Bloglarda Yorumların Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Share:
Bloglarda-nasıl-yorum-yapılmalıdır

  Blog yorumları yazıların taçlandırıldığı ve eksik taraflarının dile getirildiği en özel bölümdür. Her yazının başka bir görüşe ve fikre ihtiyacı vardır. Belki de saatlerce yazı için uğraştınız ama hiç yorum alamadınız. Bu şekilde kalan bir yazı sizi ne kadar motive edebilir. Bu nedenle blogları okumalı ve yazıları tamamlayıcı yorumlar yapılmalıdır. Tabi yorum yaparken spam duruma düşürecek zararlı hallerden de kaçınmalısınız. Bloglarda yorum yaparken neler dikkat edilmelidir? Yorum yapmanın faydaları nelerdir? gibi sorulara cevaplar vermek için bu yazıyı hazırladım.

Yorumların Bilinen Faydaları

1) Tanınmışlık sağlar ve faydalı yorumlar yapmaya devam ettikçe diğer blogların dikkatini çekersiniz. Başka blog sayfasında yaptığınız bir yorum ile takipçiler kazanabilir ve görseliniz sayesinde bilinirliğiniz artar.
2) Doğal yoldan backlink sağlar. SEO açısından faydalı bir yol izlemiş olursunuz. Burada önemli olan kendinize koyduğunuz kriterler ve yorumunuzun barındırdığı kurallardır. Olumlu veya olumsuz yorum yaparken nedenlerini ve sonuçlarını dile getirmeniz başkalarınında dikkatini çeker ve çevreniz iyi yönde etkilenir. Doğal yoldan backlink nasıl alınır? yazımı okuduğunuzda 10. madde de yorum yapmanız gerektiğini göreceksiniz.
3) İlgilendiğiniz yazılara yorumlar yapmanızın yukarıda sıraladıklarım dışında bir diğer faydası da geri dönüş sağlamasıdır. Siz yorum yapmaya devam ettikçe yorum almaya da devam edeceksiniz. Bu şekilde emeğinizin karşılığını para olarak alamasanız da genişleyen bir çevre ile popüler bir blog olma yolunda olduğunuzu bileceksiniz. İstatistikleriniz güçlenecek, hedefleriniz tutacak ve arzuladığınız sonuca doğru yürüyeceksiniz. Yeter ki yaptığınız hiç bir şeyden karşılık beklemeyin ve kimseye küsmeyin.

Bloglara Yorum Nasıl Yapılmalıdır?

  Blog yazarı iseniz mutlaka yorumlarınızda profil resmi olmalıdır. Bu kendi fotoğrafınız olacağı gibi blogunuzu yansıtan bir logo da olabilir. Profil resmi hem göz aşinalığı kazandırır hem de daha ciddi görünür. Blog dünyasında yer alacaksanız kimliğinizi doğru belirlemeli ve yorumlarınızda ilişkilendirilmiş google hesabınızı kullanabilirsiniz.

  Sevgili blog yazarı arkadaşlarım yorum yaptığınız yazıyı önce okuyun. Sonra konu ile alakalı yorumlar yapın. Başka bir isteğiniz varsa bunu yorum yaparak değil iletişim kanalıyla iletin. Yorumların içeriğinde reklam, tanıtım veya blog adresiniz gibi bilgiler olmasın. Rahatsız olan her blog yazarı bu yorumları siler ve bu sefer olumsuz etki bırakarak kötü anlamda mimlenirsiniz. Blog için kod paylaştığım bir yazıda temizlik firmasının adını geçirmek ne kadar faydalı olabilir.

