Eski Görünümleri İle Şaşırtan Popüler Siteler

Share:
web-sitelerin-ilk-halleri
Popüler Sitelerin Eski Görünümleri

  Günümüzün en çok ziyaret edilen ve en çok kazanan şirketleri olarak değerlendiren popüler web sitelerinin eski hallerini hatırlıyor musunuz? İlk çıktıklarında da şimdiki kadar iddialı ve başarılı siteler miydi? Facebook, Twitter, Google,Wikipedia gibi sitelerin geçmişlerine bakmak ve nerelere geldiğini görmek başarının tesadüf olmadığına ispat olabilir. Artık her şey o kadar kolay ulaşılabilir ki sadece cep telefonunuzla bile istediğiniz uygulama ve web sitesine giriş yapabiliyorsunuz. Alt yapıları, eklentileri ve eriştikleri profesyonellikle inanılmaz başarılı bu sitelerden bir kaç tanesinin çocukluğuna inmek motive edici olabilir. Bu siteler tarih itibariyle 1990 yılına kadar uzanacaktır.

1 ) Google 1996 Yılı
google-eski-görünüm
 Google en popüler arama motoru olarak bugün dünyanın en büyüğüdür. İlk çıktığı zamanlarda bile şimdiki halinden çok farklı değilmiş. Gelişen teknoloji ile beraber eklediği özellikler ve satın aldığı şirketlerle herkesin hayranlık duyduğu küresel bir başarıya imza attı. Milyonlarca kullanıcısı ve milyarlarca kullanım kapasitesi ile hemen herkesin yer aldığı bir girişimdir. En güvenilir ve en aranılan site olarak tarihe altın harflerle adını yazdırmış şirkettir. Biz yazarlarında çok sevdiği ve her yazısında Google arama motorunu düşündüğü bir geçektir.

2 ) Facebook 2004 Yılı
facebook-eski-görünüm

  Başarı öyküsü olarak kabul edilen adına filmler yapılan bir diğer girişim Facebook'tur. Facebook kuruluş amacı ile çelişen ve hızla büyüyen ilk sosyal ağlardan biridir. Kurulduğu ülkede üniversiteler arasında iletişim sağlamak amacındayken yaşanan hızlı gelişmeler sonucunda kısa zamanda küresel bir başarıya imza attı. Her yıl kendini katlayarak büyüyen facebook bugün 1 milyara yakın üye sayısı ile liderliğini koruyor. Kurulduğunda adı "The Facebook" olarak düşünülmüştü.

Özetle Yaşanan Gelişmeler:

  •  2004 yılında Harvard üniversitesinde kuruldu ve eklenen duvar özelliği ile kısa zamanda 1 milyon üye sayısına ulaştı. 
  •  2005 yılında fotoğraf ekleme özelliği ile çok beğenildi ve 5.5 milyon üye sınırını aştı. 
  •  2006 yılında not ekleme ve haber kaynağı gibi özellikler ile kitlesini genişleteceğinin sinyallerini verdi ve 12 milyon üyeye merhaba dedi. 
  •  2007 yılında mobil facebook gelişmeleri ile Microsoft'un dikkatini çekti. Microsoft bu yıl içinde sadece %1,6 hisse için 240 milyon dolar ödedi. Üye sayısı artık 50 milyon olmuştu. 
  •  2008 yılında sohbet özelliği ve ilk uygulaması ile kullanıcı sayısını katlamaya devam etti. 100 milyon kullanıcısı ile Farm Ville çılgınlığı yaşayan Facebook hızla büyümeye devam ediyordu. 
  •  2009 yılında tanıştığımız "like" özelliği ile herkesi kendine bağlayan sosyal ağımız 350 milyon kullanıcının kalbini kazanmıştı. 
  •  2010 yılında yılın adamı seçilen Mark Zuckerberg ve sahibi olduğu sosyal ağ 500 milyon üye ile yılı bitirdi. 
  •  2011 yılı biterken 800 milyon üye ile dünyanın en büyüğü olan Facebook yaptığı değişikliklerle popülerliğini sürdürmeyi planlıyordu. 
  •  2012 yılında yaşanan mobil gelişmeler ile birlikte üye sayısı 1 milyarı aştı ve dünyanın en çok ziyaret edilen sitesi seçildi. 
  •  2013 yılında artık olgunlaşma evresini tamamlayan Facebook sadece sosyal ortam olmaktan çıktı ve reklamcıların, büyük markaların büyümek istedikleri mecra haline geldi. Bu tarihten itibaren hem kazancını hem de üye sayısındaki başarısını sürdürmeye devam etmiştir. İnternet denilen bu alemde Facebook olmadan hiçbir şey yapılamayacağı anlaşılmış oldu. 

