Blog Sayfalarında Yapılan Kritik 11 Hata

Share:
web-sayfanız-için-yapılması-gerekenler

  Blog sayfanızı açmak için verdiğiniz kararlılığı devamında da getirmelisiniz. Başladığınız ilk günden ilerleyen zaman içinde istemeden de olsa bazı hatalara düşebilirsiniz. Blog açarken beklenti içinde olunduğundan istenen istatistik yakalanamadığında memnuniyetsizlik başlar. Blog yazarlığı yapmaya karar verdiğinizde sürekliliği olduğunu ve fazla emek istediğini bilmek gerekir. Hiçbir başarılı blog emek vermeden başarı elde etmemişlerdir. Gayretleri ve araştırmaları sonucunda doğru yol çizebilmişlerdir.

  Blog açtktan sonra geriye dönerek baktığınızda değişim göstermemişseniz hata var demektir. Mutlaka blog arkadaşları edinmeli ve iyi bir gözlemci olmalısınız. Yeniliklere açık olmalı ve öğrenmeyi görev bilmelisiniz. Böylece aşağıda sıraladığım kritik 11 hata'nın sizin sayfanız için olmadığına kanaat getirirsiniz. SEO öyle bir gerçek ki reklam almak veya diğer bloglardan, katılmak istediğiniz sitelerden saygı görmek için bile gereklerini yerine getirmek ana yemek öncesi için iyi bir başlangıçtır.

Blog Sayfalarında 11 Hata Nelerdir?

1. Yazılar Plan Dahilinde Yayınlanmalıdır

  Blog açıldığında ilk aylar heyecanlı ve istekli geçer. İçerikler plansız şekilde yayınlanmaya başlanır. Bazen günde 2-3 yazı bazen de hiç yazı paylaşılmaz. Halbuki ilk aylarda teknik açıdan her şey halledilmiş olmalı ve içerik planlaması yapmalısınız. Aksi halde bir kaç ay sonra hem yazı konusunda tıkanırsınız hem de tatmin etmeyen istatistik alırsınız. Günde veya iki günde bir yazı girmek en sağlıklı olanıdır. Bunu aşırıya kaçırmak ya da hafta da bir yazı girmek sakıncalıdır.(Yeni açılan bloglar için geçerli.) Güncelliğini kaybeden blog sayfası her şeyini kaybeder. Aynı şekilde sık yazı girmekte içeriklerin okunmadan arşive eklenmesine neden olur.

  Ayrıca çoğu blog yazarında gördüğüm bir sorunda yazıları olduğu gibi ana sayfada göstermeleridir. "Devamını Oku" özelliği mutlaka eklenmelidir. Hem yazı merak uyandırır hem de diğer yazılara fırsat verir. Uzun yazılmış bir yazı var ama okumak istemiyorum aşağı ininceye kadar zaten diğer yazılardan da vazgeçiyorum. Sonuç olarak ana sayfada kaç yazı yayınlanacağı ve yazıların ne kadarının gösterileceği önemlidir.

2. Aşırı Reklam Yerleştirilmemelidir

  Blog para kazanmak için yazılmaz ama yazdıklarınızın sonucunda para kazanılabilir. Bunun için mantıklı davranmalı ve ön plana çıkabilecek alanlara az sayıda reklam eklenmelidir. Bana göre kıstas ana sayfadaki içerik sayınızı geçmemektir. Yazılar her zaman görünür olmalı ve ziyaretçiler yazıları okumak için reklamlarla mücadele etmemelidir. Para kazanmak konusunda devamlılık istiyorsanız bunu sağlayacak olan ziyaretçileri kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Reklam için Blog Yazarak Para Kazanılır mı? yazımı okuyabilirsiniz.

3. Temanız Dikkat Çekici Sadelikte Olmalıdır

  Yazdıklarınız çok önemli ve detaylı bilgiler barındırabilir. Belki günlerce araştırmalar yaparak kaliteli yazılar peşindesinizdir. Peki yazdıklarınıza verdiğiniz önemi sayfa yerleşimine vermiyorsanız verim alamayabilirsiniz. Temanızın rengi, yazıların fontu, başlıkların büyüklüğü, gereksiz eklentiler gibi göz yormaya aday hatalar yapılmamalıdır. Vitrini özensiz ve dağınık hazırlanmış mağazanın müşteri beklemesi gibi olur. Görünüm çok önemli olduğundan elden geldiği kadar profesyonel düzenlemeler yapılmalı ve işe yaramayan kodlar eklenmemelidir.

4. Yazıları Anlatan Görseller Ekleyin

  Yazınızı yazdıktan sonra en önemli unsur eklediğiniz görseldir. Çünkü ziyaretçiler yazılardan önce görsel ile muhatap olur ve içeriğin hangi detayları barındırdığını görsel üzerinden anlayabilir. Yazılar görseller ile desteklenmeli ancak sayfanın yavaşlamasına da neden olmamalıdır. Bu nedenle eklediğiniz görselin kalitesine ve optimize edilmesine özen gösterin.

