Arama Sonuçlarında Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

Share:
üst-sıralara-çıkmak-için-ipuçları

  Blog yazılarınızın daha çok ziyaretçi çekmesi ve yazıların daha çok okunması için ilk sıralarda yer almanız gerekir. Google da üst sıralara çıkmak için neler yapılmalıdır? Arama motorlarında ilk sayfayı hedeflemek için yöntemler nelerdir? gibi soruların cevabını bu yazıda ve içeriğinde paylaştığım linklerde bulabilirsiniz.

  Söylenenlere göre Google arama motorunun uyguladığı ve sıralamalara etki eden 200 kriter var. Daha önceki yazımda 41 önemli kriteri derlemiştim. Google da 41 Sıralama Yükseltme Kriteri bağlantısına tıklayarak yazıyı okuyabilirsiniz. Bu yazıda ise değinmediğim ve önemli bulduğum diğer kriterlerden bahsetmek istiyorum. Bu kriterlerin hepsi ne kadar doğru belli değil ama SEO uzmanlarının tahminleri ile birlikte kanıtlanmış bilgilerde barındırıyor. Emeklerinizin tam karşılığını almak için rakiplerinizden ayrılmanın tabi ki bazı yöntemleri olacaktır. Bu nedenle verilen kriterleri uygulayarak daha başarılı yer edinebilirsiniz.

Arama Sonuçlarında Üst Sıralara Nasıl Çıkılır?

1)  Ülke Uzantısı: Domain adresiniz ülke uzantısı ile bitiyorsa ilgili ülkedeki sıralamasında olumlu fayda sağlarken dünya çapında gelişim için bir adım ileriye götürmez. Hedeflediğiniz alan çok önemli nerede yükselmek istediğinize önceden karar vermelisiniz.

2)  Anahtar Kelimeyle Başlayan Başlık: Tahmin edilen ama çoğu blog yazarı tarafından pek dikkat edilmeyen konudur. Anahtar kelimeyle başlayan bir başlık, anahtar kelimenin sonlarda kaldığı başlığa göre daha avantajlıdır. Üst sıralara çıkmak için önemli bir ipucudur.

3)  Anahtar Kelime Sıralaması: Arama motorunda anahtar kelime ile arama yapan birinin sonuçlarda sağladığı tam eşleşme, farklı sıralanan anahtar kelimelere göre daha üst sıralarda görünür. Bu nedenle anahtar kelime araştırması yapmak ve doğru sıralamak çok önemli bir paya sahiptir.

4)  Verilen Linkin Kalitesi: Güvenilir ve otorite haline gelmiş sitelere link vermek önemlidir. Çoğu blog yazarı link vermek konusunda cimri olsa da Google göründe faydalı algılanır.

5)  Toptan İçerik: Sayfadaki içeriğin orjinalliğinin sorgulandığı önemli bir kriterdir. Eğer içerik daha önce indekslenmiş başka bir sayfadan kopyalanmış ise onun kadar iyi bir sırada olmayacak ve kopyalanan yazının destekleyici indeksi olarak kalmak zorunda olacak.

6)  Kırık Linkler: Bir sayfada çok fazla kırık link olması o sitenin güncel olmadığı ve terk edilmiş olduğu bilgisini verir. Google bir sitenin ana sayfasının kalitesini belirlerken kırık linkleri göz önünde bulundurur. Kırık link, verilen bağlantının sizi istenilen sayfaya götürmemesi sonucudur. Kırık link sorgulamak için brokenlinkcheck servisini kullanabilirsiniz.

7)  Sayfa Kategorisi: Sayfanın bağlı bulunduğu ve daha çok ilgili olduğu sinyalini veren kriterdir. Bir başka sitenin aynı kategoride daha az ilgili olması durumunda üst sıralara çıkma şansınız artacaktır.

8)  Site Haritası Önceliği: Bir sayfada sitemap.xml site haritasının kullanılması önceliği etkiler ve sıralamada olumlu katkı sağlar. Site haritanızın olması botların sitenizi daha hızlı indekslemesi için kolaylık sağlar.

9)  İletişim Sayfası: Google Quality Document'da belirtilen bilgiye göre yeterli seviyede "İletişim" bilgileri olan siteler öncelikli oluyor. Hatta iletişim bilgilerinizin "Hakkımda" sayfası gibi kimdir bölümüyle eşleşmesi durumunda katkısı daha fazla oluyor.

10)  Sayfa Sayısı: Bir sitedeki sayfa sayısı kalitesine bakılmaksızın güvenilirliği olumlu etkiler. Ekleyeceğiniz sayfalar büyük site mi yoksa zayıf site mi olduğunuz konusunda kaynak sağlar.

11)  Site Haritasının Olması: Bir üst madde de sayfa sayısının öneminden bahsettim. İşte o sayfalar içinde en önemlilerinden biri olan site haritasıdır. Bu sayfa sayesinde daha hızlı ve mükemmel bir indeksleme sitenizi bekliyor olacak.

12)  Wikipedia Sayfalarından Alınan Linkler: No follow olsa bile pek çok otoriteye göre wikipedia'dan alınan linkler sıralamadaki yeri etkileyen bir yöntemdir.

13)  Karşılıklı Linkler: Eskiden blog yazarları ile aramızdaki münasebet link değişimi ile sınırlıydı. Kriterlere bakılırsa aşırı link değiş tokuş etmek zararlıdır ve kaçınılması gerekir.

14)  Link Alınan İçeriğin Kelime Sayısı: 1000 kelime ile hazırlanmış bir içerikten alınan link, 50 kelime ile sınırlandırılmış bir içerikten alınan linkten her zaman daha değerli olacaktır.

