Google'da Sıralama Yükseltme Kriterleri

Share:
üst-sıralarda-çıkmak-için-ipuçları

Google sıralama yükseltme yöntemleri, Google sıralama kriterleri nelerdir? 
  Google algoritmalarını aşarak arama sonuçlarında istediğiniz yeri elde etmek için yapılması gerekenleri öğrenmek için "Yazılarım Google'da İlk Sayfada Nasıl Çıkar" yazımı okuyabilirsiniz. Bu yazıda detaylı olarak sıralama kriterlerini paylaşmak istiyorum. Teknik olarak zorlanılsa da kriterleri yerine getirmeye çalışarak yazılarınıza önce kendiniz hakkını vermelisiniz. Google kriterleri daha fazla olmasına rağmen bana göre en gerekli olan kriterleri sıraladım.

Google Sıralama Yükseltme Kriterleri Nelerdir?

  1. Domain Yaşı: İster ücretsiz servis kullanın istersenizde domain ve host alarak kullanın yaş aldıkça değerli sayfaya sahip olacaksınız. Sayfaların uzun ömürlü olması ve yayında kalması Google açısından kıymetli bir kriterdir.
  2. Domain Süresi: Eğer .com şeklinde kendinize ait ücretli domain adresiniz varsa 1 yıllığına değil 3-5 yıllığına satın alarak Google arama motoruna uzun yıllar kullanacağınızı gösterin.
  3. Anahtar Kelimenizin Domain'de Yer Alması: Şiirler hakkında yazılar paylaşıyorsanız adresinizi www.xyzşiirler.com gibi almanız bir adım öne geçmenizi sağlar.
  4. Sayfa Yüklenme Hızı: İçeriklerinizi özenle yazmanıza rağmen sayfa hızınız yavaş ise Google kriterlerinden en önemli olanlarından birini atladığınızdan üst sıraları yakalama şansınızı azaltıyor olacaksınız.
  5. Kopyalama: Başka sitelerden içeriklerin kopyalanması veya bir kısmının değiştirilerek sunulması olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle araştırdığınız ne varsa kendiniz yazmanız yararınıza olacaktır. 
  6. İçerik Uzunluğu: Bir konu hakkında bilgi verirken veya makale yazarken içeriği uzun tutarak detaylı ve anlam bütünlüğü olan doğru bilgiler sunmaya çalışın. Kendinize hedef olarak 500 kelime uzunluğunu hedef alabilirsiniz. 
  7. Anahtar Kelimenin Kullanılması: Yazı içerisinde vereceğiniz H1 alt başlık konu bütünlüğü ve yazının kapsamı hakkında düzenli olmasını sağlar. Ayrıca anahtar kelimenin sayfa açıklamasında geçmesi kriterler açısından önemlidir. 
  8. Resimler: Yazınıza uygun resim eklemek için kaydederken konuyla alakalı isim verin. Yazıya ekledikten sonra resime başlık ve alt metin ekleyin. 
  9. Yazı Ekleme Sıklığı: Yazılarınızı belirli düzen içinde yayınlamanız Google açısından kıymetlidir. Her zaman aynı sıklıkta yazıları yayınlarsanız sistemli olduğunuz için olumlu değerlendirilir.
  10. İçerikleri Güncelleme: Eski yazılarınızı güncel tutarak gelen ziyaretçileri tatmin etmek Google kriterleri açısından önemli yer tutar.
  11. Link Çıkışı: Yazılarınızda bilgi veya kaynak amaçlı link verirken alakalı link verilmesi önemlidir. Konusundan bağımsız link geçirmek Google açısından eksi puandır.
  12. Dil Bilgisi: Blog yazarlığı yapmak için aynı zamanda da Türkçe'yi ve kurallarını iyi bilmek gerekir. Hem gelen ziyaretçileriniz buna dikkat eder hem de arama motorları dikkate alır.
  13. Özgün İçerik: Konu olarak aynı türden bir çok yazı olabilir hatta aynı başlık bile olabilir ama içeriği tamamen farklı olmalıdır. Kendine has bir üslupla ve özenle hazırlanmış bir yazı indekslenirken daha çok kıymet görür.
  14. Resim, Video Ekleme: Yazılarınızı ekleyeceğiniz resimler ve videolar ile desteklemeniz ne kadar kuvvetli bir yazı yazdığınızın en büyük kanıtıdır. Hem okunmasını kolaylaştırır hemde konunun alt başlıklarını daha iyi açıklanmasını sağlar. 
  15. İç Link: Yazılarınızı eski yazılarınızla bütünleştirmek değerini artırır. Genelde aynı yazıya link verdikçe o yazının önemini arama motorlarına bildirmiş olursunuz. 
  16. Paragraf: Yazıları uzun cümleler ve karmaşık anlatımdan uzak tutmalısınız. 5-6 cümleden oluşan paragraflar ve kolay anlaşılır bir dil kullanmak daha çok okunmanızı sağlar.
  17. Kategori: Yazıları ilgili olduğu kategoriye göre sınıflandırın. Gereksiz etiketler kullanarak yazının kalitesini düşürmeyin. 
  18. URL Uzunluğu: URL adresleri kısa ve net olmalıdır. Yazıyı paylaşmadan önce kısa url belirledikten sonra yayınlayın. Daha sonra başlığınızı detaylandırabilirsiniz.
  19. Listeleme: Yazıları yazarken maddeler halinde sıralamanız okuyucuların dikkatini çeker. Ziyaretçiler listelenmiş yazıları incelerken sayfada geçirilen sürede artmış olur.
