Html Nedir? Basit Anlamda Html Kodları

Share:
temel-html-kodları
Basit anlamda HTML

  Blog yazarlığının her aşamasında az veya çok bir şekilde kodlarla muhatap oluyoruz. Hepimiz aynı derecede bilmesekte hazır kodlar veya temel düzeyde bilgi ile idare ediyoruz. Ne kadar zor olsa da temel anlamda bazı kodları öğrenebiliriz. Kendi adıma konuşmam gerekirse kodlardan çok anlamıyorum ama neyi nasıl düzelteceğimi aşağı yukarı biliyorum. Bu kodlarla ne kadar sık karşılaşırsanız o kadar çok alışıyorsunuz. Kendinize deneme amaçlı blog açarak üzerinde kodlarla oynamak belki yardımcı olabilir.

Html nedir? Html Kodları ile bağlantılar nasıl yapılır? Temel html kodları
  Html, Hyper Text Markup Language'nin kısaltmasıdır. Html ile kodlama ve metinlere çeşitli anlamlar yüklenir. Bu kodlar ancak web tarayıcılar (Google Chrome, Firefox, İnternet Explorer, Safari) tarafından görüntülenir. Dosyaları yazdığınızda uzantıları genellikle hmtl veya htm'dir. Yeni başlayanlar için bilgisayarınızda not defteri üzerinden yazılabilir. Ancak bu dili kodlayabilmek için html, xhtml ve xml gibi dillerin işlevlerini ve nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Bu kodlar < ile başlar > ile de biter. Örneğin: Html kodu içinde özellik belirtilecekse tırnak işareti arasında gösterilir. <body bgcolor="black"> kodu ile sayfanın arka plan rengini siyah olarak seçmiş oluruz.

Temel Html Kodları

  Kodlar < ile başlar > ile de biter. Kodlar başladığı ve bittiği zaman olmak üzere iki kere yazılır. Bitiş kodu başlangıçta yazılan kodun aynısını "/" sembolü ile bitirmektir. </br />, </hr />
<b> kalın yazmak için kullanılır ve blod kelimesinin baş harfinden oluşur. Bitiş sembolü </b> şeklindedir. Bu kod <B> şeklinde büyük harfle de kullanılabilir ama W3C standartları gereği küçük harfle kullanımı tercih edilir.
Html kod oluştururken karşınıza çıkan bir iskelet vardır. Bu html kod iskeleti olmazsa olmazdır. Şöyle ki;
  <html>

  <head>

  <title>Sayfa Başlığınız</title>
  (Meta etiketler, CSS dosyası, Scriptler)
  </head>
  <body>
  (Diğer tüm kodlar buraya yazılır)
  </body>
  </html>
  • Başlık kodu ingilizce head kelimesinin baş harfinden oluşur. Html dilinde 1'den 6'ya kadar boyutlandırılır. <h1> en büyük başlık kodunu, <h6> en küçük başlık kodunu temsil eder. 
  • Paragraf kodu <p> ile başlar ve </p> ile sonlandırılır. 
  • Satır atlayarak boşluk oluşturmak için </br> komutundan faydalanılır. Bu kodu alt alta ne kadar sıralarsanız o kadar boşluk oluşturmuş olursunuz. 
  • Bir yazıyı ortalamak istediğimizde merkezde toplamak için ingilizce "center" kod özelliğinden faydalanılır. <h1 align="center"> Sayfanın ortasında görünecek başlık</h1> 
Önemli: align özelliği h, div, td, p gibi kodlarda desteklenen sayfa düzenidir. Aynı şekilde "center" yerine "left, right" olarak da yazılabilir.
  • <b> kalın yazmak </b>, <i> sağa yatık (italik) yazı </i>, <u> altı çizili yazı </u>, <strike> üstü çizili yazı </strike>, <big> büyük yazı </big>, <small> küçük yazı </small>, <div> dökümanda bir bölümü temsil eder </div>, <blockqoute> alıntı yapmak </blockqoute>, <button> buton eklemek </button>, <img> resim eklemek <img />, <ul> madde işaretli liste </ul>, <textarea> metin kutusu </textarea>
Html Bağlantılar Nasıl Yapılır?

  Bir html belgesinde bağlantı işlemini <a href="adres"> koduyla yapılır. Bu kodu yazılarımızda bağlantı verirken çok kullanırız ama yapısını tam olarak bilmeyiz. Hangi yazımıza veya kelimeye link vereceksek ortaya alarak </a> kodu ile bağlantıyı sonlandırırız. <a href="yönlendirmek istediğiniz link"> Yönlendirdiğiniz yazı başlığı </a> şeklinde örneklendirebiliriz. Bağlantılarınızı verirken http:// kodu ile başlamayı unutmayın.
  • Verdiğiniz bağlantının yeni sekmede açılmasını istiyorsanız target="_blank" kodunu eklemelisiniz. Yani <a href="Yönelndirilen web adresi" target="_blank"> Yönlendirilen yazı başlığı</a> şeklinde tamamlanır. Eğer hiç uğraşmayayım tüm linkler yeni sekmede açılsın diyorsanız Tüm linkler otomatik yeni sekmede açılsın yazımı okuyabilirsiniz. 
  • Bağlantı verdiğiniz metinin üzerine geldiğinde açıklama görünsün istiyorsanız başlık yani title eklemeniz gerekiyor. <a href="Yönlendirilen web adresi" target="_blank" title="açıklama"> Görüntülenecek başlık</a> şeklinde tamamlarsanız verdiğiniz bağlantı yeni sekmede açılmış olur ve üzerine mause ile geldiğinizde verdiğiniz açıklama okunur.
Html ile Buton Oluşturma

  Ekleyeceğiniz basit bir kod ile çok şık olmasa da kullanışlı ve blogu yavaşlatmayan bir buton oluşturabilirsiniz. Bu butonlar ile tema tanıtımı yapabilirsiniz. Link verirken buton şeklinde kullanarak dikkat çekebilirsiniz. Buton oluşturmak için eklenecek kod şöyledir; 
<button type="button">Buton</button> 
şeklindedir. Bu koda link ekleyerek yeni sekmede açmak için yapılması gereken şöyledir; 
<a href="http://dogushakanyilmaz.blogspot.com/"><button type="button">Buton</button></a>

şeklindedir.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. faydalı bilgiler..elinize sağlık..aslında "yorumlara nası resim ve video ekleyebileceğimiz" konusunda biraz sıkıntılıyım..bu konuda bi bilginiz var mı? nası ekleyebileceğiz,ben bi türlü bulamadım bunun çaresini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Teşekkürler yorum için, yorumlara nasıl resim veya video eklenir bilmiyorum ama biraz araştırayım belki bulurum..Bilen varsa da yorum yapabilir..

      Sil
    3. Video ve resim ekleme yöntemini buldum ve denedim çalışıyor..Bunu yazı olarak cumartesi günü paylaşırım..

      Sil
    4. tamam,beklicem..bi aksilik olmazsa bakar,dener ve yorumumu yaparım..ilgilendiğin için teşekkür ederim..

      Sil
  2. Hepimizin kafasını karıştıran kodlar:)) Biraz anlasam da hala çözmüş değilim:)

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.