Google Adsense servisi Dünya üzerinde kabul görmüş ve milyonlarca kullanıcısı olan önemli bir reklam ağıdır. Blog yazarları, orta ve büyük ölçekli siteler, kurumsal firmalar da dahil olmak üzere en büyük arzu yapılan işten gelir elde etmektir. Bu aşamada ilk akla gelen ve güvenilir servis Adsense'dir. Başvurusu ve kabul edilmesi zor görünse de devamlılığı da bir o kadar önem ister. Kabul görmüş bir başvurunuz varsa Google Adsense reklamlarını yazı içine yerleştirme yazımı okuyabilirsiniz.
Neden Google Adsense?
Dünya çapında veya Türkiye de faaliyet gösteren çok sayıda reklam firması olsa da kullanıcılar tercih etmek istemiyorlar. Çünkü olumsuz yönleri ağır basıyor. Paranızı almak için 100-200 tl arasında kota konulması, biriken paranın alınamaması ve bin bir emekle biriken paradan kesilen kdv gibi vergiler sayılabilir. Böyle olunca Google garantisi altında bulunan Adsense yönelmek mantıklı bir girişim. 200 tl para birikmesi gerekiyor ve şartları bazen ağır gelebiliyor ama buna rağmen Adsense bir numara olma özelliğini koruyor.
Google Adsense Yaptırımları Nelerdir?
Yılların birikimi ile hem reklam vereni hem de yayıncıları korumak için çabalayan Adsense, kriterleri belirleyebilmek için çok üst düzey çalışma ve teknik altyapı sayesinde korumaya çalışır. Bu sayede hem reklam veren hem de yayıncı kazanmaya devam eder. En çok kazandıran şirket olarak Adsense, uyanık davrananlara geçit vermemek için hem hesap bazlı hem de alan adı bazlı banlama uygular. Bu iki kriteri incelediğimizde Google neden ban koyar sorusuna cevap bulmak gerekir. Google kriterlerini tamamen burada sıralamak mümkün değil ama genel olarak banlanmaya neden olan yaptırımlardan bahsedebiliriz.
1) Geçersiz Trafik: Yayıncıların düştükleri hatalardan biridir. Gösterim sayısını artırmak için sahte trafikleri sitesine yönlendirmesi işlemidir. Google adsense politikalarına uymaz ve taviz göstermez. Teknik altyapısı çok kuvvetli olan bir sistemi kandırmaya çalışmak nafile çaba olarak kalır. Çünkü Google sitede geçirilen ortalama süreden bile anormallik olduğunu anlayabiliyor.
2) Geçersiz Tıklama: Blog açtınız ve yazılar paylaşıyorsunuz ama asıl amacınız para kazanmak olduğu için hemen bu hataya düşüyorsunuz. Çevrenizdeki kişilere reklamlara tıklar mısın? gibi talepler veya yazı içinde "reklamlara tıklamayı unutmayın" gibi yönlendirmeler Google tarafından asla affedilmez. İçeriklerinizi kuvvetli tuttuğunuzda ziyaretçi sayısı çoğaldıkça tıklanma oranları da artacaktır. Google sahte tıklamaları anlamak için fazla uğraşmıyor çünkü etkili kullanıcı olmayanlar siteye girer girmez reklama tıklama eğilimi gösterir ve sitenin aldığı trafik ile tıklanma oranları birbirini desteklemelidir. Buradaki aksi durumu anında anlar ve gerekli cezayı uygular.
3) Uygunsuz Reklam Yerleşimi: Sayfa başına izin verilen reklam sayısının aşılması durumu olabilir. Yani ana sayfada veya içeriğin açıldığı alanda eklediğiniz reklam sayısının yerleşimidir. Eğer ana sayfanızda 5 yazı gösteriyorsanız 6-7 reklam göstermek yanlış olur. Ayrıca reklam yerleşiminde uyanık davranarak reklamı gizleme ve sayfanın bir parçası haline getirme çabaları da yanlış olur. Tema düzeninde içerikleri aşağıya iten reklam yerleşimi gibi tıklanması için yerleşime etki yapmanız halinde ceza alma ihtimaliniz yüksektir.