  20. Tasarım: Ana sayfanızda odak nokta yazılar ise doğru yoldasınız demektir. Gereksiz eklentiler ve kodlar ile kolaylık sağlayacağınızı düşünürken karmaşa içinde kalan asıl mevzuyu yazıları ikinci planda bırakırsınız. 
  21. İletişim: Ziyaretçilerinizin şikayet ve öneri amaçlı size ulaşmalarını sağlamanız kriterler açısından önemlidir. 
  22. Site Haritası: Yazılarınızı site haritasında sunmanız hızlı indeksleme için ölçüt niteliğindedir. Doğuş Hakan Yılmaz - Site Haritası 
  23. Site Yayın Süresi: Sayfanızda bakım nedeniyle veya domain, hosting hataları sıralamanızı etkiler. Ücretsiz blogspot altyapısından .com satın alarak güncellediğim blog sayfamı tekrar blogspot yaptığımda .com olarak indekslenmiş yazılar 404 hatası vererek sıralamanızı etkiler. Bu nedenle bu gibi değişiklikleri blogunuzu ilk açtığınızda yapmanız önemlidir.
  24. Gizlilik Politikası: Blogunuzu yazarken ne kadar ciddi iş yaptığınızı ispatlar nitelikte bilgi ve uyarı amaçlı gizlilik politikası sıralamada önemli kriterdir. Ne kadar önem verirseniz o kadar değer görürsünüz.
  25. Mobil Uyumluluk: Temanızı seçerken mobil uyumluluğuna dikkat etmelisiniz. Blogger altyapısının Wordpress'e göre daha geride olmasının nedenlerinden biriside budur. 
  26. Search Console/ Google Analiytics: İki araçta Google bünyesinde olduğundan her açıdan vereceğiniz istatistikler ile arama motorlarının sizi daha iyi tanımasını sağlarsınız.
  27. Eski Domain'den Backlink Alın: Yeni bir domain adresine sahipsiniz ve backlink alacaksınız. Eğer domain yaşı daha eski olan bir siteden baclink alırsanız kıymeti artar.
  28. Sosyal Medya: Yazılarınızın üyesi olduğunuz sosyal ağlarda paylaşılması önemli bir backlink yoludur. 
  29. Misafir Yazarlık: Kendinize organik backlink sağlama yöntemi denilebilir. Başka sitelerde misafir yazarlık yaparak üst sıraları hedefleyebilirsiniz.
  30. Backlink Benzerliği: Sayfanızın konusu ile alakalı sitelerden backlink almanız daha faydalıdır. Yemek tarifleri sitenize teknoloji konulu siteden backlink almak çok fayda sağlamaz.
  31. Kalıcı Backlink: Backlink alırken herhangi bir dizin sitesinden olmaması gerekir. Zamanla silinen backlinkler yerine kalıcı ve organik uzun süreli backlinkler alınmalıdır. Geçirilen süre uzadıkça kıymeti de artar.
  32. DMOZ Kaydı: DMOZ dizin sitesi herkesi kabul etmediğinden ve Google nazarında önemli bir yeri olduğundan kendiniz DMOZ platformuna kabul ettirmeniz avantaj sağlayabilir.
  33. Forumlar: Sadece üyelik oluşturup, backlink almak için site adresinizi eklediğiniz zaman zararı olur. Üyesi olduğunuz forum sitelerinde yorumlar yaparak veya konular açarak ilgilendiğinizde faydasını görürsünüz.
  34. Hemen Çıkma Oranı: Sitenize gelen ziyaretçilerin geçirdiği süreyi artırmak olumlu olarak yorumlandığından sıralamanızı etkiler kriterdir.
  35. Doğrudan Trafik: Sayfanızın takipçileri ve ziyaretçileri tarafından bilinmesi ve arama yapmadan doğrudan site adresinizi yazarak gelmesi kalıcı iz bıraktığınızı düşündürdüğünden sıralamada yükselmenize önemli katkı sağlar.
  36. Yer İşaretli Yazılar: Yazdığınız yazıların faydası ve detayı bol olduğunda gelen ziyaretçiler daha sonra tekrar okumak için veya sayfanızı tekrar ziyaret etmek için yer işaretlerine eklemesi değerinizi katlamanızı sağlar.
  37. Yorumlar: Yazılarınızın yorumlar alması ne kadar doğru yönde etkileşim kurulduğunu gösterir. Yazının itibarı aldığı yorumlardır. Bu nedenle gezindiğiniz sayfalarda yorumlar yazarak size de yorum yapılmasını sağlayabilirsiniz.
  38. Sosyal Ağlarda Paylaşım: Yazıların altında sosyal ağlarda paylaşım linklerinin olması ve bu şekilde yazıların beğenilmesi sıralamayı olumlu yönde etkileyen kriterdir.
  39. Takipçi Sayısı: Takipçi sayınız hatırı sayılır bir seviyeye geldiğinde belirli bir kitleyi temsil ettiğinizden marka olmanız açısından önemlidir ve Google için kıymetlisiniz demektir. Takipçilerinizi artırmak için ağlarınızı güncel tutun ve tanıtımlarını yapın.
  40. RSS Abone: Her blog sayfasında neredeyse E-Posta aboneliği vardır. Bu şekilde Feedburner üzerinden kazanacağınız aboneler sayesinde diğer sayfalardan bir adım öne geçeceksiniz ve sıralamanız olumlu etkilenecektir. Feedburner Ayrıntıları ve Bilinmeyenleri
  41. Popup Reklamlar: Sitelerin genelde tercih ettiği bir yöntem olsa da düşük kalite imajı yaratır. 
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