  Okuduğumuz yazıda yorum yapacak bir şey bulamadığımızda "Güzel yazı, Eline sağlık, Teşekkürler" gibi bir soruna çare olmayan ve yazıya destek vermeyen yorumlar yapmamalıyız. Eğer blog sayfasında yorum yapacaksak ilgimizi çeken bir yazıyı seçmeli ve etkili yorum yapmalıyız. Kendimde öz eleştiride bulunarak bundan sonra bu kriterlere uygun yorumlar yapmaya karar verdim. Başka blogları ziyaret ettiğimde yapılan yorumlar içinde uzun yazılan yorumlar daha çok dikkatimi çekiyor. Acaba neyi eleştirmiş veya nasıl destek olmuş diye merak ediyorum.

Bloglarda Yorum Yapmanın Yolları

  Bloglar bilgi kaynağı olmaya başladığından beri sadece bloglar için değil aynı zamanda diğer ziyaretçiler içinde bilgiler paylaşıyor. Blog yazarları nasıl yorum yapacağını teknik olarak bilebilir. İnternette arama yaparak gelen ziyaretçi blog sayfalarındaki yorum formunu tam anlayamayabilir. Bu nedenle yorum alanında yazılan mesajın hangi yollarla gönderilebileceğine dair açıklama yapmak istiyorum. Yorumunuzu yazdıktan sonra formun altında "Yorumlama biçimi:" seçeneğini görürsünüz.

1. Google Hesabı: Google üzerinden aldığınız gmail hesabınız varsa yukarıda resimde görüldüğü gibi "Doğuş Hakan Yılmaz (Google)" bilgileriniz otomatik olarak çıkar.
2. LiveJoumal: Pek kullanıldığını görmedim ama varsa hesabınız bu yolla da yorum yapabilirsiniz.
3. Wordpress: Blogger gibi Wordpress'te blog servisidir. Altyapınız bu hesap üzerinden kurulu ise bu seçeneği işaretleyerek yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
4. TypePad: Çoğunun ilk defa duyduğu ve yine pek bilinmeyen bir yöntemdir. Hesabınız varsa TypePad üzerinden yorum yazabilirsiniz.
5. AIM: Aynı şekilde pek bilinmeyen bir yöntemdir ve hesabınız varsa bu yolu kullanabilirsiniz.
6. OpenID: Özellikle URL belirtmek isteyen site sahiplerinin OpenID servisine kayıt ettirmeleri ile yapılan yorumlama biçimidir.
7. Adı/URL: Bu yöntem blog yazarı olmayan ve nasıl yorum yapacağını bilmeyen ziyaretçiler için ideal. Çünkü adı bölümüne istediğiniz isimi verebilir ve URL kısmını boş bırakabilirsiniz. Hiçbir yerde hesabınız yoksa isminiz ile yorum bırakabilirsiniz. Anonim seçeneğinden artısı istediğiniz bilgiyi girerek yorumun lime ait olduğunu belirtebilmektir.
8. Anonim: Gizli kalmak isteyen veya hiçbir yerde hesabı olmayanlar için yorumlama seçeneğidir. Bana kalırsa yaptığınız yorumun arkasında durmak için en azından adınızı belirtmeniz daha iyi olur.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

13 yorum:

  1. Ben de bazen "güzel yazı, elline sağlık" diye yorumlar bırakıyorum. Belki o an söyleyecek başka bir şey bulamadığımdan ama yazısını okuyup yorum bırakmak istediğimden.

    Güzel ve faydalı bir yazı yine. Teşekkürler paylaşımın için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bazı zamanlar kısa yorumlar yapıyordum ama bu düşünceye sahip olduktan sonra değiştirdim. Yazıyı desteklemek için yorum yazmak daha iyi tabi ki. Yazıyı beğenmen sevindirici, teşekkürler

