Google Web Yöneticisi (Search Console) Ayarları

Share:
google-web-yöneticisi-ayarları

Google search console bilinmeyenleri, Google web yöneticisi ayarları nasıl yapılır?
  Blog yazarlığına başladığınızda yapmanız gerekenleri her yazımda ayrıca bölüm açmak istiyorum. Google web yöneticisi her blog yazarının kullanması gereken önemli bir kaynak ve yardımcıdır. Blogunuzla ilgili tüm istatistikleri, hataları görebileceksiniz. Bu ücretsiz hizmet sayesinde sayfanız için gerekli adımları öngörebilirsiniz.

Google Web Yöneticisine Nasıl başlanır?

 Web yöneticisi sayfasına giriş yapıp, gmail adresinizle oturum açın. Blogunuzu eklemek için sağ üst tarafta özellik ekle kısmına blog adresinizi yazarak mülk oluşturacaksınız.

 Daha sonra blogunuzun sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekiyor. Doğrulama için bir kaç farklı yöntem mevcut.
  1. Html etiketini blogunuzun ana sayfasına  <Head>  kodundan sonra ekleyerek yapabilirsiniz.
  2. Alan adı kullanıyorsanız oturum açarak doğrulayabilirsiniz.
  3. Google analytics hesabınızı kullanarak doğrulayabilirsiniz.
  4. Html doğrulama dosyasını yükleyerek yapabilirsiniz. [googlebaa242ef2ce15211.html] 
 Doğrulama işlemini bitirdikten sonra kontrol panelinden yapılması gerekenleri anlatmak istiyorum.

Kontrol Paneli Ayarları

  Arama Görünümü: Bu alanda HTML geliştirmeleri sekmesinde meta açıklama, uzun meta açıklama, başlık etiketi ve dizine eklenemez içerik bölümlerini göreceksiniz. Yanlış giden bir durum olduğunda veya birden fazla meta etiket girdiğinizde burada sizi bilgilendiriyor.

  Arama Trafiği: 
  •   Search Analiz: Google aramadaki performansınızı kontrol edebileceğiniz bölümdür. Ziyaretçilerin hangi sayfaları veya yazıları ne kadar ziyaret ettiğini, nasıl sorgulayıp kaç kere tıkladığını öğrenebilirsiniz. Hangi ülkelerden hangi cihazlar ile ziyaretinize geldiklerini takip edebilirsiniz.
  •   Sitenize Bağlantılar: Blog sayfanıza en çok bağlantı veren bölümü ve en çok bağlantı verilen içeriğinizi göreceksiniz. Ne kadar çok bağlantı verilirse işler sizin açınızdan o kadar iyiye gidiyor demektir. Backlink analizi gibi diyebiliriz. Size link çıkarmış sayfaların kaç sayfanıza link verdiğini analiz ediyorsunuz. Bu sayıları artırmak için forum sitelerini kullanabilir ziyaret ettiğiniz yazılara yorum bırakabilirsiniz. Mümkün olduğunca aktif bir blogcu olmanız gerekiyor.
  •   Dahili Bağlantılar: Kendi sayfanız arasındaki link çıkışını kontrol amaçlıdır. 
  •   Uluslararası Hedefleme: Bu bölümde amaç blogunuzun hedef ülkesini seçmek. Yani google arama motoruna hedeflediğiniz ülkeyi belirterek yazılarınızı ona göre göstermesini ve yoğunlaşmasını istiyorsunuz ya da hiçbir ülke seçmeyerek bütün ülkelerde gösterim sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için "listelenmemiş" olarak bırakabilirsiniz.
  •   Mobil Kullanılabilirlik: Sitenizi etkileyen mobil sorunları gördüğünüz alandır. Mobil kullanımında sorun olması site performansının düşmesine neden olabilir. Ziyaretçilerin önemli bir kısmı da mobil olarak sayfanızı ziyaret eder. Sorunlar aşağıda sıralanır "görüntü alanı ayarlanmadı","metin okunamayacak kadar küçük" gibidir. Gerekli ayarlamaları yapmanız ve sorunları düzeltmeniz halinde sorun kalkar.

