Hemen Çıkma Oranı Nedir? Neden Önemlidir?

Share:
Hemen-çıkma-oranı-nasıl-düşürülür

Hemen çıkma oranı nedir? Hemen çıkma oranı nasıl düşürülür? Sayfada geçirilen süre nasıl arttırılır?
  Hemen çıkma oranı ile alakalı olarak blog sayfasında geçirilen süre nasıl artırılır? hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz. Bu yazıda ise neden önemlidir ve bu oranı etkileyenler neler olabilir açıklamalarını okuyacaksınız. Öncelikle tanım yaparak devam edersek;

Hemen Çıkma Oranı Nedir?: Ziyaretçilerin arama motorlarında paylaştığınız herhangi bir içeriğe tıklayarak blog sayfanızı ziyaret etmesi ve fazla kalmadan çıkmasıdır. Bu oranın amacı ziyaretçileriniz sadece geldiği içerikle mi yetiniyor yoksa diğer yazılarınızı da okuyor mu? bunu ölçmektir. Yani kısaca ziyaretçi ile blogunuz arasında kurulan bağın istatistiğidir. Tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi yoluyla hesaplanır.

Hemen Çıkma Ortalamaları: Her blog sayfası veya kurumsal siteler aynı çıkma oranlarına sahip olmaz. Sektörüne ve kategorilerine göre ziyaretçilerde bir albenisi vardır. Yani bazı durumlarda siz ne yaparsanız yapın e-ticaret siteleri kadar ziyaretçileri tutamazsınız. Ücretsiz blog sayfası da kursanız ücretli bir sitede hazırlasanız avantajlı olacağınız konular şöyle oranlara sahip. Haber ve içerik siteleri %40-60 oranında, kurumsal siteler %30-50 oranında, bloglar %70-90 oranında, e-ticaret siteleri %20-40 oranında hemen çıkma oranlarına sahipler. Bu rakamlar Dünya ortalaması olsa da yapacağınız düzenlemelerle kendi alanınızda daha başarılı olabilirsiniz. İçerikleriniz ne kadar kaliteli olsa da bir hizmet satışı veya ticari amacınız yoksa hemen çıkma oranı hedefiniz %60' larda kalabilir.

Hemen Çıkma Oranı Neden Önemli: Bu oran ile sahip olduğunuz blog veya site hakkında bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Google analytics ile hangi yazılarınızda ne kadar süre geçirilmiş bunu öğrenebilirsiniz. Bu şekilde öğrendiğiniz bilgilerle neden hemen çıkıyorlar araştırabilirsiniz. Yazıda imla hataları mı çok fazla? Yazının içeriği ile girilen başlık birbirini desteklemiyor mu? Eklediğiniz reklamlar mı acaba ziyaretçiyi kaçırıyor? gibi tahminlerde bulunabilirsiniz. Blogunuzun genel olarak hemen çıkma oranına baktığınızda süre %70'in üzerinde ise anasayfayı, eklediğiniz sayfaları, eklentileri gözden geçirmelisiniz. Blogunuzun temasının mobil uyumlu olmasına ve kullanıcılar için sorunsuz çalıştığını test etmelisiniz. Blog sayfanızla veya sitenizle başarı yakalamak için hemen çıkma oranı en önemli istatistiktir. Sizi doğru şekilde yönlendirecek ve eksiklerinizi düzeltmenizde faydalı olacak orandır. Kurduğunuz blog veya sitede hangi konuya odaklanacağınızı belirlerseniz ziyaretçilere dolu dolu bilgiler sunarak hedeflediğiniz kitleyi daha çok etkilersiniz.



Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?: Site içi linkleme konusunda daha bonkör davranmalısınız. Şöyle ki yazınızı destekleyecek ve anlaşılmasını sağlayacak eski yazılarınızın linklerini paylaşın. En fazla 4-5 eski yazı ile yeni yazınıza yardımcı olabilirsiniz. Böylece ziyaretçileriniz paylaştığınız bir içeriğe geldiğinde diğer yazılarınıza da yönlendirmiş olacaksınız. Böylece sayfada geçirilen süreye olumlu katkı sağlayacaksınız.

