeyeceğimi anlamışsınızdır. Belli kategoride yoğunlaşan ve yazdıklarıyla okuyucularına fayda sağlayan bir altyapı oluşturma çabasını anlatmak istiyorum. Blog yazmaya başladığınızda sosyal medya takipçileriniz artmaya başlayacak, tanınmaya başlayacaksınız ve belki de para kazanma tecrübesine sahip olacaksınız. Blog yazmaya başlamakla birlikte geçen zaman içinde her yazıda yeni şeyler öğrenecek ve üslubunuza kadar değişiklikler göreceksiniz. Bu yazımla amacım yeni başlamak isteyenlere bazı ipuçlarını ve neler yapması gerektiğini dile getirmek.

Blog Açmak Sizin İçin Neden Önemli?

  Blog açmadan önce bilmeniz gereken en önemli şey uzun soluklu bir macera olmasıdır. Neden blog açtığınızı bilmiyorsanız çok uzun sürmeden silmek zorunda kalabilirsiniz. Blog yazarak bildiklerinizi kayıt altına almak mı istiyorsunuz? Blog yazarı olarak popüler ve itibarlı biri mi olmak istiyorsunuz? Yazmayı seviyor ve yeni bir çevre edinmek mi istiyorsunuz? Yoksa asıl amacınız para kazanıldığını düşünmek mi? Eğer son soruya yönelik blog yazmaya karar verdiyseniz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Blog yazarak para kazanılıyor ama bunun için çaba göstermek ve kısacası hak etmek gerekiyor. Aklınızda böyle bir fikir varsa tavsiyem para kazanmayı unutun ve sevdiğiniz konuları hazırlamaya başlayın.
 Blog yazarak para kazanılır mı?
 En kazançlı reklam veren siteler

Blog Açmanın Maliyeti Nedir?

  Blog açmak ücretsizdir. Özellikle Blogger üzerinden açarsanız daha kolay olur. Sahip olduğunuz gmail hesabı ile Blogger servisi üzerinden ücretsiz blog açabilirsiniz. Kurulum ücretsiz ama temel bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Neden?
  • Alan adı almak isterseniz yıllık ücret ödemeniz gerekiyor. dogushakanyilmaz.blogspot.com yerine dogushakanyilmaz.com şeklinde alan adına sahip olmak daha profesyonel bir görünüm katar. 
  • Ücretsiz çok güzel blogger temaları var. Eğer kendinize özel bir tema ve detaylarını istiyorsanız belli ücret karşılığında buna sahip olabilirsiniz.
  • Yazılarınızın hemen indekslenmesi ve üst sıralarda çıkması için alacağınız SEO desteği için ücret ödeyebilirsiniz. Ücretsiz SEO çalışmaları için diğer yazılarımı okuyabilir veya Google'da araştırmalar yapabilirsiniz.
  Bana kalırsa hiç ücret ödemeden çoğu bilgiye arama motoru sayesinde ulaşabilirsiniz. Biraz emek vererek her şeyi kendiniz halledebilir ve blogunuzu iyi yerlere getirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey bloglar için yazılan içerikleri takip etmek ve uygulamaya çalışmak.

Blog Açarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  Blog açmaya karar verdiniz ve kurulum içi Blogger sayfasına giriş yaptınız. Nelere dikkat edeceksiniz? Blogunuzun konusunu önceden belirlemiş olmalı ve ona uygun olabilecek bir alan adı seçmelisiniz. Benim gibi kendi adınızla blog açmaktansa belirlediğiniz konu üzerine isim bulmanız daha faydalı olacaktır. Alan adını belirledikten sonra blogunuzun vitrini temanızı seçmeniz gerekir. Bu aşamadan sonra ilk yazınızı yayınlayarak araştırmalar sonucunda blog sayfanızı geliştirmeye devam edebilirsiniz.

  Konuyu belirlerken genel yazmaktansa bilgili olduğunuz kategorilere yönelin. Yemek tarifleri yazan bir blogun aynı zamanda teknoloji, magazin, film tanıtımları gibi her konuya değinmesi başarı getirmez. Mümkün olduğunca alanınızı daraltmalı ve çizgileriniz içinde başarıyı yakalamalısınız. Özellikle Teknoloji, Yemek tarifleri, Film tanıtım gibi konularda başarı yakalamak çok zordur. Hem rakipleriniz çok hem de sizden çok öndeler. Yeterli sabrınız ve bilgi birikiminiz varsa ekip çalışması ile başarı yakalanabilir. Bana sorarsanız aynı başlıklar altında yeni yazılar yazmaktansa kendi başlıklarınızı oluşturabileceğiniz farklı ve sizi yansıtan bir bloga sahip olabilirsiniz. Ben yazmayı seviyorum ve amacım çok okunması değil sadece edindiğim çevre için yazıyorum diyorsanız o zaman ziyaretçisi az ama takipçisi çok blog sahibi olabilirsiniz. Bu tarz bloglar ile dışardan ziyaretçi pek gelmez ama blog arkadaşlarınız ile daha sık paylaşımda bulunabilirsiniz.