      Sil
  2. Doğuş oğlum. Mevzunun ilgimi çekmesiyle sayfandayım ve fikirlerimi paylaşacağım. Haliyle kendimin bu yönde ne amaçladığımı yazmak istiyorum. İlk olarak asla geçiştirici, hatır için yorumlar yapmam. Okunacak bloglarımızı mecburen seçmek ve belli bir sayıda tutmak zorundayız. Zira blog yazarı önce kendi bloğunu beslemek ve sonra diğer blogları izlemek durumundadır. Tek başımıza yazıp durmanın bir manası yoktur.
    Yorum konusunda sadece okuduğum yazıya göre şekillenir yorumum, uzar veya kısa olur. Her düşündüren şeyi dürüstçe yazmaya çalışırım. Ayrı düşünmemiz muhtemel konularda ise orta yol seçeneklerini kendim ararım önce. Beni ziyaret edeni mutlaka ziyaret ederim. Zira beni okumuş ve ortak bir şeylerimiz yakalanmıştır. Kimseye ayrıcalık yapmam. Samimiyeti ve değdirmeleri çabuk anlarım. Küsmemeli demişsin bir yerinde. Bambaşka nedenlerle düşülen durumlarda haddini aşan birini derhal engellerim. Zira verdiğim değeri ve saygıyı karşımdan beklerim.
    Velhasıl, uzunca yorum yapanlardan biri de benimdir. Amacım sadece düşündüklerimi belki biraz daha detaylı işlemek isteğindendir.
    Reklam, tıklanma ve tüm teknolojilerinden bihaberim. Ortalarda "Neden yazıyorum?" diye bir mim var şimdi. Ben yaptığımda seni mimlemek istiyorum.
    Konu; yorum ve takiple ilgili olduğu ve hepimiz, birbirimizin de yorumlarımızı okuduğumuz için uzun tuttum. Emeğine, düşüncelerine sağlık oğlum. Hoşça kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarıyla yazarlara ve yazılarına en büyük katkıyı sağlayan, gözlemleri ve bakış açısıyla farklılık yaratan, Anlatmak istediklerini detaylıca ve hakkıyla yapmaya çalışan, blog dünyasında vefakar olan birisini sorsalar ilk başta aklıma sen gelirsin ece abla..Başladığımdan beri ilgi duyduğun her yazıda yorumlarınla güç kattın..herkes adına teşekkür ederim, iyi ki tanımışım seni ve yazılarını

      Sil
  3. Beni onurlandıran cevabın için teşekkür ederim oğlum. Dilerim uzun süreler sizlerle olurum. Sevgilerimle ve başarılarının devamını dileklerimle Doğuş oğlum :)

    YanıtlaSil
  4. Yorumlar konuyla alakalı olmalı. Böyle yorumlardan okuyan herkes faydalanmış oluyor. Yüzlerce kalemine sağlık yorumlarının arasında bir kaç tane bilgi içeren yorum da heba olup gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin farklı amaçları var..Öyle yorumlar oluyor ki bazen yazılan yazıdan daha dikkat çekici..Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  5. Yorum yazıya katkıda bulunma amacı güdüyorsa içerikle ilgili düşünceler samimi ve içtenlikle dile getirilmelidir. Çoğunluk öyle olmasa da çok kısa ve direk yazıya hitap etmeyen yorumlar yazının okunmadığı veya kısmen okunduğu anlamına da gelir görüşündeyim. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlar kesinlikle yazıyla alakalı olmalı..Uzunluğu kısalığı önemli değil ama içeriğe katkı sağlaması önemli..Teşekkürler

      Sil
  6. Yaziyla çok ilgisiz yorumlar kötü gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yazıyla alakasız yorumlar yapmaktansa iletişim üzerinden danışmak daha iyi olur. Yayınlanmayacak linkler veya reklamlar yapılmamalı. İnşallah el birliği ile buna alışırız.

      Sil
  7. Güzel yazi elinize sağlık şaka şaka:) Yorumlar önemli her blog yazarı icin.Yazinin okuduğunu gösteren önemli bir belirti ve aynı zamanda backlink kaynağı.Ben genelde ilgilendiğim konulara yorum atıyorum:)

    YanıtlaSil
  8. İlgilendiğimiz veya merak ettiğimiz yazıları okursak daha faydalı yaparız..Hem bize hem de yorum yaptığımız sitenin işine yarar. Teşekkürler

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.