Google Dizini:
  •   Dizin Durumu: Temelde dizine eklenen toplam sayfa sayısını öğrenebilir, gelişmiş bölümde robotlar tarafından engellenen ve kaldırılan url'leri görebilirsiniz. Bir kaç sitede yorum okumuştum. Robotlar tarafından engellenen url sayısı devamlı arttığından bahsediyordu. Benimde 7 url engellenmiş olup daha sonra bu sayı 19'a çıktı. Çünkü bu sürede site haritasından robot.txt bölümüne kadar durmadan değişiklik yapıyordum. Google' a her defasında farklı bilgiler sunarak bu duruma sebep olduğumu düşünüyorum. En son ayarlarımı yaptıktan sonra iki gün öylece bekledim sonra yazılarım yazmaya devam ettim. Şimdi 13 URL engeli var yani düşme eğiliminde.
  •   URL'leri Kaldır: Bu alanda sahibi olduğunuz ve arama sonuçlarında görünmesini istemediğiniz url'dir. Bugüne kadar pek ihtiyaç duymadım ama sonuçlarda görünmesini istemediğiniz bir url varsa buradan kaldırabilirsiniz. 
Tarama:
  •   Tarama Hataları: Site hataları ile tespit edilen url hatalarından oluşur. Muhtemelen sizinde url hataları bölümünde bulunamayan url vardır. Bunları toplu olarak kaldırmanın bir yolu var. Bildiğim kadarıyla seo açısından bu hatalar eksi yönde etkiliyor. Bu hataları kaldırmak için öncelikle google da "toplu url kaldırma" yazarak eklentiyi kurun. Ardından hataların hepsini işaretleyerek CSV olarak indirin. Excel formatında indirecektir. Şimdi google dizini bölümünden url kaldır'a gelin ve dosya seç bölümünden indirdiğiniz excel dosyasını seçin. İşlem süresi url sayısına göre değişir ama uzun sürmüyor. Bu işlemi de bitirdikten sonra beklemede olarak url'leri göreceksiniz. Artık tarama hataları bölümüne gelerek tekrar tüm url'leri işaretleyin ve "düzeltildi olarak işaretle" ye tıklayın.
  •   Tarama İstatistiği: 90 günlük googlebot performansının etkinliği ölçülür.
  •   Google Gibi Getir: Yazılarınızı yazdıktan sonra google de indekslenmediğini görüyorsunuz ve indekslemesini bekliyorsunuz. İşte bu sekmede yazınızı kendiniz indeksliyorsunuz. 
   Yukarıda gördüğünüz alana yazınızın linkini ekliyorsunuz ve dizine eklenmesi için getir ve oluştur'a tıklıyorsunuz. Her ay 500 yazıyı bu şekilde ekleme hakkınız var. Bu kotaya dikkat ederek indeksleme sorunundan kurtulmuş olacaksınız. Ayrıca her ay 10 adet eklemek istediğiniz link ve alt bağlantıları hakkınız var.
  •   Robot.txt Aracı: Blog sahiplerinin en çok takıldığı alan. Robot.txt dosyası nasıl oluşturulur, eklemek istemediğim sayfaları nasıl göstermem gerekir gibi sorular gördüm başka bloglarda. Normal şartlarda profesyonel olmayan bir blogcu için standart robot.txt dosyası aşağıdaki gibi olabilir. 

  Bu şekilde bir robot.txt dosyası kullanarak işinizi halledebilirsiniz. Ben uzun araştırmalarım sonucunda bu kanaate vardım.

Site Haritası Oluşturma

  Site Haritaları: Bu konuda dallanıp budaklanan cinsten. Herkesin sorun yaşadığı alanlardan bir tanesi. Önceden atom.xml (atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500) şeklinde site haritası gönderiyorduk.  Ben yakın zamana kadar öyle yapıyordum en azından. Sonra google algoritmasındaki değişiklik nedeniyle aynı harita 150'şer şeklinde düzenlendi. En son olarak blogger sitemap.xml şeklinde site haritası yolunu açtı ve ben bütün site haritalarını silerek sadece http://siteadınız.blogspot.com/sitemap.xml şeklinde bir harita gönderdim. Kısa zaman içinde gönderilen ve dizine eklenen url'ler listelenmeye başladı. Şu ana kadar hiçbir sorun yaşamadım ve bu şeklide kodlarla uğraşmaktan kurtulduk. 
Site haritası eklemek için sağ üst köşede "Site Haritası Ekleme/Test Etme" bölümüne tıklayın. 

  Site adınızın yazdığı bölüm açılacak yan tarafındaki boşluğa sadece sitemap.xml yazacaksınız.
Benim google web yöneticisinde edindiğim tecrübeler bunlardır. Fazla kodlama falan bilmem ama araştırmalarım ve uyguladıklarım sonucunda bu yazıyı yazmak istedim. Blogger sabit sayfaları dizine eklemek için Blogger Sayfalarını Site Haritası ile Dizine Ekleme yazımı okuyabilirsiniz.

✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Doğuş kardeşim, yapmaya çalıştım. Mülkünüzü doğrulayamadık: http://engelsizrenkler.blogspot.com.tr/ bu şekilde doğrulama olmadı diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç seçenek var doğrulamak için hepsini yaparsan sağlamlaştırmış olursun. İstersen Google Analiytics kodunu ekleyerek doğrulayabilirsin..İlk defa Google search console kullanacaksınız..

      Sil
  2. Kardeşim bende Doğrulama Yaptım Fakat Hiçbir Veri Gelmio Sitem gncfkrlr.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Site haritası olarak sitemap.xml eklediniz mi?

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken link eklemeyin.

Seo Teknikleri ve Blog ipuçlarını alarak daha fazla ziyaretçi ve en yüksek verimi hedefleyin.