  Blogspot uzantılı bir blog sayfasına sahip olmak istemiyorsanız hemen alan adı satın alıp blogunuza uygulamalısınız. Aksi halde ilerleyen zamanlarda alan adına geçerseniz istatistikleriniz silinebilir ve en baştan başlayabilirsiniz. Alan adınızı seçerken akılda kalıcı olması, sonuç odaklı, anahtar kelimenizin geçtiği ve kısa olması daha iyidir. Böyle bir alan adı bulduğunuzda geç olmadan ayarlarınızı yapmalısınız.

  Alan adı almanın diğer bir avantajı da para kazanma konusunda olmasıdır. Çoğu reklam firması blogspot gibi ücretsiz servislere reklam vermek istemiyorlar. Adsense almanız içinde en az 6 ay beklemeniz gerekiyor ve kabul edileceğinizin garantisi de yok. Bu nedenle kararınızı verirken bu durumu da dikkate alın. Toplamda nelere dikkat etmek gerekir diye sorulduğunda uyulması gereken kriterler SEO'dur.

Blogun Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

  Blogun görünen yüzü ve ziyaretçinin algısında kalacak en önemli kısım temanızdır. Blog açmak için hangi servisi kullanırsanız kullanın ücretsiz temalarından faydalanabilirsiniz. İlk başlarda işinizi görür belki ama yeterli olmadığını diğer blogları gezdiğinizde göreceksiniz. Eğer hedefiniz varsa her zaman rakiplerinizden daha iyisi olmak için uğraşmalısınız. Ücretsiz ve kaliteli bir çok tema bulabilirsiniz. Google da bu yönde arama yaptığınızda çok sayıda site çıkacaktır. BTemplates, Sora Templates gibi sitelerde çok sayıda ve mobil uyumlu temalar bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta kesinlikle mobil uyumlu olması ve blogunuzun kategorisine uygun seçmenizdir. Daha çok resim veya video mu paylaşıyorsunuz yoksa daha çok yazı olarak mı içerik giriyorsunuz. Kişisel mi yazıyorsunuz? Yoksa teknik bilgiler mi içeriyor yazılarınız? Bu ayrımları yaparak uygun temanızı bulabilirsiniz. Benzer kategorideki blogları inceleyerek tema konusunda yardım alabilirsiniz.

  Peki indirdiğiniz blog temasını kendi sayfanıza nasıl uygulayacaksınız? Blogger kumanda paneline giriş yaptığınızda Kayıtlar,İstatistikler,Yorumlar sekmeleri'nin yer aldığı bölümde Tema sekmesine tıklıyoruz. Şu an blog'da bulunan temanın görüntüsünü göreceksiniz.

tema-nasıl-yüklenir

  Hemen sağ üst köşede Yedekle/Geri Yükle bölümüne tıklıyorsunuz. Açılan kutuda dosya seç'e tıklayarak indirdiğiniz temayı işaretleyin ve kaydedin. Artık yeni temanızı yüklemiş oluyorsunuz. Temanızı kendinize göre uyarlamak için aynı sekmede temanızın görüntüsünün altında HTML'yi Düzenle bölümüne tıklıyoruz ve kodların yer aldığı alana geldiniz. Tavsiyem yeni temanız ile blogunuzu tarayıcınızın yeni sekmesinde açın ve düzenlemeniz gereken yerleri görün. İngilizce yazan yerleri düzenlemek için kodların yer aldığı alana tıklayarak CTRL+F yardımı ile İngilizce yazan yeri aratın ve Türkçesi ile değiştirin.

  Eğer blogunuza eklenti yani yardımcı bölümler eklemek istiyorsanız Blogger kumanda panelinden Yerleşim sekmesine tıklayın. Açılan bölüm sizin blogunuzun düzenleme alanıdır. "Gadget Ekle" butonlarına tıklayarak eklentiler ekleyebilir ve sürükleyerek yerlerini değiştirebilirsiniz. Gereksiz yere eklenmiş veya istemediğiniz eklentileri kaldırabilirsiniz. Temanızı seçerken veya seçtikten sonra sadeliğine, renk tonlarına, eklenti ekleyeceğiniz alanların yerleşimine ve içeriğinize uygun olmasına dikkat edin. Yoksa çoğu blog yazarı gibi sık sık tema değiştirip, blogunuzun istatistiklerini mahvedebilirsiniz. Yavaş yavaş araştırarak ilerlerseniz aynı şeyleri defalarca yapmaktan kurtulur ve hemen yazılarınızı yayınlamaya geçebilirsiniz.

Yazılar Nasıl Olmalıdır?

