Başarılı Blog Yazarı Olmanın Sırları

Share:
başarılı-blog-yazarlığı

  Blogger ücretsiz ve kolay kullanım sunduğu için her gün çok sayıda blog açılır. Blog açtıktan sonra belirli bir düzene getirene kadar az da teknik bilgiler gerekir. Daha sonra yazılar yayınlamaya başlarken uygulanması gereken SEO bilgilerine dikkat edilir. İyi blog yazarı sadece teknik ile başarıya ulaşabilir mi? Ulaşmak istediği noktada nasıl kalıcı olur? Başarılı blog yazarı nasıl olunur? Blog yazarlığında ne gibi sırlar vardır?
  Blog yazarı olmanın en temel dayanağı yazma yeteneğinin olmasıdır. Yazdıklarını kendi üslubuyla harmanlamaktır. Gelen ziyaretçiler üzerinde etki yaratarak, yazdıklarında karakter oluşturabilmektir.

  Blog yazarken her zaman yeni bilgilere ulaşmak imkansızdır. Bu nedenle daha önce keşfedileni kendi sözcüklerinizle dile alabilmektir blog yazarlığı. Herkes gündemi aynı kaynaklardan izler ama herkes farklı açılardan yorumlar. Önemli olan sizin düşünceleriniz ve bildiğiniz doğrulardır. Öyle bir anlatım biçiminiz olur ki gelen ziyaretçi daha önce okuduğu bir yazıyı tekrar okumaktan gocunmaz. Buradaki püf nokta aynı şeyleri yazarken o yazıya neler kattığınızdır. Yazmak istediğiniz konu hakkında detaylı bir araştırma yaparak diğer yazarların eksik bıraktıklarını tamamlamalısınız.

Nasıl Bir Üslup Kullanmalıyım?

  Üslup seçerken dikkat edilmesi gerek nokta ne amaçla yazdığınızdır. Kişisel blog adresiniz var ve daha çok yorumlarınızı barındırıyorsa samimi bir dil kullanabilirsiniz. Duygularınızı açıkça dile getirmeli ve başkalarına tercüman olmalısınız. Her şey gibi samimiyetin fazlası da yazıların sihirini yok edebilir. Aşırıya kaçmadan, ayarında samimiyet makbul'dür.
Teknik bir konudan veya tanımlar yapacağınız bir makaleden söz ederken daha ciddi bir anlatım diliniz olmalıdır. Kişisel yorumlarınızdan çok bilginin faydalı olması için sebep ve sonuçlarını aktarmalısınız.

✪ Anlatımın Önemi Nedir?

  Yazılarınız okuyucuların dilinde dolanırken vermek istediğiniz mesajı almalıdır. Anlatım biçiminiz ile kibar olduğunuzda itibarınız artar. Yazım dilinizde sert ve asabi hallere girmeyin. İyi blog yazarı yazdıklarına odaklanmalı ve ilham kaynağı olmalıdır. Özgün anlatımın yanında bilgilerin gerçekliği de önemlidir. Bu gerçekliği iyi anlatabilmek içinde örneklere yer verilmelidir.

Seçtiğiniz Konuya Sadık Kalın

  Blog yazmaya karar verdikten sonra hangi konularda yazacağınızı belirlemelisiniz. Her konuya hakim olmak ve her konuda blog yazmak çok zordur. Belirlediğiniz konuya yoğunlaşmak ve geliştirmek için çabalamak daha faydalı olur. Daldan dala atlayarak yarım bırakmaktansa iyi bildiğiniz veya yazmaktan hoşlandığınız konular bulmaya çalışın. Bu seçiminiz arama motorları tarafından da olumlu değerlendirilecektir.

Okunmadığınızda Moral Bozmayın

  Herkes yazdıkları okunsun ve yorumlar alsın diye beklenti içine girer. İyi blog yazarı olmak istiyorsanız daha çok yazdıklarınızın kalitesine ve faydasına çalışmalısınız. İstatistik peşinde koştuğunuz sürece gelişiminizi engeller ve daha basit bir dil kullanmaya başlarsınız. Eğer başarılı bir yazar ve çok okunan bir blog olmak istiyorsanız her yazınız bir öncekinden daha etkili ve eksikleri giderilmiş olmalıdır. Başarı için kendinize zaman tanırsanız daha kalıcı bir kitle ile her geçen gün gelişme gösteren bir blog sahibi olabilirsiniz.

Disiplini Elden Bırakmayın

  Yazmak yetenek istediği kadar disiplinli bir çalışma da gerektiriyor. Blog yeni açıldığında hedeflediği noktaya ulaşıncaya kadar sürekliliği sağlamak zorundadır. Bu sürekliliği sağlamak kolay olmadığı için disipline ihtiyaç vardır. Hızlı yaşayıp, genç ölen bir bloga sahip olmak istemiyorsanız prensipli, disiplinli ve planlı bir çalışmaya hazır olmalısınız. Merak ve gözlem radarlarınız her zaman açık olmalıdır.