5. Kopya İçerik Girmeyin

  Blog açtıktan sonra belli bir süre geçince plansızlıktan kaynaklanan ve ilgi duymadığı alanda yazmaya çalışmaktan dolayı içerik eksikliğine girilir. Böyle durumlarda yapılan hatalardan en tehlikelisi kopya içerik eklemeye başlamaktır. İlgi duyduğunuz benzer bir konuyu kendi açınızdan kaleme alabilirsiniz. Bu şekilde hiçbir olumsuz durum söz konusu değildir ama aynı yazıyı olduğu gibi aktarmak ve kaynak belirtmemek hem size başarı getirmez hem de şikayet durumunda ceza almanıza neden olabilir.

6. Menü Alanına Fazladan Sayfa Eklemeyin

  Ziyaretçileri yönlendirmek amacıyla sayfalar oluşturulur. Bu sayfalar ana sayfada menü bölümünde eklenir. Bu şekilde gerekli gereksiz her sayfayı eklemeniz görünümü bozar ve yönlendirmek yerine kaybolunmasına sebep olur. Eğer sayfalarınız çok önemli ve kesinlikle paylaşılması gerekiyorsa temanızın alt tarafını da kullanabilirsiniz. Böylece hem sayfaların hepsini göstermiş olursunuz hem de kalabalık görünümden kurtulmuş olursunuz.

7. Ana sayfada Kenar Çubuğunu Sade Tutmalısınız

  Sayfanız yazılardan ve gadget olarak eklediğiniz öğelerden oluşur. Yazılarınızda yakaladığınız itibarı sidebar alanlarında da sürdürmelisiniz. Fazladan eklenen her gereksiz kod ile sayfa hızınız yavaşlar ve görüntü açısından hataya düşersiniz. Ziyaretçilerin sayfada kalma süresini artırmak için faydalı zannettiğiniz her gadget aslında ziyaretçinin sizden uzaklaşması anlamındadır.

8. Belirlediğiniz Renkler Etkilidir

  Tema seçtikten sonra uyguladığınız renkler çok önemlidir. Sevdiğiniz renklerin hepsini bir arada kullanmaktansa belirlediğiniz renk üzerine yoğunlaşmalısınız. Renk cümbüşü içindeki sayfayı kimse sevmez. Birbiriyle uyumlu, alanları iyi belirlenmiş ve tonlamasına dikkat edilmiş her sayfa daha makbuldür. Hataya düşmemek için fazla iddialı olmayan ana renginiz olmalı ve koyu renk kullandığınız alan için açık renk ile metinleri girmelisiniz.

9. Sosyal Medya'da Yazıların Paylaşılmasına Olanak Tanıyın

  Yazılarınızı yayınladıktan sonra ziyaret eden herkes o yazıya ortaktır. Beğenilen bir yazının farklı mecralarda paylaşılması sayfa trafiği açısından çok kıymetlidir. Hiç zahmete girmeden başkalarının profillerinde sizin yazılarınızdan bahsedilir ve doğrudan başka ziyaretçiler kazanmanıza vesile olur. Böyle önemli kazanım konusunda hata yapmamak için mutlaka yazı alanı içinde sayfa üstüne veya altına sosyal medya paylaşma butonları eklenmelidir.

10. İletişime Özen Gösterin

  İletişim için hemen he blogcunun eklediği sayfası vardır. Oluşturduğunuz iletişim sayfası yeterli gelmeyebilir. Sayfanızın kenar çubuğunda veya altında mutlaka sosyal medya hesaplarınız olmalıdır. Bunun dışında sayfanın hem üst menüsünde hem de alt menüsünde iletişim sayfasına yer verebilirsiniz. Yapılan yorumlar üzerinden de iletişime geçilmek istendiğinde veya iletişim formu kullanılarak sorular geldiğinde en kısa zamanda faydalı şekilde cevaplamalısınız.

11. Flash Bileşenler veya Müzik,  Video Eklemeyin

  Bu aşamaya kadar bahsettiklerimin neredeyse hepsi sadelikle sonuçlanıyor. Bu kadar sadelikten ve profesyonellikten dem vurduktan sonra bunları kullanmamanız gerektiğini söylemem abes kaçmaz. Yazıların içinde veya sidebar alanında gereksiz flash öğeler eklemek dikkat dağıtır. Eğlenceli görünen çoğu öğe aslında blog için zararlıdır. Gelen insanları konudan uzaklaştırmak ve okumamasını sağlamak için elinizden geleni yapıyorsunuz anlamındadır. Blog yayına girdiği andan itibaren başkaları okusun diye yazılar girdiğinize göre içerikler aslında herkese açık bilgidir. Herkes aynı şeyden hoşlanmayacağına göre çoğunluğun sesine kulak vermeli otomatik açılan bu tür öğeler eklememelisiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

27 yorum:

  1. Gerçekten faydalı bilgiler. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakma konuyla alakası yok ama kendini takip edebilir misin? Şu an takip paneli sorun çıkarıyor. Daha sonra kolay bulmam için:)

      Sil
  2. Teşekkürler önerileriniz için.