3 ) Youtube 2005 Yılı
youtube-eski-görüntüsü

  Youtube bugün milyonlarca video ile izlenme rekorları kıran bir sitedir. Öyle gelişmeler göstermiştir ki kendi sektörünü yaratmıştır. Her gelişen büyük siteler gibi kurulduğunda bu hedeflerden çok uzaktaydı ve bu aşamalar hayal bile edilemezdi.

Kısaca Tarihsel Gelişimi:

  Merkezi San Bruno şehrinde bulunan video paylaşım sitesidir. 2005 yılında 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur. 2006 yılında yaşanan gelişmeler ile 65.000 video yüklendiği ve 100 milyon video görüntülendiği açılandı. Siteye yüklenen içeriklerin 4'te 3'ü ABD dışından yükleniyor. İlk yıllarında 800 milyon ziyaretçiye ulaşan Youtube şimdilerde aylık 15 milyar ziyaretçiye sahiptir. İlginç olarak gördüğüm şeylerde var. Youtube arama alanına "Use the force luke" yazarsanız site içerikleri fare imlecini takip edecektir. Aynı şekilde arama alanına "Do the harlem shake" yazarsanız içeriklerin harlem shake yaptığını görürsünüz.
  Ayrıca Youtube da her gün 1 milyar saat video izlendiği tespit edilmiş. Youtube sitesinin ilk videosu 24 Nisan 2005 tarihinde Türkiye saati ile 06:27' de Amerika'dan yüklendi. "Hayvanat Bahçesindeyim" başlığı ile 18 saniye süren bu video kuruculardan Jawed Karim tarafından yüklendi.

4 ) Wikipedia 2001 Yılı
wikipedia-ilk-görüntüsü

5 ) Msn 1995 Yılı
msn-eski-hali

6 ) Apple 1996 Yılı
apple-kuruluş-görünümü

7 ) Amazon 1995 Yılı
amazon-sitesinin-ilk-hali

8 ) Twitter 2006 Yılı
twitter-ilk-yıllar

9 ) Yahoo 1995 Yılı
yahoo-arama-motoru-eski-hali

10 ) Hepsiburada 1998 Yılı
hepsiburada-geçmiş-görüntüsü

11 ) Sahibinden 2000 Yılı
sahibinden-ilan-sitesi-eski-hali
12 ) Turkcell 2000 Yılı
turkcell-eski-web-görünümü

13 ) Mynet 2000 Yılı
mynet-portalın-eski görünümü

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

16 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler internet sitelerine de yansımış.

      Sil
  2. Evet, Arif Öztürk'ün yukarıda yazdığı gibi "vay be!" dedirten bir yazı. Kısa süreler içinde ne kadar değişmişmeğer çok şey.
    Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamlı gözümüzün önünde olduğu için fark etmiyoruz ama aslında devamlı değişiyoruz. İlgimi çektiği için ben listeyi bir araya getirmeye çalıştım sadece gerisi geçen yıllara ait |o| Teşekkürler

      Sil
  3. Bakalım bizim bloglarımız nasıl bir hal alacak :)

    YanıtlaSil
  4. eyh gidi günler :( sahibinden çok fenaymış yalnız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternetin yaygın olmadığı yıllar..Facebook'a 2006 yılında üye olduğum için gelişmelerini biliyorum..Zaman içinde gelişim ve değişim göstermeyenler kayboluyor. Teşekkürler

      Sil
  5. harika bir ilerleme söz konusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurumsal firmalar olunca ilerlemeler büyük çaplı oluyor tabi.

      Sil
  6. Büyük değişim, şaşırtıcı gerçekten.

    YanıtlaSil
  7. eski web tasarımlarının wikipedi sayfasına benzerlikleri çok dikkat çekici..hatırlatma için sağolun..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceden daha çok metin içerikler varmış..Kaderleri benzemesin:)

      Sil
  8. Mynet' i hatırladım. Ücretsiz mail adresi vermesine çok şaşırmıştım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar myneti çok kullanırdım..Özellikle reklam ortaklığında..Şimdi bütün siteler hızlı ve güzel görünüme sahipler.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.