Kelime Sayısına Dikkat Edin

  Bir yazının uzunluğu veya kısalığı onun faydasını ispatlamaz. Ölçünüz olmadığında ve amacınızı bilmediğinizde uzun veya kısa yazılar zararlı olabilir. Yazıda fotoğraf veya video'ya yoğunlaşacağınız zaman yazılar daha kısa tutulmalıdır. Uzun yazı iyidir diyerek 1000 kelime'nin üzerinde tuttuğunuz içerikler ilgi uyandırmıyorsa ve alt alta fayda sağlamıyorsa okunmayacaktır. Başarılı bir yazar olmak istiyorsanız kendinize 500 kelimeyi ve faydalı olmayı ortalama hedef alabilirsiniz. Blog yazarken bilinmesi gereken ipuçları yazımı okuyabilirsiniz.

Yazıları Genel Kategorilere Ayırın

  Yukarıdaki bölümde belirlediğiniz konularda yazmanız gerektiğini söylemiştim. Buradaki amaçta belirlediğiniz konularda yazarken en genel anlamda yazıları sınıflandırmaktır. Her yazıyı kendi kategorisi içinde tutarak bulunmasını ve yönlendirmesini akıllıca yapmalısınız. Konuyla alakalı olarak Blog yazılarını nasıl etiketlemeliyim yazımı okuyabilirsiniz.

Ayrıca;
  • Sık sık paragraflar yapın ve görsellerden faydalanın.
  • Okuyucuların yorum yapmasını sağlamak için onlara sorular sorun.
  • Yazılarınızı sosyal her mecrada paylaşın ve okunmasını sağlayın.
  • Yorumlara cevap vermeyi ihmal etmeyin.
  • Dil bilgisi kurallarına ve anlatı bozukluklarına dikkat edin.
  • Yazıların başlığını seçerken içerik hakkında ipuçları vermeyi unutmayın.
  • Tasarımda sadeliği koruyun ve faydalı olacağını düşündüğünüz eklentilerle yetinin.
  • Çok okuyun ve ilgi duyduğunuz bloglar olsun.
  • Güncel kalmaya özen göstererek, düzenli olarak yazılar girmeyi ihmal etmeyin.
  Buraya kadar yazdıklarımın hepsi olması gerektiğini düşündüğüm noktalardı. Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır diyerek blogunuzdaki seçimlerinize saygı duyuyorum. Eklemek istediklerinizi yorum yaparak katkı sağlayabilirsiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

18 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş, eline sağlık. Tabi teknik açıdan biraz da olsa bilgili olmak gerekir. Ayrıca okuyucuya saygılı olmak ta gerekir. Geçenlerde sözde kendini blogger sanan biri resmen yazısında blogunu takip eden kişilere hakaret etmişti. Çok şaşırmıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni başlayanların yazmaya yeteneği ve isteği varsa teknik eksikliğini zamanla giderir belki ama okuyucuya saygısızlık bu işin bitişi demektir. Derdi neymiş anlamadım ama bende şaşırdım doğrusu, teşekkürler yorumun için

      Sil
  2. Teşekkürler, çok güzel bilgiler bunlar. Tamamen hepsini uygulayan blog bence olmuş bir blogdur... =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, her blog yazarının yapması gerekenler bunlar aşağı yukarı. Önce yazmaya sevdalı olmak gerekir sonrası zaten gelir.

      Sil
  3. Hepsi de çok önemli ve dikkate alınması gereken başlıklar. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu blog yazarı henüz işin ciddiyetinin farkında değil. Amacım uzun soluklu blog yazarlarının çoğalması. İyi bloglar

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz blog dünyasına..yarın blogunuzu incelerim..iyi bloglar şimdiden

      Sil
  5. Ellerinize ve bilgilerinize sağlık. Başka bir aydınlatıcı yazı daha olmuş.

    YanıtlaSil
  6. okunmadığında bozulmamak ve disiplinle yazmak evet. bir de bak dediğin 500 kelime evet aynen. ben de 500 kelime sınırı koydum kendime ve 5-6 paragraf sınırı. bunu da ingilizce kompozisyon yazma derslerinde öğrenmiştiimdii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazıya sınır olmaz ama kriterleri dikkate almak lazım. Etkili ve kaliteli yazı için ufak için bu ipuçları şart..sizinde dediğiniz gibi sınır uygundur, teşekkürler

      Sil
  7. Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş fakat bu acemiler için sanırım. Ben bir blogger olmak için ne kadar çok araştırdım ve baktım tahmin edemezsiniz bu biraz güncel biraz da istekle oluyor sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni başlayanlar ve farkında olmayanlar için..Siz araştırmışsınız ve biliyorsunuz o zaman doğru yoldasınız demektir. Başarılar dilerim, teşekkürler yorum için

      Sil
  8. Bence de teknik bilgi önemli olmakla beraber yeterli degil. Ugradigim blogda samimiyeti hissetmiyorsam sogurum okumak istemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığım konular genelde teknik bilgiler barındırdığı için soğuk durabilir ama aslında sıcak kanlıyımdır:) Teşekkürler yorum için katılıyorum size

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.