Alexa Nedir? Alexa Hangi Sıklıkla Güncellenir?

Share:

  Amazon tarafından yönetilen Alexa, 1996 yılında kurulmuş ve siteler hakkında istatistik sunan ölçümleme aracıdır. Veri tabanı geniş ve eskiye dayandığından kullanıcılar tarafından alexa değerleri fazlasıyla dikkate alınır. İstatistikleri tamamen doğru olmasa da verdiği yaklaşık değerler ile önemli bilgiler sunduğu inkar edilemez. Dünyada ve Türkiye'de sıralamanızı öğrenerek siteniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sitenizin ne kadar kaliteli olduğu alexa sıralamasından rahatlıkla anlaşılmaktadır. Çoğu firmalar için önemli bir kaynak olarak görülmektedir.

  Alexa tüm siteleri bünyesinde barındırabilir. Gösterim için 30 milyon site arasına girmesi gerekmektedir. Sizin dışınızda herhangi bir sitenin ölçümlerini merak ediyorsanız veya sadece ziyaretçi bile olsanız sitelerin değerlerini ölçebilirsiniz. Bunun için alexa'nın internet adresine girerek arama kutusundan merak ettiğiniz sitenin linkini yazarak aratmanız yeterlidir. Böylece dünyada ve Türkiyede sıralamasını öğrenebilirsiniz.

Alexa Ne Sıklıkla Günceller?

  Alexa verileri güncellemek için günlük, aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlardaki hit ortalamanızı dikkate alır. Sitenize bir gün çok ziyaretçi alıp, ertesi gün hiç ziyaretçi almasanız bile alexa değerleriniz aynı hızla değişmeyecektir. Alexa'dan verileri almak için düzenli aralıklarla yazılar girilmeli ve ziyaretçiler gelmelidir. Düzenli bir web sitesi yavaş yavaş veya uyguladığınız SEO çalışmalarına göre daha hızlı alexa değerlerini yükseltebilir.

Alexa Terimleri ve Anlamları

  • Global Rank: Dünyadaki sıralamanızı gösteren alandır.
  • Rank İn Country (Türkiye): Adından anlaşılacağı gibi Türkiye'deki kayıtlı siteler arasındaki sıralamanızdır. 
  • Backlink: Sitelerin size verdiği referanslardır. 
  • Clickstream: Sitenize en çok trafik gönderen siteler listelenir.
  • Keywords: Ziyaretçilerin en çok hangi kelimeleri aratarak geldiğini gösterir.
  • Contact İnfo: Site sahibi ile alakalı iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  • Sites Linking İn: Detaylı analizi ile backlink sayınızı gösterir.
  • Traffic Rank: Sitenizle alakalı istatistikler ve grafikler sunulur. Eğer global'de ilk 100.000'de yer alırsanız günlük verilerinizi görebilirsiniz. Bu seviyenin altındakiler haftalık, aylık, 3 aylık ve 6 aylık istatistiklerini görebilir. 
  • Demographic: Ziyaretçileriniz hakkında bilgi alabildiğiniz bölümdür. Her site bu verilere ulaşamaz. Yaş, eğitim ve lokasyon gibi veriler alınan bölümdür. 
Alexa Nasıl Kayıt Yapılır?

  Blog oluşturdunuz veya site sahibisiniz yayına girdiğiniz anda alexa botları sizi bulacaktır. Alexa sıralaması sizin için önemli ise bu işlemi hızlandırmak için alexa.com üzerinden siteye giriş yaparak arama kutusuna sitenizi yazarak aratın. Çıkan sonuçlardan sitenizi sahiplenip, siteyle alakalı açıklamaları ve iletişim bilgilerinizi girebilirsiniz. Ayda 149$ karşılığında full olarak faydalanabiliyorsunuz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

10 yorum:

  1. Aylık çok fazla ücret istiyor

    YanıtlaSil
  2. Deneyeyim dedim ama ücreti görünce geri adım attım 😊 gerçi amazona bağlı olduğu için bir ücret bekliyordum ama bu kadar fazla değil 😊 bilgi için teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ücretsiz olarakta bilgiler alınıyor..ücretli kısmı premium özellikler..Bir yazı daha paylaşıcam orada nasıl olacağından bahsederim..

      Sil
  3. Oradaki o terimlerin cogunu bilmiyordum. Sayende artık biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Google analytics performans değerlerini gösteriyor ama site sıralaması göstermiyor diye biliyorum. Alexa'ya alternatif olacak Google'un böyle bir sistemi var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alexa en güvenilir ve alanında tek bir site gerçekten..Site istatistiklerini en iyi buradan öğrenirsin. Sıralama olarak bilgi vermese de search console da arama analizi yaparak en detaylı bilgiye ulaşırsın.

      Sil
  5. Bende her gün kontrol ediyorum :) Ama premium için çok fazla ücreti gerçekten. Ücretsiz kısımlar bir yere kadar karşılıyor. Sıralamaların düşük olması iyi ama, belli bir iyi-kötü sınırı var mı? Kaç milyon altı ya da bin altı olmak iyidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre 1.000 altında olmak başarı sayılır. 500.000 altında olmak bu işin erbabı sayılır. Blog sayfanızın iyi durumda olduğunu anlamak için bu değerleri karşılamak gerekir.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.