  Site veya blog sayfanız hızlı açılmalıdır. Hiçbir ziyaretçi geç açılan bir sayfayı beklemez. Hemen çıkar ve başka alternatifleri inceler. Bu o kadar önemli konudur ki bir taşla üç kuş vurmak gibidir. Ziyaretçileri fazladan blogunuzda tutarsınız, hemen çıkma oranı düşer ve SEO açısından üst sıraları daha çok zorlarsınız. Bu hızı ayarlamak için yavaşlatan nedenleri bulup ortadan kaldırmalısınız. Yazılara eklediğiniz görsellerin boyutları, eklediğiniz fazladan her eklenti ve reklamlar yavaşlatabilir. Site hızı için hedefiniz 3 saniye olmalıdır. Bu süreden ne kadar uzaklaşırsanız ziyaretçileriniz de o kadar azalır.

  Benzer yazılar eklentilerini kullanın. Maksadımız ziyaretçiyi daha fazla sayfanızda tutmak olduğuna göre benzer yazılar eklentileri bu iş için idealdir. Genelde en etkilisi yazının bitiminde aşağıda göstermektir ama sidebar alanında da kullanabilirsiniz. Bu eklentiyi kullanırken görsel olmasına, kategorilere göre göstermesine dikkat edin. Bu şekilde diğer yazılarınızda gözden kaybolmamış olur, yorum alır ve hemen çıkma oranı düşmeye devam eder.

Daha fazla bilgi için 14 madde şeklinde açıklamalarda bulunduğum yukarıdaki verdiğim yazımın linkine tıklayabilirsiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

15 yorum:

  1. Google analytics e cok az bakiyorum. Biraz daha kendimi alistirayim bu konuya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google analytics için çok profesyonel olmaya gerek yok. Gerekli yerleri bilmek yeterli.

      Sil
  2. Aslinda cok onemli bir nokta ama pek onemsemiyoruz💘

    YanıtlaSil
  3. Aslinda cok onemli bir nokta ama pek onemsemiyoruz💘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli çünkü yazdıklarımıza tıklanmadıktan sonra pek kıymeti kalmıyor.

      Sil
  4. Pek ilgilenmediğimiz bir konu aslında. Siz yazınca baktım, benimki de yüksek. Düşünelim bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az çok ilgilenmek lazım..İstatistiklerimizi bilirsek daha verimli blog yazarlığı yaparız.

      Sil
  5. Hemen çıkma oranını çoğu zaman önemsemiyoruz.Bloglarımızın yükselmesi için verdiğimiz linkleri ayrı sekmede açmak da hemen çıkma oranını düşürmede faydalı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen http://dogushakanyilmaz.blogspot.com/2017/03/tum-linkler-otomatik-yeni-sekmede-acilsin.html yazımda bu konudan bahsetmiştim. Ziyaretçiyi yakalamışken hemen bırakmamak lazım. Teşekkürler yorum için

      Sil
  6. %70 - 90 arasındaki dilimde bende bulunuyorum. Rakamı aşağı çekmede bir türlü başarılı olamadım. Haftalık yazılarımda site içine 10 link birden verdiğim oluyordu. Mecburiyettendi. Aşırı sayıda link veriyorum diye bu hafta link vermeme kararı almıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretçiyi blog sayfasında tutacak hamleler yapmak lazım. Blog sayfası olarak %70 ve altına inmek bile başarı sayılabilir. Daha sonra hedef yükseltmek için bol ve kaliteli içerik eklemek ve yazılarınız arasında bağlantı kurmak faydalı olabilir.

      Sil
  7. Güzel bir anlatım olmuş.Benzer yazılar ve popüler gönderiler eklemek sitede geçirilen süreyi arttırıyor.Yazı içi linkleme de güzel bir yöntem fakat çok fazla link eklemek ziyaretçiyi sıkabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklentiler işe yarıyor gerçekten. Blogu yavaşlatmayacak faydalı eklentileri seçmek lazım. Yazı içine link eklerken 2-3 tane yeterli bence. Teşekkürler katkın için

      Sil
  8. Benim hemen çıkma oranım şu an yüzde 73'te seyrediyor, biraz aşağı çekmeye çalışayım :)
    Güzel bir yazı olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç hamle ile arzuladığın seviyeye çekebilirsin. Başarılar

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.