15)  Direkt Trafik: Google kullanıcıların bir siteyi ziyaretini ve takip niteliğinde geri dönüşlerini algılamak için Chrome verilerinden faydalanır. Direkt trafiği fazla olan siteler üst sıralara çıkmak için daha avantajlıdır.

16)  Google+ Topluluğu: Kendi Google+ çevrenize eklediğiniz siteler ve yazarlar daha üst sıralarda gösterilir. Ne kadar çok kişinin çevresine dahil olursanız o kadar faydalı olur.

17)  Facebook Paylaşımları: Doğal yoldan backlink sağlamak konusunda benzerlik gösteren facebook paylaşımları, aldığınız facebook beğenilerine göre daha etkilidir.

18)  RSS Üye Sayısı: Google popüler ve her yazarın hedeflediği "Feedburner" servisinin sahibi olduğundan belki de üye sayısı arttıkça popülerlik ve marka sinyali olarak algılar ve üst sıraları görmenizde yardımcı olur.

19)  Meta Etiket Spamlama: Oluşturulan meta etiketi anahtar kelimeyle doldurabilirsiniz. Sayfanızın başlığı, açıklaması ile uyumlu olmayan kandırmaya yönelik anahtar kelime yoğunluğu sıkıntı yaratır.

20)  İlgili Domainden Link Alma: Sitenizle alakası olmayan sayfalardan alınan doğal olmayan linkler aşırıya kaçıldığında şüpheli durumuna düşersiniz.

  Daha sıralanması gereken çok sayıda kriter olmasına rağmen uygulamanız gereken en önemlileri yazmak istedim. Bu yazım ve içinde verdiğim linkler dışında Google da ilk sayfaya nasıl çıkılır yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Bu arada yapacağınız değişiklikler için hemen sonuç almayı düşünmeyin. Arama motorlarına süre verin ve örümceklerin sayfanız hakkında güncellemesini bekleyin.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

20 yorum:

  1. SEO ile ilgili ipuçlarınızı merakla takip ediyorum. Emekleriniz için teşekkürler. Elbette hepimiz google da bulunabilir olmak istiyoruz. Ama bazen de kendimi google için yazıyormuş gibi hissedip rahatsız oluyorum. O zamanlarda da anahtar kelime falan dinlemeyip aklıma geldiği gibi yazıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben işin mantığını göstermek istiyorum aslında..Doğru olan google için değil ziyaretçiler için yazmaktır. Sadece istediğimiz gibi yazdıktan sonra bazı detaylara dikkat etmek yeterli.

      Sil
  2. Bu bilgiler çok işime yarayacak ama hepsini uygulayabilir miyim? Sanmıyorum, çünkü işin içine girdikçe daha çok teknik istiyor bazılarını da yazının motivasyon ve doğallığını etkilediği için çok üstünde durmuyorum. (örneğin anahtar kelime, başlık, kelime sayısını çok ön planda düşünerek hazırlanan bir yazı kurumsal blog yazısı gibi geliyor bana) Yamayı, araştırmayı seviyorum, zaman ayırıyorum ama trafiğim düşük, belki niş bir blog olmamak ya da üşendiklerimin sonucu. Asıl hedef google ın ulaşatıracağı kitle olmalı, geniş ve çeşitli bir okur profili. Zaman içinde sağlam bir kimlik oluşur diye düşünüyorum. Yazınız faydalı oldu, teşekkürler, selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niş blog olmak neye hizmet ettiğin açısından önemli..Trafiği çok dert etmemek lazım çünkü beklemediğiniz anda bir artışa şahit olabilirsiniz. Özgün olmaya ve düzenli aralıklarla içerikler eklemeye devam etmek gerekir. Hepimizin ayrı bir havası ve ziyaretçiler üzerinde etkisi vardır. Teşekkürler yorum için

      Sil
  3. Çok önemli bilgiler vermişsiniz gerçekten teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Seo konularında ustalaşmak gerekiyor, google words 100 tl karşılığında sizi yükseklere çıkarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para harcandığında iyi sonuçlar almak mümkün ve daha iyi sonuçlar almak için para harcamakta gerekiyor aslında.

      Sil
  5. Çok faydalı bir yayın olmuş, teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanışlı bilgiler vermeye çalışıyorum. Yorumunuzla değer kattınız.

      Sil
  6. Yararlı bilgileriniz için tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşım için teşekkür ediyorum. Ancaak başıma büyük iş çıkarttınız :))
      Kırık link taraması yaptım. Brokenlinkcheck sitesi ücretsiz olarak 3000 kayıt tarıyormuş. 11 kırık link buldu. Bir kısmını düzelttim. Gerisini sonraya bıraktım. Bu sadece yazılara verilen linklerin taratılmasından çıkan sorunlardı. Resimleri ve videoları taratsam karşıma neler çıkacak kimbilir.
      Tekrar teşekkürler :)

      Sil
    2. Biraz iş çıkmış ama daha iyi olması için her şey..Sorunları hallettikçe daha mutlu olacaksınız :)

      Sil
    3. Özellikle "Kötü Komşu" ismi verilen linkleri silmek kendimi iyi hissettirdi. :)

      Sil
    4. Bende epeydir kırık link kontrolü yapmıyordum. Yorumunuzdan sonra baktım 7 tane kırık link varmış, düzelttim:)

      Sil
  7. İşin teknik kısmı bir tarafa ama güncel konular hakkında yazılar yazmak çok etkiliyor sıramadaki yeri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncel konularda yazan genel bloglar özgün kaldığı ve backlinklere dikkat ettiği sürece daha avantajlı oluyor.

      Sil
  8. Faydalı bilgiler. Teşekkürler :-bd

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.