    YanıtlaSil
  3. Kaleminize sağlık çok faydalı bir yayın olmuş özellikle kopya içerik çok tehlikeli Google bunun peşine fazladan yoğunlaşıyor bu yüzden de kolay kolay adsense reklam başvurularını onaylamaz oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bir mail göndermiştim rica etsem gelip gelmediğine bi bakabilir misiniz?

      Sil
    2. Aynen kopya içerik peşinde koşulacaksa zaten blog yazarlığı yapmanın mantığı yok. Teşekkürler

      Sil
  4. Kapsamlı ve gerçekten yararlı bir yazı olmuş. Ama en temel unsur, sizin bir siteye girdiğinizde ne beklediğinizdir. Yani bir araştırma sonucu girdiğiniz sitede nelerin sizi rahatsız ettiğini ve nasıl olması gerektiğini düşünerek hareket etmelisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde ziyaretçiler alacağı bilgi için gelir ve sitenin teknik sorunlarına bakmaz. Ama eğer sorunlu bir siteye sahipseniz ziyaretçilerin geçirdiği süreyi ve tekrar ziyaretini etkiler..Teşekkürler yorumunuz için

      Sil
  5. Detaylı, güzel bir içerik olmuş, emeğine sağlık... Bu arada görsellere de dikkat etmek gerekir. Google görsellerden alınan resimlerde kopya içeriğe girer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru görsel konusunda sıkıntılar var. Teşekkürler yorumun için

      Sil
  6. Her gün bir şey öğrenmek ne güzel. Dikkatle okudum. Maddelerin çok önemli olduklarını anladıkça fark ettim. Ben reklam almıyorum, bir kere kabul edilmedi, ama o zaman bakımsızdı bloğum. Şimdi özen gösteriyorum. Bir yakınım bloğumun her şeyiyle ilgileniyor sağ olsun.
    Emeğine sağlık Doğuş oğlum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabul edilmesi için şartları sağladıysan tekrar başvur ece abla..Sonuçta emek veriyorsun ve ne kadar olursa olsun karşılığını almalısın..Güzel yazılarını zevkle okuyoruz..Yorum yaparak katkı sağladığın için teşekkürler

      Sil
  7. Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız teşekkür ediyorum.
    Bazen gece bilgisayarımı açıyorum. Blog ziyaretleri yaparken birden bire müzik patlıyor evin sessizliğinde. Hoş müzikler çalıyor ama birden olunca geriliveriyor insan. 11. maddeyi okuyunca bu yaşadığımı paylaşmak istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum. 2007 de ilk blog açtığımda sayfaya müzik, takvim, tarihte bugün vb. bir çok şey eklerdik. Bugünlere gelindiğinde artık bu tarz gereksizlikler olmamalı. Daha çok yazılara odaklanılmalı ve bildiğimiz kadarıyla tasarıma özen göstermeliyiz. Yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  8. faydalı buldum haklı olduğun yönler var :)

    YanıtlaSil
  9. Çok doğru tespitler zevkle okudum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni başlayanlar veya farkında olmayanlar için fikirlerimi yazdım, teșekkürler

      Sil
  10. Bilgiler için Teşekkürler.Oldukça faydalılar.

    YanıtlaSil
  11. şu planlı yazma işini başaramıyorum bir türlü :( Bu arada sizi blog keşif etkinliğinden buldum takipteyim bloğuma da beklerim sevgiler :) http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  12. Boş zamanlatınızda taslak içerikler oluşturursanız yazmak istrmediğiniz veya işiniz olduğu zamanlarda her gün düzenli olmanıza yardımcı olabilir..bu aralar bilgisayarımdan uzağım en yakın zamanda sitenize ziyarete gelirim. Detaylıca incelerim teşekkürler..

    YanıtlaSil
  13. Çok iyi öneriler. Blog yazmak sabır istiyor, daha doğrusu başarıyı yakalamak. İlk başlarda her şey yerine oturmasa da zamanla (istikrarlı olununca) blog tarzını ortaya koyuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazmaya başladığınızdan 6 ay veya 1 sene sonra yine şeyler yapıyorsanız başarı zor. Gelişmeye ve değişmeye açık olmak lazım. Öğrendiklerimizi uygulayarak dediğiniz gibi sabır ve istikrar yönümüzü kullanmamız gerekiyor. Teşekkürler

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.