13 yorum:

  1. Bİlgilendirici, ve dahi işe yarar bir makale-yazı olmuş.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok detaylı ve emek verilerek harcanmis bir yazı. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Gayet güzel, faydalı bir yazı olmuş, eline sağlık.. Temayı da değiştirmişsin galiba, güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, temada sorunlar vardı 2 sonra değiştirecektim ama bir kaç uyarı alınca değiştirmek zorunda kaldım..Bu son olur artık inş.

      Sil
  4. Vefalı oğlum. Bana bıraktığın yorumlar için sonsuz teşekkürler. Senin gibi değerli gençleri gördükçe nasıl mutlu oluyorum bilemezsin. Şimdilik vaktim kısıtlı fakat yazılarını okuyacağım. Sevgilerimle Doğuş. Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ece abla..Yazdıkların o kadar güzel ki hakkını vermek için yazıyorum..Her zaman beklerim..

      Sil
  5. Hocam gerçekten çok faydalı bir konu. Her bir noktaya eksiksiz değinmişsiniz. Teşekkürler.
    Bir de dmoz kaydı kolay olsaydı çok iyi olurdu ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler güzel yorumun için, dmoz eskiden daha kolaydı ama aryık ince eleyip, sık dokuyor..

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Yazınızdan çok faydalandım, tüm maddeleri okudum. Elinize sağlık. Doğrudan trafiğin ben sıralama düşürdüğünü sanıyordum doğrusunu öğrenmiş oldum. 41 madde içerisinden uygulamadığım çok yöntem varmış. Zamanla yazdıklarınıza uyarak ön sıralara çıkmaya çalışacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudan trafik site bilinirliği olduğundan sıralamaya olumlu yardımcı oluyor tabi. Bu yöntemlerin hepsi aslında kriterdir. Google tarafından belirlenmiş 200'e yakın kriterden seçtiklerim ve önemli bulduklarım bunlar. Uygulaması ne kadar iyi olursa o kadar verim alabilirsiniz. İyi bloglar

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.