  Yazacağınız konuyu önceden belirlemiştiniz ama tıkandığınız yerlerde internetten araştırma yaparak yazınızı güçlendirebilirsiniz. Güçlendirmek derken kopyala-yapıştır yaparak değil kendiniz yorumlayarak güç katmalısınız. Sizin kopyaladığınız yazının size hiçbir karı olmayacağı gibi sıralamada sizi gerilere düşürür. Bu nedenle kendinize üslup belirlemeli, imla kurallarına dikkat etmeli, yazım yanlışlarına özen göstermeli ve özgün olmalısınız. Ayrıca blogu açtığınızda Kayıtlar ve Yeni Yayın'a tıkladığınızda açılan yazı alanı kullanımı çok basit ve güzeldir. Yazınızı ekleyip gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra yayınla demeden önce sağ tarafta etiketlere tıklamalı ve yazı ile alakalı genel etiketler vermelisiniz.

  Örneğin; Bir cep telefonu tanıtımı yapıyorsanız Teknoloji, Cep Telefonu gibi genel başlıklar vermeniz daha iyidir. Bu şekilde etiket vermekteki amacımız daha sonra benzer bir konu olduğunda aynı kategori altında toplanabilmesidir. Böylece benzer yazılar eklentinizi kullanırken ilişkili olan yazılar görünür. Blog Yazılarını Nasıl Etiketlemeliyim? Etiket Nasıl Silinir?

  Program Yap bölümü yazınızı başka bir tarih ve saatte otomatik yayınlamanızı sağlar. Gün içinde vakit bulamıyorsanız dilediğiniz gün ve saati seçerek yazıyı yayına alabilirsiniz.
Bağlantılar bölümünde yazınıza verilen url yer alır. Hiçbir şeye dokunmazsanız otomatik olarak kalıcı bağlantıyı kendisi verir. Ama isterseniz bağlantılara tıklayıp özel kalıcı bağlantı yazan yere tıklayarak elle istediğiniz url ismini girebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Türkçe karakter kullanmamanızdır. https://.../blog-nasl-aclr? şeklinde url olmasındansa https://.../blog-nasil-acilir? şeklinde yazmanız daha makbuldür.

yazı-alanı-nasıl-olmalıdır

  Arama Açıklaması bölümü yazınızın arama sonuçlarında görünen kısmıdır. Buraya bilgiler girerek yazının arama sonuçlarındaki varlığını kuvvetlendirirsiniz. Buraya gireceğiniz bilgiler için yazdığınız yazıyı Google da aratarak benzer sonuçlardan faydalanabilir veya Google Trend yardımı ile anahtar kelimenin araştırmasını yapıp ona göre çıkışta olan sonuçlara göre bilgiler girebilirsiniz.

Yeni Başlayanlara Çok Önemli Seo Önerilerim

* Blog açmadan önce bilgili olduğunuz konuları seçerek uzun soluklu olun.
* Blog içi yazıları konu seçiminize göre yayın.
* Paragrafları kısa tutmaya çalışın. Uzun ve sıkıcı paragraflar daha az okunur.
* Başlık etiketlerini kullanarak hem SEO için hem de kullanıcı için düzen sağlayın.

yazı-içinde-başlık-verme

* Yazılar içinde listeler yapın. Okuyucular bu şekilde hazırlanmış yazıları daha çok okur. 10 adımda blog açmak, 15 adımda yakıt tasarrufu gibi yazıları listeleyebilirsiniz.
* Kaynak göstererek alıntılar yapın. Kopyala-yapıştır şeklinde değil sadece yazdıklarınızı güçlendirmek için kaynak gösterebilirsiniz.
* Özgün görseller kullanın. Tasarımlar yaparak yazınızı diğerlerinden farklı kılın. Görsellerde aynı resimleri kullanmaktansa yeni görseller yüklemek faydalıdır. Yardım olması için kullandığım bu sitelere göz atabilirsiniz. Fotolia, Unsplash, Fotor
* Resimleri düzenlemek için Canva, Pickmonkey sitelerini kullanın.
* Blogu açtıktan sonra yazıları yayınlama konusunda istikrarlı olun. Kendinize düzen oturtun ve güncel kalmaya çalışın. Siz yazıları düzenli aralıklarla ekledikçe alacağınız geri dönüşler ve internet'te edineceğiniz yer daha sağlam olur.
* Sosyal platformları kullanarak ilgili yerlerde göstermeli ve yazılarınızın paylaşılmasını, beğenilmesini sağlamalısınız. Bu size ücretsiz backlink sağlar.
* Yazı ve başlık font ayarları ve imla kuralları önemlidir.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Hiç yapmadığım bir işlem. Bundan sonra da sanırım hiç yapacağım bir şey değil.Ama bilmek güzel :)

    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendinizi nasıl iyi hissediyorsanız öyle yapın tabi. Belki ilerde lazım olur..Teşekkürler yorum için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.