Yeni Kimlik Kartı İşlemleri Nelerdir?

Share:

  Bilindiği üzere yeni çipli kimlik kartları dağıtımına başlandı. Artık eski ve büyük nüfus cüzdanları yerine kart şeklinde ve çipli kimlikler kullanılacak. Başvuru sayısında artış olunca nüfus müdürlükleri fazladan mesai yapmaya başladı. Peki yeni kimlik kartları için başvuru şartları nelerdir? Geçerlilik süresi ne kadardır? Pin şifresi nasıl değiştirilir? Kimlik kartları nasıl ulaşacak? Yenileme ücreti ne kadar? gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

  Öncelikle yaşanana yoğunluk nedeniyle özellikle büyük merkezi yerlerde o kalabalığı çekmek yerine 199 çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Bu şekilde sıra beklemeden veya sıranın ne zaman geleceğini bilerek yeni kimlik kartınıza sahip olabilirsiniz.

Yeni Çipli Kimlik İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Randevu aldıysanız veya başvurmak üzere nüfus müdürlüklerine gittiğinizde mutlaka evraklar tamamlanmış olsun. Yoksa boşuna beklemiş olursunuz.

  • 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf.
  • Eski nüfus cüzdanı ve geçerli belgeler(pasaport, ehliyet vb.) yanınızda mutlaka bulundurulmalı.
  • Yanınızda 16 tl çipli kimlik kartı bedeli olmalıdır. Ücret nüfus müdürlüklerinde başvuru esnasında alınmaktadır.
  • Yeni doğan bebekler için 30 gün içinde başvurulması halinde ücret alınmayacaktır. 
  • 15 yaşından küçükler için fotoğraf götürmeye gerek yoktur. 15 yaşından büyükler bizzat kendileri başvuru yapıyor.
  • Herhangi bir nüfus müdürlüğüne müracaat yapabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir sınırlama yoktur.

Nüfus Müdürlükleri Mesai Saatleri

  Yaşanan yoğunluk nedeniyle ve nüfus cüzdanlarını değiştirmek zorunda olanlar için mesai saatleri geçici süreyle değiştirildi. Hafta içi saat 19:00' a kadar hafta sonu 09:00 ile 17:00 saatleri arasında çalışmalar devam edecek. Hafta içi çalıştığı için başvuruda bulunamayanlar yapılan düzenlemeyle hafta sonu da başvurabilecek. 

Kimlik Kartları Posta Yoluyla Ulaştırılacak

Önemli!  Başvuru aşamasında parmak izi ve el ayası izi alındıktan sonra şifrenizin yazdığı belge ve başvurunuzun bir nüshasını alacaksınız. 15+ gün içinde yeni çipli kimlik kartınız PTT kargo yoluyla elinize ulaşacak. Burada önemli nokta kimlik teslimi bizzat kendisine yapılacağından başvuru aşamasında ikinci teslim alacak kişiyi belirlemektir. Belirttiğiniz kişi de kimliğinizi alabilecektir. PTT kargo görevlisi adresinize 2 defa getirecek ve evde bulamaz veya gelip almazsanız teslim alınmak üzere başvurulan nüfus müdürlüğüne iade edilecek. 

  Başvuru sonrasında aldığınız 6 haneli pin şifrenizi yine nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilirsiniz. Belirlediğiniz pin kodunu unuttuğunuzda yine aynı şekilde kioskları kullanarak yeni şifre belirleyebilirsiniz. Belirlenen pin kodu kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. 

Önemli!  Yeni kimlik kartını kaybettiğinizde ilçe nüfus müdürlüğüne şahsen başvurmak gerekiyor. 199 çağrı merkezini arayarak kimliğinizi pasifleştirmek gerektiğini unutmayın. Kayıp kimlik bedeli 32 tl ödemeniz gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıldır. Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik düzenlemesi için üzerindeki bilgilerin değişmesi, kırılma, elektronik okumayı engelleyen tahrifat veya kaybedilmesi halinde mümkündür. 

  YGS'ye girecek öğrenciler ve tüm vatandaşlar eski kimlikleri veya geçici kimlik belgeleriyle tüm işlemlerini halledebilecekler. YGS sınavına giriş veya pasaport başvurusu gibi tüm işlemlerde geçerli olacaktır.

KİMLİK BİLGİSİ İNGİLİZCE ÇEVİRİ

  Kimlik bilgisi ingilizce çeviri için işlerinizi en iyi şekilde yerine getirebilecek Protranslate.net adresini sizlere öneriyorum. Protranslate.net adresini sadece kimlik bilgisi ingilizce çeviri için değil diğer çeviri ve tercümeleriniz için de kullanabilirsiniz. https://www.protranslate.net/tr/kimlik-cevirisi/

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

7 yorum:

  1. Şuan tüm vilayetlerde geçerli mi ki?En son pilot illerde var idi sadece ama...? Tüm vilayetlerde uygulamaya geçtiğini bilmiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılı olunca Tüm Türkiye'de dağıtılmaya başlandı.

      Sil
    2. Hmm... Yeni haberim oldu. Teşekkürler.

      Sil
  2. Biyometrik fotoğraf isteniyor artık hiç güzel çıkmıyor onlar da :) Geçen sene ehliyet içinde biyometrik fotoğraf istediler.Yeni kimler hakkında güzel yazı olmuş.Hayırlı olsun bizlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende biyometrik fotoğraf sevmiyorum ama şart koymuşlar artık..Teşekkürler

      Sil
  3. Şimdiye kadar devlette parmak izim olmamıştı... Kalabalık aileler için durum zor. Hem kimlik parası hem fotoğraf parası ayırmak lazım...
    İşe gidenler için hafta sonu çalışan nüfus müdürlüklerini iyi düşünmüşler...
    Bilgilendirme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2020 yılına kadar geçerli eski kimlikler..Hemen yaptırmak zorunda olunmadığından bütçe ayarlanabilir zamanla..Başvuru çok olduğu için müdürlükler açık kalacak gibi görünüyor..Yorumunuz için teşekkürler

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.