4) İçerik Politikaları: Google Adsense +18 içerik paylaşan siteleri, şiddet barındıran içerikleri, alkollü içecek satışını, tütün ürünleri satışını vb. yayın politikaları gereği kabul etmez.
Alan Adınız Yasaklı mı? Nasıl İtiraz Edilir?
Yasaklı olduğunuzu anlamak için bir kaç yöntem var ama bannedchecksite.com alan adı üzerinde reklam ön izlemesi yapan sistem yeterli olacaktır. Siteye girdiğinizde alan adınızla sorgulama yaptığınızda ekranda reklam görüyorsanız Adsense tarafından yasaklı değildir. Aynı şekilde sorgulama sonucunda ekran boş çıkıyorsa o alan adı yasaklı demektir. Kriterlere dikkat ediyorum ve kuralları ihlal etmediğimi düşünüyorum diyorsanız itiraz edebilirsiniz. Reklamlarımı göremiyorum bağlantısına tıklayarak formu doldurun. Gelen cevaba göre yetkililerin uyarılarına göre davranarak Google Adsense hayatınıza devam edebilirsiniz.
Yanlış Reklam Yerleşimi Örnekleri
Yanlışlıkla yapılan tıklamaları teşvik etme hiçbir şekilde kabul edilmez.
Reklamlara doğal olmayan bir şekilde dikkat çekmek yayın politikaları ihlalidir.
İçeriklerinizi reklamları taklit edecek şekilde düzenlemeniz yanlıştır. İçerikler ile reklamlar birbirinden ayırt edilebilir olmalıdır.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Benim başvuralı neredeyse 1 ay olucak hala geri dönüş alamadım ne yapmalıyım ?
YanıtlaSilAdsense başvurularında süre siteye göre değişiyor. Adsense reklam kodunu blogunuza eklemeniz gerekiyor. Bu konudaki detaylı bilgi için https://support.google.com/adsense/answer/76228?hl=tr adresine bakabilirsin.
Silİlk kez duydum sayenizde ve okudum.
YanıtlaSilBilgi edinmiş oldum, teşekkürler
Rica ederim
SilMerhaba, benim merak ettiğim bir konu var.Cevaplarsanız memnun olurum. Siz adsenseye başvururken alacaklı adı ve adresi nasıl doldurdunuz?
YanıtlaSilYani Türkçe karakter kullandınız mı? Gördüğüm kadarıyla isminizde Türkçe karakter var. Bu konuyu detaylı bir örnekle anlatmanız inanın çok iyi olacak benim için. Şimdiden teşekkür ederim.
Ben Dogus Hakan Yilmaz şeklinde doldurdum. Türkçe karakterli başvurduğumda kabul etmemişti. Banka hesap numarasını doğru girdikten sonra problem olmaz diye biliyorum. Eğer bu şekilde de olmazsa büyük harflerle girmeyi deneyin.
SilBenim başvurum kabul edildi aslında.Bilgileri Türkçe karakterli doldurmuştum.
SilPin kodu adrese gelirken ve banka hesabıyla ilgili bir sorun yaşarım diye hesap bilgilerini yakın bir zamanda değiştirdim. Türkçe karakterli harf kullanmadım. Araştırdığımda en çok sorun bu aşamada yaşandığını gördüm.
Ben ismi küçük, soyadını büyük yaptım. Türkçe karakter kullanmadan. Aslında tümünü büyük harfle yazacaktım; İsmi küçük yazmamın sebebi 'i' harfi büyük yazıldığında klavyede hangi harf olduğundan emin olmadığım için böyle bir yol seçtim. Kafam çok karışınca biraz inisiyatif kullandım. Eğer bu şekilde olmazsa sizin önerdiklerinizi deneyeceğim. Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim.
Adsense gerçekten güvenilir. Ancak çok kazançlı olduğunu söylemek ortalama bir blog için zor.
YanıtlaSilPara kazanırken kafanın rahat olacağı yerlerden en önemlisi..Çok ziyaretçisi olmayan bloglar için adsense'in düşük kazancı konusunda katılıyorum..Teşekkürler yorum için..
Sil